Hvorfor i all verden brøytestikker av plast?
Rindal kommune har gått over fra å bruke vegstikker av bambus til plast. Men hvor miljøvennlig er det?
Her en kveld gjorde jeg som mange andre for tida, jeg tok med meg en pose og kombinerte en kveldstur med plukking av søppel langs vegen. Fangsten ble ei bør med hele og halve plast-vegstikker og en pose med rundballeplast og plastbiter av ødelagte vegstikker. Jeg kunne umiddelbart plukke ut to miljøsyndere: Bønder som frakter rundballer og Rindal kommune.
For to år siden (så vidt jeg husker) gikk kommunen over fra å bruke brøytestikker av bambus til plast. Bambus er et naturmateriale som blir til jord igjen en gang om det skulle bli liggende igjen i veggrøfta. Bambusstikker er bøyelige, og det skal mye til før de knekker. Det kan en ikke si om vegstikker av plast. De er harde, knekkes lett, og harde, kvasse biter blir liggende i veggrøfta eller på nærmeste jorde, samtidig som det står igjen avbrekte stumper i vegkanten. Dyr som kan komme til å ete i seg disse plastbitene kan gå en smertefull død i møte.
Hver vår kommer det en bil og tar opp vegstikkene, men de gjør ikke en god nok jobb nok når så mye blir liggende igjen. Strekningen jeg plukka på er på bare 2,5 km. Jeg vet ikke hvor mange mil kommuneveg vi har i Rindal, men det er vel ingen grunn til å tro at det er bedre i andre deler av bygda enn her, så jeg vil tro det ligger en anselig mengde søppel i form av ødelagte plastvegstikker langs kommunevegene i Rindal.
Det blir ikke bedre av at vegvesenet også har gått over til å bruke vegstikker av plast, så hvor mye plastsøppel ligger det igjen langs vegene i hele landet mon tro? Tonnevis?
Å gå over fra miljøvennlige bambusstikker til plast i ei tid der det er så mye fokus på plastsøppel er for meg uforståelig. Over hele landet organiseres ryddedager der folk tråler land og strand for å plukke søppel, det arrangeres strandryddedager, Coop rydder Norge, Holdnorge rent har hatt over 2600 aksjoner, dykkere rydder søppel fra elver og havnebasseng, plastbestikk og -kopper og -sugerør skal forbys og vi oppfordres sterkt til å redusere bruk av plastposer når vi handler. Velforeninger, skoler, barnehager og pensjonister gjør en stor innsats med søppelrydding i sine nærområder, og det med spesielt fokus på plast, for, som vi har hørt, plast brytes aldri helt ned, men blir til mikroplast som tas opp av naturen.
Når en googler vegstikker av plast, er det lett å se at det ikke er bare er undertegnede som reagerer på bruken av disse.
Les:
Dette er er miljøkriminalitet satt i system
Ber vegvesenet droppe disse brøytestikkene
Vegstikker og forsøpling
Mener nye vegstikker vil spare miljøet for store mengder plast
Ingen kan redde verden alene, men Rindal kommune kan gå foran og gjøre litt ved å gå tilbake til de gamle bambusstikkene. Og så lenge en bruker plaststikker, er det en selvfølge at en rydder skikkelig etter seg og ikke bare tar med de hele og fine stikkene som kan brukes om igjen.
Rindalsskogen 16. mai 2019
Anne Skjølsvold