Inga ligg nær 3 første_1024x1057

- Ingen nye måleri før jul, men jeg kommer tilbake!

Inga Dalsegg møtte Trollheimsporten med målarhanda i fatle

23. august ble Inga Dalsegg operert i høyre skulder. Ei avrevet sene er erstatta av en titanbolt med forlengelser. Så langt har skuldra vært heilt i ro. Denne uka starter opptreninga for å komme tilbake for fullt. - Mye og rett trening må til, men jeg har god tru på at det blir heilt bra, sier Inga Dalsegg optimistisk i dette åpenhjertige møtet med Trollheimsporten.

Avrevet sene
Fram til operasjonen hadde Inga slitt med vond skulder i målarhanda i lang tid. Det viste seg at ei sene fra skulderbladet og over skuldra var omtrent heilt avrevet. Under operasjonen ble denne sena kappa av og erstatta av en titanbolt med forlengelser.

- Under operasjonen ble heile arma surra godt inn langs en slags metallskinne, den metallpluggen som står ut på detaljfotoet (til venstre) ble så festa til en fjernstyring inne på operasjonsstua slik at kirurgen kunne fjernstyre armen min ved hjelp av pedaler under operasjonen for å komme til der han trengte, forteller ho (sjå bildene til venstre og over til høyre).

Møtte Trollheimsporten
Trollheimsporten møter ei åpen og ærlig Inga Dalsegg i atelieret på Nyvold i Rindal sentrum. Ho har god tid om dagen - tid til refleksjon og ettertanke - og til ideer om nye måleri. Inga vil tilbake, men trur ikke det blir mye måling før jul.

Slitasje gjennom måling i mange år har ført til dette. - Jeg buker heile handa. Derfor har det gått hardt ut over skuldra, forteller ho. Nå ser ho fram til å starte fysioterapi denne uka for å trene opp bevegelse og kraft. - Det var en ganske merkelig følelse å ha handa fritt hengende uten fatle og ikke å få til å røre den i dei heile tatt, sjøl om jeg gjerne ville, sendte kommandoer fra hauet, men ingen ting skjedde eller rørte seg, ler ho.

Lite tålmodig
Det har vært ei litt vanskelig tid siden operasjonen. - Tålmodighet er ikke min greie, og det har ikke vært lett å bli avhengig av andre, sier Inga, som takker familie, gode venner og heimesjukepleien.

- Det er mange praktiske oppgaver jeg har vært nødt til å lære meg på nytt. Bare det å åpne en mjølkeboks, vaske seg og kle på seg. I starten var heimesjukepleien til stor hjelp. Nå er målet å vaske håret, børste det ut og dra en genser over hauet til jul, sier ho alltid like optimistisk.

Litt ensidig kosthold
- I tillegg har ei venninne kommet innom hver eneste onsdag og laget middag til meg. Det har vært litt ensidig kosthold med enkle ting som supper fra poser og lignende ellers, ler ho.

I helga var ho med foreldrene sine på hytta. - Bare en så enkel ting som å knyte fjellskoene måtte jeg igjen ha pappa til å hjelpe meg med. Men jeg greidde å skrive i hytteboka med venstrehanda. Den er ubrukelig til måling, sier Inga.

Bøker og dvd
Det har blitt mange bøker og sesonger med tv-serier på dvd, og det har varma godt at så mange spekulerer på hvorfor det ikke er noen ting om Inga og målinga i media om dagen.

Ho lover å komme tilbake. - Jeg har så mye ugjort, sier ho ved staffeliet og et måleri ho ikke rakk å bli ferdig med før operasjonen (øverst).

Bare ta kontakt
- Men nå har jeg ingen arbeider ute på utstillinger. Derfor er det bare å stikke innom for å sjå det jeg har. Ta kontakt - det er langsamt aleine i lengden, ler ho og kan gjerne tenke seg mange salg utover høsten.

Men før jul blir det lite nytt, dessverre. Likevel har ikke Inga Dalsegg tenkt å gi seg som målar. - Jeg skal komme tilbake, men nå må jeg bruke tid. Det har jeg aldri vært god på før. Likevel er det en god følelse å ha god tid. Det gir tid til tanker  og refleksjoner - og nye ideer til mange måleri framover, sier Inga Dalsegg åpenhjertig til Trollheimsporten.

Inga Dalsegg er medlem av Trollheimsporte med link - klikk på linken. Bli medlem - klikk her. Alle medlemmer her.

Du finner galleriet til Inga på hjeimesidene hernyheter her og meg og min kunst her.