Janne 2 første_1024x689

Øvre Sæter og laksen - start 2013

Jan "Janne" Johansson tilbake for 53. gang

Janne Johansson (70) er tilbake ved Øvre Sæter Laksecamp. Det starta for 53 år siden i Surnadal. - Det er et heilt liv det, smiler superveteranen. Han er igjen vertskap ved laksecampen til Edgar Landsem. Som i fjor har han med seg kona Christina. - Her trives vi svært godt. Det er utrolig avslappende å komme hit, sier de begge. Igjen er Øvre Sæter fullbooket. Ni stenger hver dag er solgt for heile sesongen - kun fluefiske og litt sluk.

Edgar Christina og Janne_715x454.jpg

Janne 2 første_500x337.jpgSammen med campingeier Edgar Landsem har vertskapet Christina og Jan Johansson forberedt årets sesong. Nå er de klare til å ta i mot ivrige laksefiskere. Ved midnatt i kveld starter det og Janne Johansson (til høyre) er spent.

Fantastisk å komme hit
- En veit aldri hvor man har laksen og vi er litt spent på vatnet i elva etter varmeperioden og når turbinen i kraftstasjonen skal byttes i juni. Det har vist seg alltid at vær og vatn er avgjørende for laksen og fisket, sier han.

Janne kommer direkte fra Skottland til Øvre Sæter og har allerede fått en fin start på sesongen med fire fine lakser. - Men hit til Øvre Sæter er det fantastisk å komme hvert år. Det sitter i ryggmargen at det skal være slik, sier han og skryter av den store oppmerksomheten Trollheimsporten har skapt for fisket i Surna. Sjå linkene nedenfor, der du finner alt stoffet.

Trollheimsporten fortsetter opgså denne fiskesesongen med glimt fra utklippsbøkene til Edgar Landsem - så følg med!

Veit ingen ting
I Surna i år er det lite nytt. Også Edgar Landsem er spent - særlig for vassføringa første tida. - Akkurat nå er elva fint fiskbar, men det er kanskje stygt å si det: Det hadde vært en fordel med regn, sier han og legger til at det er veldig lite snø i fjellet, så han tror elva fort kan bli lita uten nedbør.

Christina og Janne_500x293.jpgEllers gjentar Edgar det han alltid har sagt: Det eneste som er sikkert, er at vi veit ingen ting om hvordan det blir.

Til høyre Christina og Janne Johansson - verskap ved Øvre Sæter laksecamp.

Fullbooket
Øvre Sæter har fullbooket heile sesongen, med ni stenger daglig. - Hos oss kommer de samme fiskerne tilbake år etter år - alle kjenner alle og de holder kontakten utom sesong også. Det er skikkelige laksefiskere som kommer hit, erfarne og lidenskapelige. De roper ikke opp om lite vassføring, men tar det alltid som ei utfordring med fluene og lina, forteller Janne Johansson og legger til:

- Våre fiskere har opplevd mye - både dårlig og bra fiske. Her på Øvre Sæter er det kun vi som bestemmer hvordan fisket skal være. Derfor er det lov bare med fluefiske - og litt med sluk. Fluefisket gjør det interessant. For våre fiskere er det ei utfordring og en vitenskap, sier Edgar Landsem og Janne Johansson.

Ellers skryter de av Statkraft som har ført elva tilbake til normal tilstand. Normalt blir det tatt mellom 70 og 80 lakser ved Øvre Sæter. Det gir mellom 300 og 500 kilo. Så får vi sjå hva sesongen bringer ved midnatt og utover natt til 1. juni år.

Sjå alt laksestoffet
Har du kommentarer eller innspill til dette fiskestoffet fra Øvre Sæter - og Surna - bruk redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil gjennom heile fiskesesongen kommet med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem 1 og Edgar Landsem 2 - der du finner dette stoffet - under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar i forrige året - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse! Før årets sesongen i fjor sa Edgar Landsem dette!

Slik avslutta fjorårets sesong - et godt normalår for Øvre Sæter - og det har vært litt debatt i vinter også - sjå her.

Surnadal Elveeigarlag og Rindal Elvalag er med i Trollheimsporten - bli med - alle!

Under Janne Johansson følger spent med elva Surna fra hengebrua ved Øvre Sæter.

Janne 1 spent_715x443.jpg