Igltjønna is desember 2013

NVE informerer:

Isforhold for jula 2013

 

Trøndelag og Møre og Romsdal:


Fortsatt mildt vær gjør at isen i lavlandet generelt ikke er til å stole på. Etter noen dager med kulde kom Ivar med mye vind og regn. Innsjøer som var delvis islagt ble brutt opp igjen. Høy vannføring i lavlandet gjør isen utrygg alle steder hvor vann strømmer under isen, slik som innløp, utløp og trange partier. Over ca 300-500 meter over havet er små vann stort sett farbare, men på grunn av varierende snømengder er variasjonen stor. Vann som er lengre enn 500 m har enda større variasjon, og store vann er ennå isfrie på de dype eller vindutsatte partiene.

I fjellet er også mellomstore vann stort sett farbare, men variasjonen er alltid stor på denne årstiden fordi isen legger seg sist der det er dypt og/eller vindutsatt. Vær klar over at hvit is (sørpeis) som er dannet under snøfall er vesentlig svakere enn den blanke stålisen som dannes i kulde uten nedbør. Minimum 10 cm stålis er vår anbefaling før ferdsel.

Det er meldt lite nedbør i jula og temperaturer over frysepunktet i lavlandet, så isforholdene vil svekkes ytterligere der det ennå ligger is. Over ca 300-500 meter over havet kan derimot isforholdene bedre seg.

 

Igltjønna is desember 2013.jpg

Igltjønna desember 2013. Foto: Sigrid S