Imponerer på Farmen
Kristian Krubel Djupnes er en mann med mange talenter. For tida kan vi se han i Farmen på TV2, der han imponerer med godt håndlag og bred kunnskap om gardsdrift. Grunnlaget for denne interessen ble lagt i sommerferiene i barneåra på Gammelstu Røv i Surnadal.
Kristian ble adoptert til Norge fra Etiopia da han var 8 mnd gammel. Mor hans er Gunn Astrid Røv, som kommer fra Gammelstu Røv. Fram til Kristian var 8 år gammel bodde familien i Harstad. Da brukte de å tilbringe sommerferiene og påskeferiene på hytta i Vindøldalen, og de var mye på besøk på Røv. Det var der interessen for dyr og gardsdrift ble vekket.
Kristian Krubel Djupnes er fire ganger norgesmester i maskinmelking. Her med caps fra Røv Mølle. (Foto:privat)
Onkel Ingebrigt var en god læremester
Kristian forteller at han alltid har vært glad i dyr. Allerede før han lærte å gå selv måtte mor hans bære han ut i fjøset i Gammelstu så han fikk se på kyrne. Han forteller at han har lært mye av onkelen Ingebrigt Røv. Kristian forteller at han var veldig vitebegjærlig, og det ble nok stilt mange spørsmål som onkelen måtte svare på.
Har tilbrakt alle påskeferiene i Vindøldalen
Da Kristian var 8 år gammel flyttet familien til Gjøvik. De har fortsatt en sterk tilknytning til Surnadal, og tilbringer alltid påska på hytta i Vindøldalen. Det er et samlingspunkt for familien. Flere av Kristian sine tanter, onkler og søskenbarn har hytter i samme område.
- Det blir ikke ordentlig påske uten en tur til Vindøldalen, sier Kristian.
Kristian har tilbrakt alle påskeferiene i Vindøldalen. (Foto: privat)
Trives best med fjøsstell
Som landbruksavløser har han stort sett arbeidet på melkebruk, men han har også vært innom bruk med gris og sau, og ellers mye forskjellig slags arbeid på gårdene. Han forteller at han har stor interesse for gardsdrift generelt, men det er fjøsstell han liker best. Det er moro å kjøre traktor også, men han kunne ikke tenkt seg å være traktorentreprenør og kjøre traktor på heltid.
Norgesmester i maskinmelking fire år på rad
Kristian er medlem i Vardal/Snertingdal bygdeungdomslag. Han har vært med i BU i 4-5 år, og har vært innom det meste av tevlinger. Han har deltatt i NM i maskinmelking fem ganger, og har vunnet de fire siste åra, i år som første års senior. Ellers har han rukket å delta på fire landsstevner, hvor han blant annet har deltatt i swingtevling.
Han rakk ikke å få med seg hele landsstevnet i Surnadal i fjor. Men han var der et par dager, og han forteller at det virket som det var et veldig bra arrangement. På årets landsstevne på Jørstadmoen var han med som arrangør. Der hadde han ansvaret for eksteriørbedømming av storfe.
For framtida har han tenkt å trappe litt ned på tevlingsaktiviteten selv, og kanskje ikke delta på ALT av tevlinger. Men han synes det er moro å delta på landsstevne, og har ingen planer om å slutte med det.
God til å treffe blink
Kristian deltar i reality-serien Farmen, som går på TV2 nå. Han har hengt med gjennom 18 episoder til nå, og han har blant annet imponert med øksekasting i tvekamp.
- Du har kanskje konkurrert i øksekast i BU-sammenheng, og trent mye på det?
- Nei. Det har jeg ikke. Jeg vet ikke helt hvor det der kom fra. Jeg hadde fem kast i en konkurranse mellom to bygdeungdomslag i vår. Det er den eneste gangen jeg har prøvd det før. Så med kastene på Farmen har jeg nå tilsammen 8 øksekast i min karriere, sier han.
Han legger til at han har vært en aktiv skytter i mange år, så han har riktignok god trening i å treffe blink. Han har deltatt på landsskytterstevnet flere ganger, og i 2015 var han med i felthurtigfinalen, som også ble sendt på TV.
Passer best som nachspielmusiker
Ellers er Kristian glad i å synge, og han spiller flere instrumenter. Men han vil ikke skryte av sine ferdigheter på det området.
- Jeg spiller litt på ganske mange forskjellige instrumenter, men jeg passer nok best som nachspielmusiker, smiler han.
Godt språkøre har han også, i alle fall når det gjelder norske dialekter. Han snakket østlandsdialekt i noen år etter at han flytta til Gjøvik, men etter ungdomsskolen tok han opp igjen nordlandsdialekta, og bruker den i alle sammenhenger. Det er heller ikke noe problem å snakke surndaling. Han tror selv at han snakker dialekta så godt at han kunne blitt tatt for å være surndaling, men legger til at han ikke tør å være helt bastant på det.
På youtube ligger blant annet et filmklipp av Kristian der han demonstrerer forskjellige dialekter. Historien han forteller i det klippet er delvis oppdiktet, for mor hans er definitivt surnadaling, og ikke nordtrønder. Men han får demonstrert at han behersker trønderdialekt også.
Ikke morsomt - men veldig interessant
Han meldte seg ikke på Farmen på eget initiativ. Han ble nok litt presset, mener han selv, og sa nok nei mange ganger før han sa ja til å melde seg på. Men han angrer ikke på deltakelsen i ettertid.
- Hvordan opplevde du oppholdet på Farmen?
- Det gikk egentlig mye bedre enn jeg hadde forventa. Jeg hadde jo også forberedt meg på det aller verste på alle punkter, så jeg ikke skulle få noen ubehagelige overraskelser, sier Kristian.
Mange har spurt han om det var artig å være med på Farmen. Da svarer han at det var nok ikke det morsomste han har vært med på, men det var veldig interessant. Og man lærer mye om seg selv i en slik setting, når man forlater sitt vanlige liv i en periode og skal leve sammen med mange forskjellige mennesker som man ikke kjenner i utgangspunktet.
- Man vokser litt på en slik erfaring, mener han.
Kristian forteller at TV-produsenten får fram et godt og riktig bilde av de ulike personlighetene på Farmen, slik han ser det. Han har naturlig nok ikke lov til å si noe om hvordan det går, så vi får bare følge med videre. Hver mandag, onsdag og søndag kan du se nye episoder av Farmen på TV2.