DSC00792-ed_200x247

Inspirerende juletreff

Surnadal Sparebanks årlige juletreff gikk av stabelen onsdag, og kunne by på mye optimisme og stå-på-vilje angående kommunen og distriktet. Varierte foredragsholdere fra distriktsmusiker til advokat og Profero-leder bød på inspirasjon fra flere hold. Det var imidlertid også rom for pessimisme og skråblikk i form av komisk innslag fra en "rindaling".

 

Banksjef Allan Troelsen hadde den store glede av å ønske både yngre og eldre ungdom samt næringslivet velkommen til Surnadal Sparebank sitt julemøte for sjette året 5.juledag. - Hvorfor tar Surnadal Sparebank initiativet spurte Troelsen, og kunne fortelle at de gjør det for å skape aktivitet, få folk til å møtes, og de tror det er positivt for lokalsamfunnet. 
 

Ordfører Mons Otnes presenterte det Surnadal har å by på som profileres som bidrag til livskvalitet, og dro blant annet fram det allsidige lokale næringslivet, Sæterlia og sportsengasjementet. Han var også innom kulturhuset, som han betegnet som den største berikelsen noen gang for bygda, og at det nå er et av de få døgnåpne kulturhusene i landet etter at de inngikk ekteskap med Vårsøg Hotell. Videre kunne han fortelle at det er mange ledige boligtomter, blant annet Stormyra II som viste seg å være veldig populært. Torstein Snekvik ble dessuten dratt fram som en begivenhet og en god ambassadør; - Det nytter å bo i Surndadal og samtidig være i sentrum!
 

Det med å være gode ambassadører var et gjennomgående ønske gjennom juletreffet. Også banksjef Troelsen poengterte at de ønsker at ikke bare de som bor i bygda, men også de som har tilknytning til Surnadal er gode ambassadører for bygda. 
 

Daglig leder i Profero, Gisle Bakkeli, fortalte at Profero skal bidra til langsiktig vekst i Surnadal og på Nordmøre, og presiserte at det er viktig å bidra til både nyskaping og å videreutvikle eksisterende næring. Kompetanse er er viktig for næringsutvikling og for at det skal være attraktivt å bo i kommunen. Studiesenteret er underlagt Profero og Bakkeli sa at det er et mål å utvikle studiesenteret til noe enda bedre enn hva det allerede er. Til slutt poengterte han at kommunen kan stille til hjelp med både nettverk, papirer og muligheter.
 

Etter en 45 minutter lang pause med servering og mingling ble all optimisme skjøvet til side da en "rindaling" entret talerstolen. Mer nøyaktig i form av Gøran Bolmes alter ego, bestefaren Sigvart. Han syntes det måtte en rindaling til med litt matnyttig info, som han kalte det, for å nyansere det hele. Før han begynte med sine refleksjoner over surnadalssamfunnet, understreket Sigvart at Gøran ikke måtte drive og omtales som multitalent, for det ble han bare karravorinj av. Surnadal og Rindal er ikke så ulike, konkluderte han etter å ha ramset opp Rindal sine festivaler og begivenheter i form av Torgdag og Torshall; - Det eneste Rindal ikke har, er rulletrapp, men er en så lat at en ikke orker å gå i trapper, kanj det bærre værra! Det verste han visste med å kjøre inn på Skei (for han måtte da på polet, han og) var å se alle bygningene som så ut som om de var satt opp dagen etter julebord; - De er så skeive at det går sikkert ikke an å gå inni dem en gang! Som om ikke alt dette var nok hadde surnadalingene kuppet Trollheimsporten også, så nå er det ingen som leser den, konkluderte han med! - En ting kan dere være sikre på; det blir ikke kommunesammenslåing med det første, avsluttet Bolme med, til stor applaus.
 

Inger Grete Lundemo fortalte om sin vei til å etablere advokatfirma i Surnadal sammen med søsteren Tina. Inger Grete visste at det var juss hun ville studere fra ungdomsskolen av, men da hun var kommet så langt til å bli ferdigutdannet, var det ikke jobb til henne i Surnadal. Hun havnet til slutt i Molde som politiadvokat. Etter et par år fikk hun signaler om at det var ønskelig med advokatkontor i Surnadal, og snakket da med søsteren som også var etablert med barn om å flytte hjem. - Det å starte advokatkontor er noe av det minst planlagte jeg har gjort, sa Inger Grete, som fikk det første oppdraget i Surnadal allerede før kontoret var åpnet.  Det å ha en viss grad av frihet er ifølge Inger Grete den største fordelen med å ha eget firma, mens noen av ulempene på sin side kunne hun nevne at er ikke fullt så gode rettigheter, stort ansvar og det at enkelte ikke skiller mellom privatpersonen og advokaten; hun er på jobb hele tida. Likevel avsluttet hun med å oppfordre til å ta sjansen på å starte eget firma; - Prøv! Det er bedre å ha prøvd og eventuelt legge ned etter et år eller to enn å ikke ha gjort det!
 

Jo Inge Nes, en musikalsk og utflyttet stangvikgjelding og -patriot, snakket om det å leve av å være musiker og om å våge å være kreativ. Da han var ung på 80-tallet, var det ikke noe marked for å leve av musikk i Surnadal, men det er akkurat det han gjør i dag - riktig nok i Sunndal. I 1992 begynte han som distriktsmusiker i Sunndal, og har jobbet der siden. Han avsluttet med en tanke om at hvis kommunen opprettet bare en halv offentlig musikerstilling kunne det være en berikelse, både med tanke på eventuelle tilflyttere og det lokale kulturlivet; kanskje noe å ta til etterretning?
 

Som et ekstranummer kunne Mette Sæter Ormset fortelle at det etter nyttår kommer til å bli utlyst en ledig salgsstilling på Vårsøg Hotell. Det å selge hotellet ut til markedet på en bra måte er veldig viktig for å hindre hotellet fra å bli en bortgjemt hemmelighet, poengterte Mette. Hun skrøt videre av arbeidsplassen, som har som mål å bli landets beste hotellarbeidsplass.
 

Avslutningen på det drøyt to timer lange juletreffet var det koret Bøgdaungdommen som sto for. Først med en frysningfremkallende versjon av Can you feel the love tonight, før de rundet av med Julenatt etter arrangement av Bernt Bøe. Banksjef Troelsen var fornøyd med oppmøtet, men poengterte at det var plass til flere. Han håpet dessuten at juletreffet ville være med på å åpne øyne rundt omkring for hvilke muligheter som finnes, og nettopp det skal han nok ikke se bort fra!

 

DSC00791-ed
Ordfører Mons Otnes
DSC00792-ed
Profero-leder Gisle Bakkeli
DSC00796-ed
Gøran/Sigvart Bolme
DSC00798-ed
Advokat Inger Grete Lundemo
DSC00800-ed
Distriktsmusiker Jo Inge Næss
DSC00801-ed
Bøgdaungdommen underholdt med sang!
DSC00806-ed
Publikum
DSC00811-ed
Banksjef Allan Troelsen og ordfører Mons Otnes