Debattmøte i Rindalshuset:
Ingen ønsker eiendomsskatt
Det var innføring av eiendomsskatt som skapte mest debatt da rindalspolitikerne stilte til debatt i Rindalshuset torsdag kveld. Rindal kommunestyre har vedtatt å innføre eiendomsskatt fra 2016. Ingen av politikerne er glad for det. Noen mener at det var nødvendig, andre ikke.
Det var bra oppmøte i Rindalshuset da Rindal Næringsforum inviterte til debattmøte torsdag kveld. Mellom 80 og 90 personer hadde tatt turen for å høre lokalpolitikernes meninger om næringspolitikk.
I Rindal er det fire politiske partier som stiller til valg, og hvert parti stilte med to listekandidater i debatten. Politikerne som stilte opp var Ola T Heggem og Bettina Røen Helgetun fra Senterpartiet, Line Flåtten og Åge Jonli fra Arbeiderpartiet, Magnar Dalsegg og Hege Gåsvand fra Høyre, og Tove Flåtten og Harald Helgetun fra Kristelig Folkeparti. Odd Inge Løfald og Romund Aune fra Rindal Næringsforum ledet møtet.
Odd Inge Løfald presiserte i sin innledning at Rindal Næringsforum er partipolitisk uavhengig, men kan ta standpunkt i faglige, nærings- og samfunnspolitiske spørsmål. NHOs kommune-NM ble trukket fram som en av flere relevante analyser.
Fra innledningen: Fordeling av arbeidsplasser i Rindal
Rindal gjorde det ikke så bra i kommune-NM 2015, med 301. plass blant landets 428 kommuner. Rindal kommune har vært midt på treet i kommune-NM de siste åra. Rindal lå på 275. plass i fjor, og kom altså enda lenger ned på lista i år. NHO rangerer kommunene etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på forhold ved næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse, og kommunal økonomi. På næringsliv er Rindal rangert helt ned på 370. plass. Rindal Næringsforum ønsket blant annet svar på hvordan de politiske partiene ser på dette, og hvordan plasseringen i kommune-NM skal forbedres.
Andre aktuelle tema som ble tatt opp på møtet var eiendomsskatt, fv65 og nærings- og utviklingsarbeid i kommunen framover. Dette er viktige spørsmål, både for det lokale næringslivet og folk flest.
Tema for møtet
De fire ordførerkandidatene fikk først 3 minutter hver til å presentere sin politikk og sine hjertesaker. Line Flåtten var opptatt av befolkningsutviklinga, og ønsket seg flere innbyggere i kommunen. Ola T Heggem måtte innrømme at det var enklere å sitte i debattmøte for fire år siden, før forrige kommunevalg. Han oppsummerte hvilke oppgaver Senterpartiet har fått gjennomført med rent flertall i kommunestyret de siste fire åra. Han presiserte også at RUF er skjermet, tross dårlig kommuneøkonomi. Det er fortsatt 5 millioner i utviklingsfondet.
Forbedring av plasseringen i NHOs kommune-NM
Hege Gåsvand (H) påpekte at pilen peker rett ned i alle kategorier i NHOs kommune-NM. Hun la fram forslag om å ansette en person i Rindal Næringsforum. Denne stillingen skal etter Høyres forslag finansieres med midler fra RUF. Stillingen skal brukes til å støtte og hjelpe bedriftene blant annet med utviklingsarbeid. Dette skal være gratis for bedriftene. Hege Gåsvand mente at dette spesielt er viktig for de små bedriftene, som ikke har ressurser til å drive så mye strategisk arbeid selv. Hun ønsket en offensiv satsing på næringslivet i Rindal, for det trenger bygda nå.
- Vi må få fart på næringslivet, og ha fokus på det, sa Hege Gåsvand - Vi må ha arbeidsplasser!
Line Flåtten (Ap) ønsket en tettere dialog mellom kommunen og bedriftene. Hun mente at bedriftene som trenger støtte og hjelp må få det fra næringskonsulenten i kommunen.
Ola T Heggem (Sp) sa at han er åpen for å diskutere andre måter å bruke RUF-midlene på, enn det som blir gjort i dag. Han poengterte blant annet at Rindal scorer høyt på kompetanse i NHOs kommune-NM. Det skyldes blant annet at mange har fagbrev.
Tove Flåtten (Krf) mente at det er viktig at bedriftene bruker den hjelp og støtte de kan få i kommunen.
Nærings- og utviklingsarbeid
Det ble stilt spørsmål fra salen om hva "Strategisk næringsplan for Orkdalsregionen" er. Ole T Heggem svarte at dette er en plan som er utarbeidet av næringslivet selv, ved Næringsalliansen i Orkdalsregionen. Næringsalliansen består av Frøya Næringsforum, Hitra Næringsforening, Rennebu Næringsforening, Rindal Næringsforum, Hemne Næringsforum, NiT Skaun og Orkladal Næringsforening. Medlemmene i Rindal Næringsforum har vært invitert til å delta i arbeidet med planen. Strategisk næringsplan for Orkdalsregionen er snart klar for godkjenning i kommunestyrene i de aktuelle kommunene.
Odd Inge Løfald spurte konkret hva de enkelte partiene mente om Høyres forslag om en ny ansatt i Rindal Næringsforum.
Line Flåtten svarte at det må ryddes opp i de stillingene man har innenfor kommunen først, og se om disse kan brukes på en bedre måte. Men at hun kan være med på å vurdere Høyres forslag.
Tove Flåtten svarte at Rindal kommune ikke har råd til å bruke penger på nye stillinger nå. Man må heller satse på å bruke de etablerte stillingene innenfor kommunen og få mest mulig ut av det.
Ola T Heggem sa at han kan vurdere å finne nye løsninger sammen med næringslivet.
Magnar Dalsegg (H) påpekte at flere ansatte i kommuneadministrasjonen arbeider med næring og næringsrelatert arbeid. Han mente at det hadde vært noe helt annet å ha en person som var helt uavhengig av kommunen, som bedriftene kan henvende seg til. Denne personen bør være fristilt, og kunne arbeide på næringslivet sine premisser.
Bettina Røen Helgetun (Sp) mente at selv om det er helse som står hennes hjerte nærmest, så har hun etterhvert innsett at næring må komme først. Vi er helt avhengige av næringslivet for å ha en levedyktig kommune. Hun dro fram det positive trenden i landbruket i Rindal, og mente at det er viktig med fortsatt god støtte til landbruket.
Åge Jonli (Ap) sa at Arbeiderpartiets plan er å bruke de ressursene kommunen har i dag på en bedre måte.
- Vi vil se på om ressursene blir brukt rett i dag, sa han.
Ola T Heggem nevnte blant annet at han fortsatt jobber med å fylle T-komponent-bygget. Han har også god tro på at det vil lykkes.
Et innspill fra salen gikk ut på at det er viktig at ordføreren engasjerer seg i næringslivet. Ordføreren bør engasjere seg, og dra rundt og besøke bedriftene. Det betyr mye. Dette innspillet fikk støtte fra flere.
F.v. Romund Aune, Odd Inge Løfald, Ola T Heggem, Bettina Røen Helgetun, Magnar Dalsegg, Hege Gåsvand, Line Flåtten, Åge Jonli, Tove Flåtten og Harald Helgetun
Eiendomsskatt
Styret i Rindal Næringsforum har levert en uttalelse til kommunen, der de er svært skeptiske til innføring av eiendomsskatt. Odd Inge Løfald mente at selv om avgjørelsen nå er tatt er det fortsatt mye kommunen kan gjøre for å tilpasse systemet til det beste for næringslivet og innbyggerne.
Et innspill fra salen gikk ut på at politikerne er modige når de tør å gå inn for eiendomsskatt. Rindal har også svært høye kommunale avgifter. Dette er ikke gode argumenter for å få folk til bygda. Heller ikke for hyttemarkedet.
Tove Flåtten sa at Krf har ønsket å utsette vedtaket om eiendomsskatt, for å utrede konsekvensene mer. Det er klart at eiendomsskatt f.eks. ikke stimulerer til hyttebygging.
Ola T Heggem poengterte at det er forskjell på opposisjon og posisjon.
- I Nesset kommune er det faktisk Høyre som har innført eiendomsskatt, sa han.
Selv hadde Ola T Heggem ønsket å slippe å være med på å innføre eiendomsskatt. Men han mente at dette var den eneste måten å få budsjettet i balanse på sikt. Eiendomsskatten som næringslivet betaler inn skal gå tilbake til næringslivet, sa han.
- Vi vil prøve å gjøre ordningen så rettferdig som mulig, sa ordføreren.
Odd Inge Løfald stilte spørsmål om eiendomsskatt på 500.000 kr fra næringslivet kanskje kunne brukes til å finansiere den foreslåtte nye stillingen i Rindal Næringsforum.
Ola T Heggem sa at det kan han gjerne være med og diskutere.
Magnar Dalsegg trakk fram at Rindal ligger over landsgjennomsnittet på sykefravær. Det innebærer vesentlige kostnader for kommunen. Han mente at det kan være mulig å finne årsaker til det høye sykefraværet, og redusere fraværet og kostnadene ved dette. Han mente at man ikke har sett nok på mulige alternativer til eiendomsskatt.
Line Flåtten sa at hun deler Høyres bekymringer.
- Hvis vi hadde funnet bedre måter å spare penger på så skulle vi gjerne gjort det, sa hun.
Odd Inge Løfald påpekte at det er budsjettert med overskudd i kommunen igjen fra 2017. Han spurte om politikerne kan være med på å vurdere behovet for eiendomsskatt på nytt igjen når kommuneøkonomien kommer på rett kjøl.
Ola T Heggem mente at det er for enkelt å si at man er "litt" imot eiendomsskatt i tre uker rundt valgkampen. Om de økonomiske utsiktene for kommunen sa han at framtidig overskudd først må brukes til å bygge opp fondene igjen. Først da blir økonomien bærekraftig.
Tove Flåtten sa at Krf vil være med på å fjerne eiendomsskatten igjen hvis det blir mulig, med en ny konstellasjon i kommunestyret. I den siste perioden har det ikke vært mulig å samarbeide for å få til noe, mente hun.
Åge Jonli påpekte at Arbeiderpartiet foreslo å utsette innføringen av eiendomsskatt. Han sa at han er villig til å ta opp vedtaket til ny vurdering senere. Han fikk støtte fra Line Flåtten.
Hege Gåsvand sammenlignet kommunen med en bedrift. Om en bedrift går dårlig må man se på organisasjonen sin. Man kan ikke bare sette opp prisene til kundene. Det er ikke strategisk lurt å innføre eiendomsskatt om man ønsker at folk skal komme og bosette seg i kommunen.
Ola T Heggem påpekte at det vil være umulig å redusere kostnadene med de nødvendige 5 millioner i året.
- Om man kommer med et forslag så må man også vise inndekning, sa han.
"Senterpartiet driver sentrumspolitikk", var en bitter kommentar fra salen.
En annen kommentar gikk ut på at man må legge fortida bak seg og ha mer fokus på å se framover. I denne valgkampen har man sett noen strategiske krumspring som ikke høver seg. Man bør heller innse de feilene man har gjort, rydde opp og gå videre.
- Jeg tror ikke at noen politikere i Rindal ønsker eiendomsskatt, sa Magnar Dalsegg - Men vi i Høyre tror kanskje at det finnes andre muligheter. Det er så positiv reklame å kunne si at vi ikke har eiendomsskatt, og hvis vi får til en positiv utvikling kan vi tjene inn igjen mye.
- Jeg forstår at jeg må sitte alene og forsvare dette vedtaket, sa en litt irritert Ola T Heggem - Det er krevende. Jeg kan ikke se at det har kommet inn andre forslag for å rette opp økonomien. Noen her tar avstand fra vedtak de selv har vært med på. Det blir litt spesielt, syntes ordføreren.
Ola T Heggem sa seg enig i at det er svært viktig å ha en positiv utvikling innenfor næringslivet.
Hege Gåsvand sa at hun har ingen tro på at det vil være mulig å få fjernet eiendomsskatten senere. Ola T Heggem støttet det synet.
En kommentar fra salen gikk ut på at Rindal kommune tradisjonelt har holdt seg til lovpålagte oppgaver. De siste åra har kommunen gjort mer enn det som er lovpålagt, og engasjert seg i Skimuseum, Kultursti og fotballhall. Det er vel og bra, men nå ser man at man må tilbake til å fokusere på det lovpålagte. Nå som skolesammenslåing er gjennomført kunne man kanskje avvente litt med eiendomsskatt?
Åge Jonli kommenterte at både skimuseet og Øvre Dalen endre opp med kostnader lagt ut over det som først var bevilget. Arbeiderpartiet har foreslått å utsette bl.a. Kulturstien og uteområdet ved Øvre Dalen, men ikke fått gjennomslag for det.
Ola T Heggem mente derimot at det var viktig å få gjennomført de to nevnte prosjektene. Den økonomiske støtten fra flere bidragsytere var avhengig av at prosjektene ble gjennomført til avtalt tid.
fv65
Arbeidet med opprusting av fv65 var siste punkt på saklista. Odd Inge Løfald spurte om hva politikerne vil gjøre for å få hevet standarden på veien.
Tove Flåtten sa at det er viktig å stemme ved valget, og gå inn for å få flest mulig nordmøringer inn på fylkestinget.
Bettina Røen Helgetun mente at man må få opp trykket, bruke alle muligheter og de kontaktene man har. God veg er viktig for god helse. Senterpartiet presser også på gjennom sin liste til fylkestingsvalget.
Hege Gåvand mente også at man må arbeide mot fylket, få tak i politikerne der og bygge allianser.
Line Flåtten sa at så lenge det er fylkesveg må man ha trykket på fylket. Vegen er viktig for næringslivet, for miljøet og for pendlerne. Man må argumentere godt for politikerne på fylket.
Ola T Heggem trakk fram gruppa av politikere og næringslivsrepresentanter som nettopp arbeider for fv65. Denne gruppa ble starta av John Ole Aspli i forrige kommunestyreperiode. Nå har det kommet inn næringslivsrepresentanter som styrker arbeidet.
- Her må man snakke med to fylker, sa Ola T Heggem - Vi skal ikke bare til Storholt, vi skal til Berkåk. Samtidig jobber vi også mot staten, for å få til en omklassifisering. Men her må vi være tålmodige, og samtidig holde trykket oppe, både fra politisk hold og fra næringslivet, sa han.
Odd Inge Løfald nevnte konkret den planlagte gangvegen i Løfald. Mange mener at ny Holte bru er mye viktigere enn gangveg. Men det skal visstnok være umulig å få omprioritert disse midlene.
Ola T Heggem sa at man kanskje vil forsøke å få flyttet om på midlene. Men det er en risiko for at man bare skyver gangvegen lenger ned på lista, og at noen på Sunnmøre får gangveg i stedet.
Konklusjonen ble at det vil være kjekt å ha gangveg når vi får riksvei gjennom bygda igjen.
Til slutt takket Odd Inge Løfald alle som hadde møtt opp. Det var et nyttig møte, syntes han, og det var gledelig å høre at politikerne vil være med å slåss for lokalt næringsliv.
Onsdag i neste uke blir det nytt debattmøte i Rindal, sannsynligvis i Rindalshuset. Det er Senterpartiet som har tatt initiativ til et nytt møte, med bredere tema. Da kan vi kanskje forvente en enda mer heftig debatt, for eksempel rundt spørsmålet om fylkestilhørighet.