Lilli Husby, Tony Hoskins og Øyvind Holte

I Alastairs fotspor

Flere tidsvitner fra Surnadal vil ta del i BBC-dokumentaren om piloten Alastair Gunn som ble skutt ned over Nordmarka i 1942. Onsdag kveld møtte surnadalingene initiativtaker Tony Hoskins i Bæverhall for å fortelle sine historier om engelskmannen.

På bildet ser vi kultursjef Lilli Husby, Tony Hoskins og Øyvind Holte, som holder et bilde av John Trønsdal. I bakgrunnen bilde av Alastair Gunn.

 

Alastair Gunn var på oppdrag for å fotografere Tirpitz i Trondheimsfjorden 5. mars 1942 da han ble beskutt av Luftwaffe-piloter. Kl. 12:20 krasjet flyet i Nordmarka, mens Gunn hoppet ut av flyet i fallskjerm og ble senere tatt av tyskere. Her kan du lese mer om Alastairs historie og BBC-dokumentaren, og om da prosjektets primus motor, Tony Hoskins, besøkte krasjstedet i Nordmarka onsdag formiddag.

 

Mange observasjoner

5. mars var en skyfri og klar vinterdag, noe som har bidratt til at mange har sett både flyet og Alastair i fallskjerm. Blant annet skal flere ifølge Øyvind Holte ha stått på Heggsetgjerdet og sett han hoppe ut av flyet, mens Odd Trodal, som var åtte år i 1942, sto utenfor huset sitt på Skogmo i Bøverdalen og så Alastair Gunn komme ned i fallskjerm mot sør. Hvor det ble av denne fallskjermen er ikke kjent, men den skal ha levd videre i skjorteform hos både barn og voksne på Heggset og på Skei. Nøyaktig hva som skjedde med Alastair etter han landet i fallskjermen og frem til han ble fraktet til fengsel i Polen er usikkert, men Øyvind Holte, Johs Sigmund Holten, Odd Trodal, Sven Ranes, Tor Holten, Per Sæter og Ingebrigt Grimsmo hadde alle noe å fortelle som kunne bidra til å gi et bredere bilde av engelskmannens dager i bygda.

 

Møte på Øra

Ingebrigt Grimsmo forteller at det står glassklart for ham at han så Alastair Gunn på Surnadalsøra to ganger. Den første gangen kom piloten kjørende i lastebil med noen tyskere på kveldstid. Dagen etter satt Gunn på trappa utenfor Strandagården, hvor tyskerne hadde Ortskommandantur/avdelingskontor. Dette skal det visstnok eksistere et bilde av.

- Jeg husker så godt at han satt der på trappa og røyka med tyskerne. De så så fortrolige ut, i fred og fordragelighet, sier Grimsmo som var åtte år den gangen. Han bodde og gikk på skole på Surnadalsøra.

90 år gamle Sven Ranes var også skoleelev i 1942, men gikk på skole på Øye. Han husker godt at en engelskmann i gråblå uniform med flymerke kom bort til ham og noen andre skoleelever i frikvarteret. Da verken lærere eller elever snakket engelsk, gikk mannen videre over Øye bru og ble der innhentet av norsk politi eller tyskere.

- Vi var nok de siste vennligsinnede han så, sier Ranes.  

Olav Jostein Holten har informasjon som han mener bekrefter denne historien, fra en som var samtidig skoleelev med Ranes.

Tony Hoskins forteller om Alastair Gunn.JPG

 

Med eller uten ski på beina

Johs Sigmund Holten forteller at han hørte flydur og smatring fra maskinkanoner denne dagen. Han ville derfor ut og undersøke nærmere.

- Jeg fikk se en sopp oppi himmelen, som kom svakt nedover lufta. Det hang noe under, og da vi så med kikkerten så vi at det var et menneske som forsvant bak Løålikjølen, sier Holten.

Øyvind Holte formidlet en historie om 18 år gamle John Trønsdal, som alene skal ha gått opp i Nordmarka for å gi skiene og skoene sine til engelskmannen. Men Alastair var ikke vant til ski på beina, så han ble snart tatt av tyskerne. Ifølge Trønsdals søster Margot Moen skal han ha kommet tilbake med forfrosne tær, da han tok fatt på hjemturen i bare sokkelesten. Ifølge Jan Magne Holten skal denne historien stemme overens med det hans far har fortalt.

Per Sæter forteller en litt annen historie som han har hørt av bekjente, nemlig at engelskmannen skal ha sittet oppe i ei løe i Nordmarka og drukket kaffeerstatning med to surnadalinger. Engelskmannen skal ha gitt vann og en pose med mynter til en av surnadalingene, Jon Sæter, før Gunn tømte pistolen sin for kuler og kastet den i en snøskavl. Så kom tyskerne og hentet ham, sier Sæter.

 

Mye stoff til dokumentaren

Det hersker naturlig nok noe usikkerhet rundt hendelsene, da dette tross alt er 76 år gamle minner, og enkelte beretninger er både andre- og tredjehåndsinformasjon. Men en ting er sikkert: BBC-teamet vil ha mye å ta tak i når de kommer i juli.

Har du noe du kan bidra med, det være seg en historie, et bilde, en bit av flyvraket eller lignende? Ta kontakt med Lilli Husby.

Høyre vinge brent.JPG

For mange år siden hentet flyklubben i Bæverdalen noen vrakdeler fra Nordmarka ned til Bæverhall. Blant disse delene er høyre ving, som Hoskins forklarer er blitt brutt av fra resten av flykroppen da tanken ble truffet av eksplosive patroner. Dette stemmer overens med kamprapporten skrevet av Heinz Knoke, en av de to pilotene som skjøt på Alastair Gunn.