Julemiddag RNF ingr

Juleavslutning i Rindal Næringsforum

Torsdag inviterte Rindal Næringsforum til julemiddag på Saga Trollheimen Hotel. Tre lokale gasellebedrifter, to bedriftspresentasjoner og en strategisk næringsplan for Orkdalsregionen var blant kveldens tema.

Jon Moen tok over som daglig leder hos Rindal Bil- og Landbrukssenter i april. Han kunne fortelle at det har vært en god senhøst for bedriften, med mange oppdrag. Omsetningen ser foreløpig ut til å passere fjorårets resultat på godt og vel 30 millioner, men Moen tar likevel et nøkternt forbehold før alt er summert. Han opplyser at nærmere halve omsetningen kommer fra melketransport til rundt 190 bruk i syv kommuner på oppdrag for Tine SA. I tillegg til transportavdelinga driver RBL verksted og butikk, blant annet med produkter fra A-K Maskiner, i lokalene på Sunna.

Daglig leder John Egil Tørset informerte om Tørset Malerservice, som hadde sin spede start som enkeltmannsforetak tilbake i 1991. I 2004 ble bedriften omdannet til AS, og i løpet av de siste årene har bedriften vokst fra fire til 12 ansatte. Det er stort sett arbeid med våtrom, maling og belegg som gjøres i nedslagsfeltet Kristiansund – Orkanger, forteller Tørset. Han forteller videre at 2015 har vært et hektisk år, blant annet med flere prosjekter på Orkanger. For å imøtekomme oppdragsmengden har de måttet leie inn arbeidskraft som på et tidspunkt talte totalt 30 ansatte. Resultatet er en dobling av omsetninga, som for 2015 ligger på rundt 10 millioner. Tørset har klare planer for en konkurransepreget bransje.

- Vi har vokst sakte, men sikkert, og nå ønsker vi å stabilisere oss på ca. 10 ansatte.

Rolf Kvernberg fra Vibo vektla i denne sammenheng viktigheten av å bruke lokalt næringsliv. Det kan være fristende å benytte seg av billige tjenester fra utenlandske aktører, som gjerne ferdes om sommeren, men det bør man i aller høyeste grad unngå, oppfordret Kvernberg. Han fikk støtte av leder i næringsforumet, Ingrid Kvam Moen, som mener lojaliteten allerede er der:

- Vi må bruke hverandre, men det er vi egentlig ganske gode på.

Magne Løfaldli fra SIV Industri-inkubator benyttet samtidig muligheten til å trekke frem Dagens Næringslivs gaselleliste som ble offentliggjort i slutten av oktober. Her finner man nemlig tre rindalsbedrifter. En gasellebedrift er, kort forklart, en rasktvoksende bedrift som har unngått negativ vekst og kan vise til et positivt samlet driftsresultat. De tre rindalsbedriftene som gjorde seg fortjent til en plass på årets liste er Energitransport (nr. 23 av 119 i fylket med en vekst på 756%), A. Kvam (nr. 45, 193%) og Holte Maskin og Transport (nr. 98, 116%).

Odd Inge Løfald, Eirik Tørset, Jon Egil Tørset, Jon Moen og Ingrid Kvam 2015_690x445.jpg

F.v. Odd Inge Løfald, Eirik Tørset og Jon Egil Tørset fra Tørset Malerservice, Jon Moen fra RBL og Ingrid Kvam Moen.

 

Med samferdsel som høyeste prioritet

Ingrid Kvam Moen og Odd Inge Løfald fra næringsforumet presenterte Strategisk Næringsplan for Orkdalsregionen. Høsten 2013 vedtok de 10 kommunene i Orkdalsregionen (Rindal, Rennebu, Meldal, Hemne, Snillfjord, Hitra, Frøya, Agdenes, Orkdal og Skaun) å utarbeide en felles strategisk næringsplan med formål å styrkes som bo-, arbeids- og serviceregion. To år senere foreligger resultatet etter et samarbeid mellom næringsforeningene, regionrådet og næringslivet i de 10 kommunene.

Løfald presiserer at næringsplanens verdi ligger i å definere hva som er relevant for Rindal, noe som er avhengig av utbredt engasjement fra næringslivet.

- Næringsplanen ikke kan havne i en skuff og glemmes. Oppfølgingen er ene og alt som skal til for at dette skal kunne bli et arbeidsredskap, og engasjementet fra dere i næringslivet er avgjørende for om vi får det til, fastslo Løfald.

Næringsplanen skal opp i samtlige kommunestyrer i regionen, og om den vedtas vil hver kommune bidra med 275.000 kroner for videre arbeid. Hver kommune som bidrar vil motta 100.000 i støtte fra Sør-Trøndelag fylkeskommune. Med tilhørighet i annet fylke faller Rindal utenfor ordningen, men ordfører Ola T. Heggem opplyser at han skal i samtaler med Møre og Romsdal fylkeskommune for å se på muligheten for å motta støtte på lik linje med trøndelagskommunene.

Heggem er tydelig på at næringsplanens prioriterte mål, samferdsel, må være Rindals hovedmotivasjon for å delta i det videre planarbeidet. Å ha hele Orkdalsregionen i ryggen skaper et uvurderlig sterkt trykk for utbedring blant annet av fylkesvei 65, mener Heggem, som har stor tro på at planen blir vedtatt.

Kommunestyret i Rindal behandler Strategisk Næringsplan for Orkdalsregionen 3. februar.

 

RBL, Tørset Malerservice og Rindal Næringsforum er medlemmer i Trollheimsporten.