Børset Bakeri AS utvider produksjonen
Klar med Norgeslefsa
Børset Bakeri AS i Rindal har lagt om produksjonen de siste par åra. De har spesialisert seg på lefser. Nå utvider de produksjonen igjen, og den nye "Norgeslefsa" kommer snart i butikkene. Daglig leder Ingunn Romundstad ser lyst på framtida.
Våren 2013 ble Børset Bakeri AS delvis kjøpt opp av det danske firmaet Dancake. Bakeriet ble solgt videre til Baxt AS i Larvik i juni 2014. Tidligere eier og daglig leder Bjørn Børset solgte seg ut og trappet ned på stillingen sin i fjor, og ga roret over til Ingunn Romundstad, som nå er daglig leder.
Ingunn Romundstad har arbeidet i Børset Bakeri AS i over 20 år nå. Hun arbeidet som produksjonsmedarbeider i 17 år, men fikk gradvis mer ansvar da de nye eierne begynte å engasjere seg i driften for et par år siden.
Best på potetprodukter
Bedriften produserte tidligere smurte lefser, smultringer og formkaker, i tillegg til potetlefser og lomper. I den tida var det fire ulike produksjonslinjer i bakeriet. Nå har de spesialisert seg på lefser, og har bare en produksjonslinje.
– Vi gjør det vi er gode på, sier Ingunn Romundstad.
Børset Bakeri har alltid vært gode på potetprodukter. Det er ikke mange som kan konkurrere med dem på smak og kvalitet på lefser og lomper.
Produksjonen av smurte lefser og smultringer, som Børset Bakeri tidligere var kjent for, er flyttet over til søsterbedriften Berthas Bakerier AS på Hov i Land. Berthas Bakerier var tidligere en konkurrerende bedrift. Nå eies den bedriften også av Baxt AS, og produksjonsanlegget for smultringer som var på Børset Bakeri er flyttet dit. Berthas Bakerier har dermed blitt en god samarbeidspartner for Børset Bakeri.
Av de tradisjonelle potetproduktene produserer Børset Bakeri fortsatt lomper, potetkaker og lefser. Foruten produksjon til Baxt AS leveres også mange av disse produktene til spesialgrossistene i Midt-Norge, i merkene «Børset» og «Dølalompe». Man kan sannsynligvis finne dem i den fleste lokale dagligvarebutikkene.
«Lefserull» og «Seterlefse» er produkter som har kommet til senere. Disse lefsene fryses direkte i produksjonslokalet. De leveres fryst til butikk, og tas opp etter behov og tines i butikken. Slik gjør man det også med mange andre «ferskvareprodukter», som f.eks. polarbrød.
Lefserull selges også «singelpakket», dvs med en lefserull i pakken. Dette brukes på ferjer, i kafeteriaer m.v.
Den nye «Norgeslefsa» er satt i produksjon, og kommer i butikkene i neste uke. «Norgeslefsa» er potetlefse, i likhet med lefserull. Den nye lefsa er brettet, med 6 stk i hver pakke.
En travel hverdag
Ingunn Romundstad har hatt en bratt læringskurve fra hun tok over som driftsleder i bakeriet for ett og ett halvt år siden. Hun har gradvis tatt over lederansvaret. Men hun forteller at hun har hatt en uunnværlig støtte i Bjørn Børset.
– Bjørn har vært en god mentor, sier hun. – Jeg har også god støtte og hjelp fra overordnede i Baxt AS.
Ingunn har overordnet ansvar for alt i bedriften, med unntak av økonomistyringen. Økonomien styres av eierbedriften Baxt AS i Larvik. Når det gjelder kvalitet og matsikkerhet får hun bistand fra kvalitetsleder i Baxt og fra lokale krefter i Trollheimslab. Ingunn tar seg av personalbiten og styrer produksjonen og den daglige driften ellers.
– Det var litt tungt i begynnelsen. Det ble lange dager. Men nå har det gått seg til, så nå er jeg nede i 8-9 timer pr dag, smiler hun. – Og så har jeg mulighet til å avspasere litt innimellom, så på torsdag tar jeg fri og drar til syden.
Ingunn synes det er greit å være på plass når folk kommer på jobb om morgenen. Og så er det greit å ta imot andreskiftet før hun drar hjem for dagen. Og når hun er borte overlater hun ansvaret til «nestkommanderende» Ann Linda Bjørnstad. Ann Linda arbeider til vanlig i produksjonen.
Ingunn synes hun har en stor fordel i det at hun har arbeidet såpass lenge i produksjonen. Også nå, som leder i bedriften, bruker hun omtrent halvparten av tida i produksjonslokalene. Hver dag er hun med og avløser produksjonsmedarbeiderne når de skal ha matpause. På den måten har hun alltid oversikt over hvordan produksjonen går, og eventuelle problemer som måtte oppstå. Det tror hun de andre ansatte også setter pris på.
Rett som det er kommer nye utfordringer, for eksempel når produksjonen skal tilpasset et nytt produkt.
– Det blir ikke kjedelig, smiler Ingunn.
Mange trofaste ansatte
Børset Bakeri har nå 21 faste ansatte. I tillegg har de ca 10 ansatte på kontrakt. Arbeidsstokken ble utvidet i mars, og senest i sommer ble det tatt inn fem nye ansatte.
En stor del av de ansatte har arbeidet i bakeriet i mange år, flere av dem i over 20 år. Ingunn forteller at det er delt ut hele fem ansiennitetsgaver i år.
Hun berømmer de ansatte, som har stått på gjennom alle forandringene.
– Det er en utrolig positiv gjeng! De har tatt utfordringene på strak arm, sier hun
Bedre system og strenge krav
Folk får ikke gå fritt ut og inn fra bakeriet. Den som kommer på besøk må dekke til hår, klær og sko og vaske hendene skikkelig. Dette er vanlig i næringsmiddelbedrifter. Her må man også skrive under på at man ikke har hatt smittsomme sykdommer som omgangssyke eller influensa de siste par døgn.
Det produseres seterlefser i bakeriet når Trollheimsporten er innom. Lefsene stekes, smøres, brettes, fryses og pakkes. Det er ti personer som arbeider på produksjonslinja.
Oddrun Kvande og Ingunn Romundstad. Oddrun er linjeleder. Vi ser de ferdigstekte lefsene i bakgrunnen.
Her smøres lefsene. F.v. Dries Syen, Grete Løfaldli, Oddbjørg Grøtan, Ann Linda Bjørnstad og Valentina Melnychuk.
Erland Børset og Kristin H. Karlstrøm tar imot lefsene i enden av frysetunnelen, og sender dem gjennom pakkemaskina.
De ansatte forteller at dette er hardt arbeid. Det stilles enda strengere krav til de ansatte nå enn før. Det settes mål for produksjonen, og det forventes at målene blir nådd.
Samtidig er hele systemet enklere og mer oversiktlig nå enn før, siden det bare er én produksjonslinje. Turnusen kan planlegges i god tid. Det er en stor fordel for de ansatte å ha turnusen klar for noen måneder framover. De ansatte sirkulerer i produksjonen, slik at de ikke blir stående på samme plass hele dagen.
Ellers er de samstemte om at det går veldig bra når det går bra. Og når maskiner går i stykker, eller utstyret ikke fungerer som det skal, da er det ikke fullt så trivelig. Slik er det vel i de fleste bedrifter.
Tid for matpause. F.v. Ingunn Romundstad, Oddrun Kvande, Oddbjørg Grøtan og Ann Linda Bjørnstad.
Greit å gi fra seg ansvaret
Tidligere daglig leder Bjørn Børset er nå delvis pensjonert og arbeider deltid i bakeriet. Til daglig arbeider han på lageret, og han er også med i produksjonen ved behov. Bjørn Børset er nå den som har arbeidet lengst i bakeriet. Tidligere i år fikk han en utmerkelse for 40 års ansettelse i bedriften.
Ingunn Romundstad og Bjørn Børset
Bjørn Børset forteller at det føltes godt å gi fra seg lederansvaret. Bedriften har vært igjennom store forandringer, og den jobben Ingunn Romundstad har i dag har ikke samme innhold som den jobben Børset selv hadde som daglig leder.
Budsjettering og regnskap er nå tatt bort fra bedriften. Produksjon og lagerstyring, skiftoppsett osv. er også betydelig forenklet og effektivisert. Samtidig er det innført nye styringssystemer, og det innføres stadig strengere krav til hygiene og dokumentasjon. Og produksjonen utvides.
– Ingunn gjør en veldig god jobb, sier Bjørn Børset – All ære til henne for det!
Nå er bedriften i en positiv utvikling. Negative tall snudd til positive. Og det er grunn til å se lyst på framtida for bedriften i Rindal.