Ali, Asmerom, Eremias, Paul og Roar Møre Tre

Integrering med stor suksess hos Talgø MøreTre

Asmerom, Ali og Ermias har alle tre fått fast arbeid hos Talgø MøreTre. Alle tre er de bosatt i Surnadal, og alle tre kommer fra en annen kultur med et annet språk.

Trollheimsporten møtte Ali Isak, Asmerom Weldeyesus og Ermias Araya på Talgø MøreTre, sammen med deres arbeidsledere Roar Nordvik og Paul Lilleløkken.

Roar Nordvik forteller at Ali og Asmerom var de to som begynte først på Talgø MøreTre. De hadde begge et opplegg hvor de gikk tre dager på skole og var to dager på praksisplass hos bedriften. Oppgaven var å pakke MøreRoyal, og Roar forteller om to veldig flinke gutter, som også etter hvert begynte å jobbe på kveldstid etter skolen.

– Både Ali og Asmerom viste, og viser fortsatt, en fenomenal arbeidsinnsats og et utrolig godt humør, sier Roar Nordvik. 

– De har begge arbeidsplassen sin utendørs, og begge er de like blide, uansett vær, sier han.

Roar Nordvik forteller at i løpet av et år pakker disse to meget arbeidsvillige karene, ca 40.000 pakker med MøreRoyal. Det tilsvarer noe sånt som 750.000 trær, og de bruker 360.000 meter med stålband, som det bør nevnes at blir dratt ut for hånd.

Paul Lilleløkken beskriver Ermias som meget lærevillig og nysgjerrig, og en som tar ting veldig raskt. Ermias ble fast ansatt hos Talgø MøreTre etter at han var ferdig med praksisperioden, og jobber nå på linja på høvelen, der han rullerer på lik linje med de andre som arbeider der.

– I begynnelsen var det noen språkmessige utfordringer, sier Paul Lilleløkken.

– Dette er spesielt utfordrende i høvleriet, hvor det er en del støy som gjør det vanskelig å høre, samtidig som sikkerheten står i høysetet og forståelse er veldig viktig, sier Paul.

– Men Ermias er god i norsk og kommuniserer godt med de andre på høvleriet, sier han.

Paul forteller at arbeidslaget som Ermias jobber sammen med, høvler 65.000 m3 i året.

Alle fem er uten tvil helt enige om at det viktigste for å bli integrert i det norske samfunnet og det norske arbeidslivet, er å lære seg norsk.

– Det er så absolutt nøkkelen for å lykkes, sier Paul Lilleløkken. 

– Og ikke minst, er det viktig å være ærlig på om man forstår hva som blir sagt eller ikke, sier Roar Nordvik, og fortsetter:

– Det er ikke mulig å lære noe riktig om man ikke er klar på hva man skjønner eller ikke. I den typen bedrift som vi er, må alle forstå og kunne det de holder på med.

– Og erfaringen vi har på Talgø Møre Tre er at det så absolutt går fint å ha ansatte fra andre kulturer, sier han.

Både Ali, Asmerom og Ermias forteller at det er en utfordring med dialekten, i forhold til bokmål, som er det språket de lærer på skolen. 

– Det er først etter at jeg begynte her på Møre Tre at jeg virkelig har begynt å forstå språket skikkelig, sier Ali.

Han mener helt klart at det er utrolig viktig med daglig bruk av norsk for å lære det raskest og best mulig. Og med et glimt i øyet tilfører han at han er litt usikker på om Paul kanskje kommer fra utlandet?

– Han snakker annerledes, men det er vel fordi han er fra Rindal, sier Ali og smiler godt.

Ali, Asmerom og Ermias Møre Tre.jpg
Tre glade karer med hver sin faste stilling hos Talgø Møre Tre.

Ali Isak er 33 år, og kommer fra Somalia. Han har bodd i Surnadal i 6 år og begynte på en kombinasjon av skole og praksisplass på Møre Tre. Han fikk sommerjobb på Møre Tre og begynte også etter hvert å jobbe etter skolen. 

Ali er gift og har tre barn i alderen fire, to og ett år. Og til vinteren skal han lære seg å gå på ski forteller han.

– Eldste gutten går i barnehage, og jeg må lære ham å gå på ski, sier Ali, som i desember 2016 ble fast ansatt hos Talgø MøreTre.

Han setter utrolig stor pris på kollegaene sine, fordi de har tatt så godt i mot ham. I juni mottar Ali norsk statsborgerskap.

Ermias Araya er 25 år og kommer fra Eritrea. Han kom til Norge i 2014, og har nå bodd 5 år i Surnadal. Etter nesten tre år på skole og fem måneder i praksis, fikk Ermias fast jobb hos Talgø MøreTre i 2018.

– Det var litt vanskelig å bli kjent med folk i begynnelsen, sier Ermias. Men han forteller at kollegaene har hjulpet han mye og at han føler at han har blitt tatt inn i miljøet på jobben.

– Vi tuller og smiler mye, og jeg trives veldig godt, sier han.  Ermias forteller at han har en søster, som bor på Sunndalsøra.

Asmerom er 33 år og kommer også fra Eritrea. Han kom til Norge i mai 2014, og begynte på skole i september 2014.

Asmerom begynte sammen med Ali i praksis hos Talgø MøreTre, og ble også fast ansatt samtidig som Ali. Han forteller at han bor sammen med søsteren sin på Skei, men at han i juni i fjor giftet seg med en jente fra Uganda.

Nå sparer han for å få henne hit, noe han håper skal skje snart, kan han fortelle. Asmerom er også veldig glad for å jobbe på Talgø MøreTre, og forteller at han trives veldig godt med de gode kollegaene han har der.

Både Roar Nordvik og Paul Lilleløkken er klare på at det er avgjørende av HMS-hensyn at alle som jobber i bedriften både forstår og snakker norsk. 

De understreker også at alle som jobber hos Talgø Møre Tre har tatt godt i mot både Ali, Ermias og Asmerom, og alle har bidratt for at de tre skal finne seg godt til rett på sin nye arbeidsplass, i Surnadal, et lite sted, i et helt nytt land.

Ali, Asmerom, Ermias, Paul og Roar Møre Tre.jpg
Fra venstre: Asmerom Weldeyesus, Ali Isak, Roar Nordvik, Paul Lilleløkken og Ermias Araya.