Kom hele veien fra Minnesota for å finne familiegårder og slekt i Surnadal
Perry og Becky Thorvig fra Minneapolis, Minnesota stammer fra Skandinavia, men har aldri før vært her på besøk. Da de begynte å lete etter sine skandinaviske slektninger fant de ut at Perrys familie er fra Surnadalsområdet.
Minnesota er nemlig en av de statene i USA med flest Norskamerikanere, og det er kanskje ikke så rart. Becky fortalte nemlig at der de kommer fra ser det ganske likt ut, bare fjellene manglet i Minnesota.
Det gledes over å se hvordan folk levde før i tide, her er gjengen foran Løsetlåna på Rindal Skimuseum.
I Museumskafeen på Rindal Skimuseum sitter Perry Becky, Anne Marie Moen og Solveig Glærum og drikker en kopp kaffe. Her forteller Perry og Becky om sine opplevelser så langt i Norge og litt om hvordan de kom i kontakt med sine Norske slektninger, Anne Marie og Solveig. Solveig Glærum og Anne Marie Moen fikk nemlig en telefon fra Oslo fra en slektsforsker som forteller at det er noen som leter etter deres norsk slektninger. Ikke visste de at de var i slekt med hverandre heller, så da Perry sendte mail til både Solveig og Anne Marie med en delt epost, fikk Anne Marie og Solveig vite om slektskapet, både mellom dem og Amerikanerne - det virket det som om de hadde meget stor glede av!
Med en gang de fikk vite at de var i slekt tok Anne Marie kontakt med hverandre, og sammen viser de nå frem Surnadalsområdet til Perry og Becky. Perry fortalte at da de kom hadde de først vært i Oslo, der de bl.a. så Vigelandsparken, Holmenkollen og Vikingmuseet. Før de dro til Kongsvinger og traff fjern slekt, disse slektningene hadde de møtt før, for de hadde vært på besøk hos Perry og Becky i Minnesota, så nå var det de norske slektningene sin tur å ta i mot besøk. Der fikk de se to familiegårder som har tilhørt slekten til Perry, begge i nærheten av Kongsvinger. Så gikk turen videre til Surnadal, der første stopp var Stangvik kirke.
Perry forteller om at da de kom til kirkegården sto det en mann ved navn Magne, og vannet blomster ute blant gravene. Perry spurte mannen om det var noen gamle gårder i nærheten mot Kvanne. Mannen svarte med å be dem følge etter. Han tok dem med til sin hjemgård Lånna. Det kommer etter hvert fram at Lånna var gården der Perrys tipp tipp oldefar ble født i 1818, og det viser seg at Britt, kona til Magne var i nær slekt med Perry. De fikk servert kaffe og kaker og fikk tips om at de kunne dra på Sjøflotbaugen, der Britt var født. Her var Kari Evensen og Anne Lise Witt Vullum med for å vise dem rundt og fortelle om plassen. Det var nemlig her at deres tippoldemor var født. Huset står ikke lengre men epletreet er fortsatt der.
Anne Marie Moen, Perry Thorvig, Solveig Glærum og Becky Thorvig står på tuftene etter Sjøflotbaugen, der deres tippoldemor ble født. (bilde fra Anne Marie Moen)
Becky var veldig begeistret over gjestfriheten til det norske folk og legger til at hun ikke har norske , men svenske aner.
- Jeg er overrasket over at de vil la meg bo hos dem, helt fremmed og svens, legger hun til spøkende. Becky og Perry passer også på å gi ros til sine norske slektninger over hvor godt de klarer seg med å snakke engelsk.
Søndag gjestet de Rindal Skimuseum for å se hvordan folk bodde i Norge da deres forfedre levde. De var veldig ivrig med å få se på broderier og urmakerverksted og de gamle stuene på museet, og de ble riktig fasinerte over Eldhuset og historien om Ringebu-Marit som bodde der. Både de norske og amerikanske var veldig glad for å få lov å fortelle om sine opplevelser, og om hvor gøy det var å få treffes og bli kjent med hverandre.
- I love it, sa Anne Marie da de snakket om slektskapet og de nye vennene fra Amerika.
Det neste steget for Perry og Becky er å reise til Sverige for å finne ut mer om Beckys slekt.