PicMonkey Collage

Idun (16) får Drømmestipend

Kulturskolen på Indre Nordmøre nominerte tre kandidater i år. Av disse var det Idun Røen fra Surnadal som fikk Drømmestipend på 10.000 kroner. Idun vant innen kategorien Visuell kunst, for sine uttrykksfulle tegninger. Nå vil hun bli serietegner - men først gleder hun seg til å ha sin helt egen utstilling på kulturhuset.

- Det er mange følelser, sier Idun til Trollheimsporten. - Jeg er mest av alt kjempeglad. Det å få egen utstilling med bare meg er helt spesielt!

Onsdag, torsdag og fredag arrangeres høytidelige utdelinger over hele landet. KIN inviterer torsdag 4. juni til Sommerkonsert kombinert med Drømmestipendutdeling. Det blir en utstilling med Iduns malerier og tegninger i foajeen på Kulturhuset. Kl 18 åpnes dørene inn til Storstuå, der det blir konsert med sirkusinnslag fra dramaelevene og overrekkelse av diplom og sjekk til årets Drømmestipend-vinner.

Idun Røen - tegning 3_690x973.jpg

Fra Iduns søknad:

"Etter hvert som jeg ble eldre oppdaget jeg at jeg faktisk var ganske flink til å tegne, da begynte jeg å bevisst øve på og å studere hvordan man best tegnet bl.a portretter og menneske-anatomi.

For noen år siden begynte livet mitt å bli veldig tungt. Skolen, venner og familie la et stort press på meg, og jeg følte alt så veldig mørkt ut for meg. Noe av det som fikk meg igjennom denne perioden var tegningen. På den måten kunne jeg uttrykke de tingene jeg ikke kunne si med ord. Jeg kunne finne et sted å rømme til og lage min egen lille verden som holdt meg oppe mens jeg var så langt nede. Uten kunsten vet jeg ikke hvor jeg ville vært nå. Livet mitt er rett og slett så mye bedre takket være kunsten!

–For meg handler mye av det å tegne om historiefortelling, skape personligheter og få fram en stemning. Den største drømmen min er å utvikle meg som tegneserieskaper og få en egen nettside der jeg kan legge ut tegningene og historiene mine. En annen stor og kul drøm er å få møte en norsk tegneserieskaper som enten Lise Myhre som skapte Nemi, eller Frode Øverlie som står bak Pondus. Å bli nominert til Drømmestipendet er stor stas og betyr veldig mye for selvtilliten. Dersom jeg får stipendet kommer jeg til å bruke pengene på en ny pc som vil være til stor hjelp når jeg arbeider med digital tegning."

Idun Røen - tegning 2_690x491.jpg

Inga Dalsegg, som er medlem i fagjuryen for visuell kunst for Drømmestipendet, forteller:

"Idun er kunstfagelev ved kulturskolen, hun har vært min elev i hele 8 år. Idun har vunnet flere tegnekonkurranser og tidligere i år tok hun seg til fylkesfinalen ved UKM. Men tegnekunsten er mye mer enn en hobby for den talentfulle 16-åringen. Når livet er tungt, fungerer lidenskapen for tegning også som terapi der hun får utløp for følelser og sortert tanker. Nå drømmer Idun om å bli tegner på fulltid - og da som tegneserieskaper.

For meg har det vært nervepirrende å vente og se om Idun ville vinne eller ei, både som hennes kunstlærer og som medlem av Drømmestipendets fagjury for kunst. Da jeg satt i Trysil og juryerte hadde jeg naturligvis ikke lov til å uttale meg om egne elever, da måtte jeg kun høre på (noe som ikke var lett!). Idun sin søknad var den aller første vi kom til der alle var enige om at her var det et stort talent som burde få toppkarakter! Når man jobber intenst med å gå igjennom så mange søknader er det langt fra alle man husker, derfor var det ekstra gøy at de andre jurymedlemmene fremdeles husket Idun sine bilder da vi satt og juryerte både på andre og tredje dagen."

 

Én million kroner

For tolvte år på rad deler Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping ut til sammen én million kroner til hundre enkeltpersoner og grupper. Møre og Romsdal har hele 26 nominerte i år, kun Akershus har flere nominerte. På landsbasis er 314 ungdommer nominert til Drømmestipendet 2015.

Årets juryleder for Drømmestipendet, Ketil Gudim, synes det er flott å få være med å dele ut et stipend som for mange mottakere er veldig verdifull motivasjon:

"Mange unge mennesker arbeider beinhardt for å følge sine kulturelle drømmer. Det å få en oppmerksomhet som det Drømmestipendet er, kan bidra til at en føler seg sett og at arbeidet en gjør blir lagt merke til og satt pris på, sier Ketil Gudim, og fortsetter: – Jeg har selv opplevd å få slik oppmerksomhet på riktig tidspunkt, og husker godt gleden jeg følte. Det gjorde også at jeg synes alt ble mye lettere, selv med åtte treningstimer om dagen. Jeg gleder meg til å se alle kandidatene som fremmes - og bli litt kjent med alle de unge, kulturelle drømmerne i Norge."

 

Film fra juryens arbeid i Trysil, laget av Martin Bremnes, en av fjorårets Drømmestipendvinnere: