Picasa

Juleavslutning for helsetrimmere

40 av deltakerne i treningsgruppene til fysioterapeut Helge Pedersen var onsdag kveld samlet til juleavslutning på Rindal Eldresenter. Etter serveringa fra 3 venner hadde Pedersen et innlegg om senebetennelse og siste nytt i behandling av det. 

Helge Pedersen har 5 treningsgrupper og 4 bassenggrupper i uka, så det er opp mot 100 personer som er innom disse gruppene i løpet av uka og trener.

IMGP2639_690x457.jpg
Denne kvelden møtte gruppedeltakerne hverandre uten å svette sammen, men praten gikk livlig. Det var faktisk tilløp til blanding av gruppene,selv om det ikke går fram av bildet der de forsyner seg!

Herretrim_690x388.jpeg
Dette er noen av de stramme karene som har gruppetrening torsdager.

Herretrim 1_690x388.jpeg

Vi tar med noen punkt fra foredraget til Pedersen og presentasjonen hans:

Han innledet med denne korte beskrivelsen av menneskekroppen:

Menneskekroppen består av skjelett (200 knokler), muskler 40%, hjernen, nervessystemet, ledd, sirkulasjonssystemet, vann 60%.

Kroppen vår består av 640 muskler, over 200 forskjellige.

Hjernen har ca. 100 000 000 000 hjerneceller, og 1 000 000 000 000 sammenbindinger mellom hverandre

Mye kan gå galt!!!

- Aill så æ møtt da æ kom te Rindal ha de illt, sa han, og senebetennelser var ei av plagene.

Litt om sener. Sener er forlengelse av musklene. De binder muskelen til skjelettet. Senebetennelsen har mange navn, både latinske og norske. Skaden er antatt å være forårsaket av mikrorifter i bindevevet i og rundt senen og fører til en økning i reparasjonsceller i den aktuelle senen.

Bilde1 Muskel.gif

Illustrasjon av hvordan en muskel er bygd.

Tegn på senebetennelse er først og fremst smerte ved bruk. Videre kan det være varme som øker den lokale blodgjennomstrømmingen, hevelse, rødlig farge på huden eller nedsatt funksjon.

Hva skal til for å unngå senebetennelse?

Unngå overbelastning og feil bruk av muskler. Driv med varierte forebyggende øvelser og trening. Få variasjoner i den daglige aktiviteten.

Behandling

Helge Pedersen lista opp et 20-talls ulike behandlinger (behandlingstilbud og behandlingsformer) som blir tilbudt idag av ulike heleaktører. Det er dessverre mange som fortsatt driver på «gamlemåten» og ikke holdere seg faglig oppdaterte. I Trondheim møter han pasienter som har shoppa rundt hos forskjellige behandlere med varierende effekt.

Pedersen viste så til en artikkel i Dagens Medisin om senebetennelse der det slås fast at dette ikke er betennelse men skade.

Vi ble presentert for begrepet «Gull standard» og RICE-prinsippet. Det siste står for ro – is – kompresjon og elevasjon.

Betennelsesdempende medisiner (NSAID`s) kan brukes i oppstarten av et treningsopplegg, mest som smertestillende. Overdreven bruk av NSAID`s kan skade tilhelingen av den irriterte senen.

Treningsprinsippet Heavy Slow Resistanse (HSR) gir gode resultater. Øvelsene gjøres sakte – 3 sekunder konsentrisk og eksentrisk. Stikkordet er kontrollerte bevegelser når man trener. 3 ganger i uken er anbefalt ved en senebetennelse.

Bli varm med sirkulasjonsfremmende aktivitet, 30 minutter hver dag.

Hovedmedisinen er nok likeve TÅLMODIGHET. Du må kanskje korrigere ugunstige bevegelser/holdninger du har hatt hele livet. Ting tar tid.

Helge Pedersen forteller ellers at han er svært fornøyd med innsatsen til gruppedeltakerne, og at det fortsatt er plass til flere. Han ønsker Trollheimsportens lesere en riktig god jul og et aktivit godt nyttår!

 

Klikk her og følg Helge Pedersen på hans Facebookside og få tips og råd!