Hos Egmont ingr

Iduns Drømmedag

I forrige uke fikk Idun Røen vite at hun er den nasjonale vinneren av Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk tipping. Onsdag reiste hun sammen med kunstlærer Inga Dalsegg til Oslo for å dyrke lidenskapen for tegneserier. Det ble en fantastisk opplevelse.

Idun og Inga Dalsegg ankom Oslo onsdag kveld. Inga visste om Idun sin forkjærlighet for japanske tegneserier, så derfor benyttet de først anledningen til å dra på japansk restaurant.

Neste morgen dro de til Serieteket, med journalister fra NRK og Tidens krav på slep. Her hadde de avtalt et møte med Tomas Drefvelin, som tegner "Rex Rudi" og "20 mg". Han var veldig imponert over tegningene til Idun.

På Serieteket.jpg
Dagen startet med et besøk på Serieteket. Her har de avdelinger for alt. - Idun ble lykkelig da hun fant Manga-rommet! Manga betyr tegneserie på japansk, og er en betegnelse som brukes om tegneserier i japansk stil. Det er Idun sin favoritt-sjanger.

Idun og Inga med Tomas Drefvelin.jpg
Idun, Tomas Drefvelin og Inga på Serieteket 

Idun og Tomas.jpg
Idun viser frem og forteller om tegningene sine til Tomas


- Det jeg ser er ei jente som virkelig kan tegne, sier Tomas Drefvelin i NRK sin videoreportasje (se link nederst i saken)

Inga Dalsegg forteller at Tomas Drevflin brukte mye tid sammen med dem, og han hadde mange gode tips og komme med. Han ble med dem til butikken Torso Vulkan, og ordnet det slik at både Idun og Inga fikk 30% rabatt i butikken for dagen.

- Det ble storhandel, forteller Idun.

På Torso Vulkan.jpg
På Torso Vulkan, fortsatt med NRK og Tidens Krav på slep.
 

Idun fikk også en gavepakke fra butikken, med flere tegnebøker og sett med tegnesaker. I tillegg fikk hun et kort med livstidsrabatt, som gjelder både i butikken i Oslo og i nettbutikken.

En hilsen fra Tomas.jpg
En hyggelig hilsen fra Tomas, som gleder seg til å se Idun sine tegninger på trykk. Dette er en originaltegning til en av låtene på "Sannhet på boks - En hyllest til Raga Rockers", "Hold hodet høyt" med DeLillos.
 

Så gikk turen videre til Egmont forlag. Egmont har nærmest monopol på tegneserieutgivelser i Norge. De står bak ca 95% av de norske utgivelsene. Inga forteller at de hadde avtalt et møte med Nemi-redaktøren. Men så viste deg seg at han hadde tatt feil av dagen, og skulle i et møte om kort tid. Inga forteller at hun ble litt stressa, og var redd for at dagen var ødelagt. Hun ba pent om å få komme innom i noen minutter, og det fikk de lov til.

Nemi-redaktøren hadde 20 minutter til rådighet da de ankom, og mottakelsen var først noen lunken, syntes Inga. Her var de nok vant til å høre på folk som selv mener at de har et spesielt talent... Men redaktøren endret tydelig mening da han fikk se et par bøker med Idun sine tegninger.

- Han sa at Idun har et stort talent, og han hadde mange tips og råd å komme med, sier Inga.

Inga er stor Nemi-fan, og hun rakk å få se noen striper fra neste nummer. Da Nemi-redaktøren måtte dra i møte viste han Idun og Inga inn til kollegaene i Pondus-redaksjonen og Lunch-redaksjonen. Der måtte de forklare ærendet sitt på nytt.

- Men vi ble tatt imot med åpne armer, forteller Idun.

Flere i Egmont kom til for å se på tegningene til Idun, og hun fikk mange positive tilbakemeldinger.

- Alle var så imponerte over Idun! I tillegg var det så mye å se og oppleve, sier Inga - Jeg hadde aldri trodd at det så slik ut inne i en tegneserieredaksjon. Det var blader og tegninger over alt!

På Egmont ble de enige om at Idun skal lage en tegneserie på tre sider og sende til Egmont. De vil så vurdere om de skal ta den inn på gjestesidene i ett av bladene. Idun sier at hun vil jobbe litt med dette framover. Hun har flere ideer til historier, og kanskje blir det flere som blir skissert før hun bestemmer seg. Hun ser for seg å bruke litt tid på dette. Kanskje blir det ferdig til sommeren.

Det er mye arbeid som ligger bak en tegneserie, forklarer hun. Hver tegning tegnes faktisk tre ganger. Først skisserer man med blyant, så fargelegger man og streker rundt med penn.

Idun drømmer om å jobbe som tegneserietegner. Hun synes det er fint å få fram følelser og fortelle en historie på papiret. For en tegneserietegner er evnen til å fortelle en historie vel så viktig som tegneferdighetene.

Hos Egmont_690x543.jpg
Lunch-redaktør Tonje Tornes, Pondus-redaktør Tormod Løkling og Idun på Egmont Forlag.

Fra Egmont fikk Idun med seg flere poser med nyutgivelser, blant annet de fleste av årets julehefter.

Idun på tur hjem med bagasje.jpg
En lykkelig, men sliten, Idun på Oslo S, - det ble med en del ekstra bæreposer hjem...


Inga forteller at dagen var en kjempeopplevelse for dem begge. Selv har hun brukt mye tid på planlegging og gjennomføring av denne drømmedagen, og hun innrømmer at hun hadde litt prestasjonsangst. Tegneserier er ikke en billedkunstner sin sterkeste side, og hun var redd for at opplegget kanskje ikke ble godt nok. 

Men Drømmedagen viste seg å bli alt de hadde håpet på og mer til.

Inga forteller at Idun smilte på hele flyturen hjem. Bilturen hjem fra Værnes ble forsinket både pga. snøfall og stengte tunneler, men Idun var like glad og lykkelig.

- Jeg tror nesten dette er det største jeg har opplevd noen gang. Jeg kommer aldri til å glemme denne dagen, sier Idun til Trollheimsporten..


Her kan du lese NRK Møre og Romsdal sin reportasje fra Drømmedagen. Videoreportasje nederst i saken: 
Drømmedag for tegneserietalentet Idun


Du kan se flere bilder fra turen på Kulturskolen på Indre Nordmøre sin facebookside.


Foto (og de fleste bildetekstene): Inga Dalsegg