Kavlveg-prosjekt med stor overføringsverdi
Mandag deltok fylkeskommune, tradisjonshåndverkere, grunneiere og andre interesserte på åpent møte om kavlveg-prosjektet i Surnadal. Prosjektet er nå ett skritt nærmere realisering da det nylig ble innvilget tilskudd til prosjektleder.
Bildet over: Torgeir Leivdal fra Husasnotra demonstrerte kløyving av tømmerstokk, så tett opptil den tusen år gamle teknikken som mulig.
Kommunens kultursjef Lilli Husby informerte om bakgrunnen og status for prosjektet. Til nå er det bevilget nærmere en halv million fra Riksantikvaren og en kvart million fra Møre og Romsdal fylkeskommune. Forrige uke ble det nemlig klart at fylkeskommunen bevilger tiltaket 180.000 kroner, så i løpet av sommeren vil kommunen ansette en koordinator som vil gi prosjektet den fremgangen det nå trenger for å få alle brikkene til å falle på plass. Det er nemlig ikke småtteri som skal realiseres: kultursti med tilknytning til flere kulturminner på Åsen, leirplass ved Lomtjønna, rekonstruksjon av flere hundre meter kavlveg og kursing i regi Husasnotra. Her kan du lese hva vi skrev om bakgrunnen for prosjektet tidligere i juni.
- Jeg ser omrisset av et kjempestort prosjekt, sier Husby.
Stor overføringsverdi
Geitbåtmuseets Husasnotra, med base i Valsøyfjord, vil stå for kursing i tradisjonshåndverk. Torgeir Leivdal forteller at Husasnotra alltid følger tømmerets reise fra skog til bruk, og er opptatt av å lese kulturminnenes "verktøyspor" for å forstå hvilke teknikker og verktøy som ble brukt for tusen år siden. Både brukskvalitet og estestisk kvalitet står i sentrum når tradisjonshåndverk skal formidles.
Fylkeskonservator Bjørn Ringstad mener prosjektet er spesielt da det kan ha stor overføringsverdi til andre deler av landet. For eksempel kan man gjennom dette prosjektet finne mer miljøvennlige måter å legge turstier over myrer på, så man slipper å tørrlegge myra og heller anlegge moderne kavlveger.
Til høyre ser vi fylkeskonservator Bjørn Ringstad (med kamera) og Jon B. Godal i sort. Godal ble i 2015 utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for enestående innsats innenfor tradisjonshåndverk.
F.v. Torgeir Leivdal fra Husasnotra, Jon Godal, fylkeskonservator Bjørn Ringstad, kultursjef Lilli Husby og Maja Frønes i Nordmøre museum.