Intensjonsavtalen er signert
Intensjonsavtalen mellom Surnadal, Rindal og Halsa ble underskrevet i Rindal mandag. Dette er ett av tre alternativer for Rindal sin del, mens Surnadal har to alternativer. Avtalen mellom de tre kommunene forutsetter at det nye kommunen blir en del av Trøndelag, eller en framtidig region Midt-Norge, slik Rindal har krevet.
Surnadal inngår bare i denne ene intensjonsavtalen, i tillegg til alternativet om å bestå som egen kommune.
For Rindal sin del er dette den første av to intensjonsavtaler. Ordfører Ola T Heggem regner med at avtalen med kommunene i Orkdalsregionen skal underskrives i månedskiftet mars/april. Heggem understreker likevel at primærstandpunktet for rindalspolitikerne er at Rindal skal bestå som egen kommune.
Gjennomføring av avtalen betinger forpliktende kommunestyrevedtak i de tre kommunene. I avtalen heter det at en ny kommune bestående av Halsa, Surnadal og Rindal baseres på frivillighet fra alle tre. Det vil si at et nei fra av de tre kommunene betyr at sammenslåingsalternativet Halsa, Surnadal og Rindal ikke blir gjennomført.
Ved forpliktende kommunestyrevedtak skal kommunene sette ned en felles komité som får ansvar for å utrede kommunenavn, kommunevåpen og overordna visjon.
Kommunesenteret vil være Skei i Surnadal, og den nye kommunen vil være språklig nøytral.
Rindal kommune har publisert avtalen på sine nettsider.
En milepæl
Den siste finpussen på intensjonsavtalen ble gjort under mandagens møte.
- Forhandlingsutvalgene har kommet frem til en avtale som nå er signert, noe som er en milepæl i seg selv, sier rådmann i Surnadal Knut Haugen.
Han vil mandag ettermiddag legge frem avtalen for arbeidsgruppa for kommunereformen, og hvis det er enighet om hans tilråding om å gå videre med avtalen i tillegg til nullalternativet tas avtalen videre til vedtak i kommunestyret 17. mars. Så er det opp til kommunestyret å bestemme om intensjonsavtalen skal være et alternativ under folkeavstemningen i Surnadal 25. april.
Kommunestyret avgjør
I Rindal er det foreløpig ikke bestemt om det blir folkeavstemning eller innbyggerundersøkelse. Det skal kommunestyret ta stilling til 30. mars. For Rindal sin del er det altså tre alternativer som innbyggerne og politikerne blir stilt overfor. Ordfører Ola T Heggem ønsker ikke å sette alternativene opp mot hverandre på nåværende tidspunkt. Det blir også opp til kommunestyret.
- Vi har brukt kort tid på denne prosessen, sier ordfører Ola T Heggem - Vi har fulgt opp vedtaket i kommunestyret i Rindal fra 3. februar. Surnadal og Halsa gjorde sine vedtak lenger ut i februar.
Ola T Heggem mener at sluttresultatet ikke bærer preg av at det har gått fort i svingene. Han mener at denne avtalen nok er ganske lik mange andre tilsvarende avtaler som er inngått rundt om i landet.
- Det er mange gode intensjoner. Vi vil at dette skal bli best mulig for Rindal, sier varaordfører Magnar Dalsegg.
- Vi har vært meget samstemte i forhandlingsutvalget. Dette er det vi klarte å få til i lag. Og jeg føler at det er kommunestyrets vilje at denne avtalen ble utarbeidet, sier ordfører Ola T Heggem, og Magnar Dalsegg nikker bekreftende til det.
Godt forhold til Halsa
Begge ønsker å presisere at det er et godt forhold mellom Rindal og Halsa.
- Den tidligere diskusjonen om Rindal og Halsa skulle bli med på denne avtalen sammen har bare med avstand og ulike prioriteringer å gjøre, sier ordfører Ola T Heggem - Vi har ulike profilerte saker. Det gjelder jo til en viss grad også i forhold til Surnadal. Det er absolutt ikke noe galt med ordføreren i Halsa, politikerne i Halsa eller folk i Halsa forøvrig, understreker han.
Noen av avtalene kan bli forkastet
For Halsa sin del er dette ett av fire alternativer. Kommunestyret i Halsa skal behandle saken 17. mars, og utfallet kan bli at noen av avtalene forkastes. Politikerne skal ta i betraktning avtalenes innhold, realismen i alternativene og, ikke minst, innbyggernes føringer. Med hele fire alternativer på bordet et det nemlig stort fokus på innbyggerhøringene og i dagene før kommunestyremøtet skal det derfor holdes tre folkemøter. Ordfører Ola Rognskog forteller til Trollheimsporten at formålet med møtene er like mye å informere innbyggerne om de ulike alternativene som å engasjerte de fremmøtte og kort sagt lytte til folket. Rognskog opplyser at man i tillegg til folkeavstemningen 25. april vil gjennomføre en opinionsundersøkelse i tiden før selve avstemningen.
- Det er nok spesielt for Halsa sammenlignet med Surnadal og Rindal, men dette gjør vi for å kvalitetssikre rådene som innbyggerne vil gi til politikerne, sier han.
Bildet over: F.v. Ordfører Ola Rognskog, ordfører Lilly Gunn Nyheim og ordfører Ola T Heggem med intensjonsavtalen (foto: Rindal kommune)