Inga Dalsegg

Jubileumsår for Inga

Inga Dalsegg har jubileumsår i 2018: hun har nemlig vært kunstner i 20 år! Inga sprer feiringen utover hele året, og frister med både kurs og flotte utstillinger.

Bildet over: Inga Dalsegg med den helt nye fødselsdagskalenderen sin.

Sommeren 1998 hadde Inga Dalsegg sin første separatutstilling noen sinne, hjemme i Rindal. Etter det har det gått slag i slag for kunstneren. Nå har det blitt så travelt at hun ser seg nødt til å si opp stillingen sin som kunstlærer i kulturskolen, hvor hun jobber to dager i uka. 

- Det er kunstner jeg er, ikke pedagog. Selv om jeg trives veldig godt som lærer, har etterspørselen etter verkene mine økt såpass at jeg ser meg nødt for å prioritere bort det å være kulturskolelærer. Jeg har takket nei til flere oppdrag på grunn av at jeg har vært bundet til planleggingstid og undervisning i kulturskolen, og det syns jeg er veldig synd. Det er vemodig å si opp, men helt nødvendig. Flere av elevene mine uttrykte stor sorg når jeg fortalte at jeg skulle slutte, og jeg kommer til å savne de også, sier Inga Dalsegg.

Dalsegg forventer at det blir enda mer travelt nå som det er jubileumsår, og planene er mange. Fersk fra trykkeriet ligger en prøve på en fødselsdagskalender hun har utarbeidet sammen med Gunn Marit Nisja, forfatter som opprinnelig kommer fra Gjøra i Sunndal kommune. Inga har bidratt med bilder, og Nisja med tekst. Kalenderen kommer for salg i løpet av uke 3.

- Denne kalenderen er det ei dame fra Surnadal som har "skylda for", forteller Inga. - Hun var innom Dalalåven og fortalte at hun ønsket seg en sånn, og da måtte jeg jo ordne det. En årskalender går ut på dato, men fødselsdagskalenderen har man for alltid. Det er moro å lage et produkt som varer, og så blir det spennende å se responsen fra kundene.

Inga har også planer om å holde kurs på Dalalåven i løpet av året, blant annet tegne- og malekurs. Bestillingene til gresskar-kurs har allerede begynt å tikke inn. 

Til sommeren blir det som vanlig utstilling på Dalalåven Atelier under Kulturvøkku, som starter 30. juni. Denne gangen har Inga fått med seg den lokale fotografen Nathan Lediard til å stille ut sammen med henne. 

- Nathan er kanskje mest kjent for sine konfirmantbilder, men han er også en veldig dyktig kunstfotograf med mange priser å vise til. Han har aldri hatt utstilling her i distriktet før, så derfor blir det ekstra stas. At han har helt andre produkt enn meg er også moro. Nathan trykker opp bildene sine i et meget begrenset opplag, og blir mye til stede under selve utstillingen slik at det blir enkelt for publikum å spørre om det de lurer på, sier Inga.

Rett etter at sommerutstillingen på Dalalåven er ferdig, hopper Inga på flyet til New York hvor hun skal ha en separatutstilling i tre uker. Den avtalen har vært i boks helt siden 2014. Nå svirrer tankene rundt hvordan hun skal få ferdig så mange maleri at hun klarer å fylle både sin egen sommerutstilling og utstillingen i New York. I tillegg skal hun ha utstilling på Geilo, men der er ikke datoen satt enda.

Selv om hun ikke husker sist hun hadde ordentlig sommer- eller juleferie, ser Inga fram mot jubileumsåret, og uttrykker takknemlighet over alle som handler av henne.