Anni og Aud Gunvor ny

Inviterer til samtalegruppe om demens

Rindal Demensforening og Rindal Frivilligsentral vil starte opp en samtalegruppe for pårørende til personer med demens i Rindal. Første møte blir torsdag 25. april kl 18 på Frivilligsentralen.


Anni Karlstrøm i Rindal Frivilligsentral og Aud Gunvor Helgetun fra demensforeninga håper at mange møter opp på oppstartsmøtet. Samtalegruppa skal være åpen for alle som er pårørende til personer med demens, og som synes de har behov for samtale, hjelp eller støtte. Det er ingen påmelding, så det er bare å møte opp. 


Deltakerne bestemmer innholdet

De har ikke planlagt mer enn oppstarten så langt. De legger opp til at deltakerne i gruppa i stor grad skal være med å påvirke innholdet selv, og når og hvor ofte det er behov for å møtes.

Aud Gunvor Helgetun er også demenskoordinator i Rindal. Hun blir med på oppstartsmøtet og senere møter i samtalegruppa, som fagperson. 

- Det kan være ensomt å være pårørende til noen med demens. Det kan være at man har mange omsorgsoppgaver i det daglige, og det kan være vanskelig å komme seg ut. Det kan hjelpe mye å møte andre som er i samme situasjon, og bare snakke om det, sier hun.

- Hvis noen ønsker å være med på møtet, men ikke kan reise hjemmefra på grunn av omsorg for en med demens, så kan de ta kontakt med oss. Vi kan finne en løsning, og kanskje ordne med at noen kommer til hjemmet og er der i den tiden møtet varer.

Gjennom samtalegruppa skal alle få mulighet til å snakke om det som opptar dem i hverdagen, og kanskje få tips og råd fra hverandre. 


Ny giv i demensforeninga

Aud Gunvor Helgetun har vært med i styret i Rindal demensforening mange år. Hun forteller at demensforeninga nå har fått nytt styre og ny giv. Tidligere har styret i foreninga bestått av nesten bare fagpersoner, men nå har de har fått med flere pårørende, slik det skal være. De har også fått med Rindal Frivilligsentral som en viktig samarbeidspartner i driften av foreninga.


Mange ulike typer av demens

Det er mange ulike typer av demens, ikke bare Alzheimers sykdom, som mange kanskje tenker på i den sammenhengen. Aud Gunvor Helgetun forteller at noen også kan bli dement veldig fort, som etter et slag, eller at demens kan utvikles som følge av andre sykdommer, som MS eller Parkinson. Det er heller ikke bare eldre mennesker som rammes av demens, og demens kan utarte seg på svært forskjellige måter.

Hun påpeker også at det er viktig å ha forståelse og respekt for at ikke alle makter å ta rollen som omsorgsperson for en med demens i hverdagen. Alle må få den hjelpa de har behov for.


Hjelp til å bo hjemme så lenge som mulig

I utgangspunktet ønsker de fleste å bo hjemme så lenge som mulig, og kommunen vil hjelpe til med å legge til rette for det. Forskning viser at mer kunnskap og riktig hjelp gjør at folk kan bo hjemme mye lenger. Det finnes mange hjelpetilbud, både gjennom kommunen og andre kanaler. Dette vil det også bli informert om i samtalegruppa.

Det er mulig å få hjelp fra hjemmetjenesten i kommunen, f.eks. med medisinering, pleie, eller hjemmehjelp. Noen kan få tilbud om plass på sykehjemmet som avlastning, slik at pårørende kan få litt fri og eventuelt reise bort på ferie. Noen kan få tilbud om å være på sykehjemmet om nettene, slik at pårørende får hvile og sove uforstyrret.

Kommunen har også et eget dagtilbud for personer med demens, som kan skreddersys etter behov. For noen kan det også være mulig å benytte seg av det ordinære dagtilbudet. 

Personer med demens kan få støttekontakt, aktivitetsvenn eller besøksvenn. Et slikt tilbud kan gi litt fritid til pårørende, slik at de kan komme seg ut og gjøre sine ting.

Rindal Frivilligsentral ønsker å kartlegge behovet for aktivitetsvenner og besøksvenner, og samtalegruppa vil også være et ledd i det arbeidet.


Annonse:

Plakat samtalegruppe-page0001 (1).jpg


Rindal Frivilligsentral og Rindal Demensforening er medlemmer i Trollheimsporten.