Bettina Røen Helgetun Jostein Helgetun

Kulturvøkku 2019:

Klart for Bøgdakveld

Fredag kveld åpner Kulturvøkku i Rindal med Bøgdakveld i regi av Rindal kulturforum, som oppfordrer folk til å støtte opp om kulturarrangement i bygda.

Ingressfoto: Fra Bøgdakvelden 2017
 

Med 10 dager fulle av kulturelt påfyll, og bortimot 20 arrangører i sving, er Kulturvøkku et av årets store høydepunkter i Rindal.

Bøgdakvelden i storsalen i Rindalshuset er normalt blant de mest populære arrangementene, og i år blir publikum servert en mer kompakt forestilling enn tidligere.

Leder Karstein Mauset i Rindal kulturforum håper det fører til enda bedre oppmøte enn de 180 som møtte opp på Bøgdakveld i fjor:

– Målet må være at minst 200 personer tar turen, på det som på mange vis blir en tradisjonell Bøgdakveld. I år kutter vi pausen, slik at kvelden blir kortere. Vi håper at det gjør at flere, og også flere unge, møter opp.

Som følge av at pausen er kuttet, åpner arrangørene dørene en time før forestillingen.

– Vi åpner dørene klokka 19.00 og starter programmet klokka 20.00. Da rekker folk å få seg litt gratis kaffe og kaffebrød på billetten, og ved å gjøre det på denne måten får publikum også muligheten til å prate sammen både før og etter showet, sier Mauset.
 

Godt og variert program

Det blir satt opp småbord for å skape koselig stemning under Bøgdakvelden, og programmet er både variert og godt. Tidligere har det ofte vært litt hemmelighetskremmeri knyttet til hvem som skulle framføre avslutningsnummeret.

I år har Rindal kulturforum valgt å satse på å publisere hele programmet, i håp om at de mange sterke navnene trekker ekstra med folk – og også flere fra den yngre garde i Rindal.

Past Masters spiller Beatles, mens Stian Kooyman og halvt rindaling Gunn Astrid Hove synger med et solid husband, bestående av Dagrun Løset, Olav Nergård Tørset, Jo Ranheim og Sondre Skogseth.

– Vi har et musikalsk spenn fra Beatles via Odd Nordstoga til Lady Gaga, så her blir det noe for enhver smak, sier Mauset.

Konferansier under Bøgdakvelden, som trolig vil vare i rundt en time og et kvarter, er Tom Godtland.

I tillegg til de musikkinnslagene skal Hege Gåsvand fortelle om historien til Rindalshytter, og det blir, tradisjonen tro, utdeling av Sigurd Røens idrettspris.

– Vi mener at vi har satt sammen et godt og variert program, og etter vår mening er dette et topp opplegg for alle fra konfirmasjonsalder og oppover, sier Mauset.

Den tekniske produksjonen blir levert av Torkild Madsen fra Pur Audio, som den har blitt blant annet under de to siste Bøgdakveldene og under Kleivakvelden under Vårsøghelga i Surnadal.
 

– Bygda er mer enn treski og gamle bilder

Karstein Mauset har vært med på å arrangere Bøgdakveld de siste 15 årene. Nå er han leder i Rindal kulturforum, som i tillegg til Mauset består av Eva Tørset, Jo Ranheim, Marit Løfaldli og Johanne Bjørkhaug.

– Vi har latt oss inspirere av Surnadal Konseptutvikling (SKUV) i Surnadal, og gjennom Rindal kulturforum ønsker vi å få til egne konserter og arrangement med lokale utøvere fra Rindal og Surnadal, sier Mauset, og fortsetter:

– Rindal kulturforum har øvingsrom tilgjengelig, og det kan brukes av hvem som helst. Vi har veldig lyst til å få med yngre personer, enten de har lyst til å lære å spille et instrument, synge eller være med i band.

Kulturforumet jobber nå med å finne ut om de skal ha en medlemsbasert finansiering eller ikke, og i tillegg til Bøgdakvelden har de planer om å gjennomføre et arrangement i Torshall i løpet av høsten.

– Vi har lyst til å vise fram at bygda er mer enn treski og gamle bilder. De senere årene har det vært nesten helt dødt innen scenekunst i Rindal, så vi må få den delen av kulturlivet opp på beina igjen.

– Da kan rindalingene gå på lokalproduserte konserter. Både det, og å stimulere flere til å begynne med musikk og kultur, må være mål for oss i Rindal kulturforum, sier Mauset.

Han forteller at kulturforumet håper å utvide styret etter hvert, slik at flere kan være med og bidra.

– Jeg vil oppfordre folk til å støtte opp om kulturarrangement i bygda, også innen scenekunst. Det handler om at vi ikke bare kan leve på foredrag og nostalgi, vi må skape noe nytt, sier Mauset.

bøgdakveld 2019.jpg

Rindal kulturforum er medlem av Trollheimsporten.