Kaffebaren i Surnadal kulturhus.
Diskusjonen om kaffebaren i Surnadal kulturhus har tatt avgårde i de mest utrolige retninger, der avholdsfolket har konkurrert med indremisjonsfolket om å være mest hysterisk, fanatisk, jomfrunalsk og overbeskyttende på andres vegne. Kanskje skal vi gå tilbake til konseptet?
Saken er at når det kommer hotellgjester, og rommet enda ikke er ferdig, så har de bruk for å få seg en matbit og drikke attåt, for restauranten er ikke åpnet enda. Det dreier seg som regel om et smørbrød eller en kake med kaffe eller te. Serveres det sildesmørbrød, vil man gjerne ha et glass øl til, og tar man et rekesmørbrød, så vil man kanskje ha et glass hvitvin til. Verre er jo ikke dette. Dessuten vil det bli fint for alle arrangementer om en kan få noe i pausen, det være seg et kakestykke og kaffe eller et glass vin av noe slag – eller et ølglass, for dem som ikke har bilen med, noe de fleste har – og kaffe, te eller mineralvann blir løsningen. Dessuten ville det være et hyggelig kafé-treffpunkt på formiddagen for pensjonister og venninnetreff ellers. Uteservering på fine dager i sommerhalvåret bør være en selvfølge.
Jeg har reist mye i utlandet, og fortauskaféer og kaffebarer med alkohol i hyllene og anledning til en matbit finnes overalt i verden, ved portene til både skoler og kirker, uten at det ser ut til å ha gått ut over folkehelsa. Tvert imot: Her gis det mulighet til mellommenneskelig kontakt i et sosialt rom – og det er simpelthen godt for folkehelsa, spesielt her i Norden – hvor vi nå utvikler det ensomme individet som lever et stusslig aleneliv ofte.
Konseptet Hotell + Kulturhus var det jeg som gikk ut med som et ønskelig samarbeid for begge parter. Da det kom opp planer om å legge ned hotellet, og bygge det om til leiligheter, gikk jeg ut og minnet folk på om den opprinnelige idéen om samarbeid. Kommunen snudde, og brua ble bygd. For: Hotellet kan bruke Kulturhuset til å organisere seminarer og konferanser. Deltakerne kan gå over i Hotellet for å innta sine måltider. Etter konserter og andre arrangement i Kulturhuset, liker også mange å gå over i Hotellet for å fortsette sitt samvær.
I dette konseptet mangler idag kaffebaren i den felles foyeren – for pauseforfriskninger. Kaffebaren representerer dessuten en ekstra inntekt som Hotellet trenger for å kunne overleve som hotell. Surnadal uten Hotellet ville bli en nedtur for hele området her. Så: Få nå denne kaffebaren på plass – med uteservering på fine dager! Og: Kommunen og Hotellet må gå sammen om å markedsføre langt sterkere - komplekset Kulturhus/Hotell for konferanser, korseminarer, kurs etc. På markedsføringssiden ligger man for tynt an. Chop-Chop! Kom på banen! Bygda ligger langt fra flyplassene – så derfor må en ta hardere i for å gjøre seg synlig i markedet!
Glærum 30. mai – 2018.
Dordi Skuggevik