Kommunestyremøte i Rindal onsdag
Onsdag var det gamle kommunestyret i Rindal samlet for siste gang. Kommunestyret skulle blant annet ta stilling til en sak om overføring av Toråa til kraftverk i Ljøsåa. Spørsmålet var om dette skal sendes ut på høring. Noen budsjettreguleringer måtte også gjennomføres.
Klikk her for å få tilgang til sakdokumentene til dette møtet på Rindal kommune sine nettsider
16 representanter møtte.
053/15 Godkjenning av møtebok
Enstemmig godkjent.
054/15 Overføring av Toråa til kraftverk i Ljøsåa - kan tiltaket sendes ut på høring?
Rådmannens innstilling:
Rindal kommune gir samtykke til at NVE kan fremme prosjektet med overføring av Toråa som konsesjonssøknad, til tross for at et liknende prosjekt i si tid ble plassert i kategori II i Samlet Plan på grunn av lokal motstand. Slik kan alle sider ved tiltaket bli utredet før det blir avgjort om utbygginga kan gjennomføres.
Bakgrunn:
Melan Invest AS v/Svein Anders Haugen og Clemens Kraft AS samarbeider om ei mulig utbygging av Ljøsåa i Hemne med overføring av vatn fra Toråa i Rindal.
Prosjektet går ut på å overføre 18,7 km2 av nedbørfeltet til Toråa via en 4 km lang overføringstunnel, med inntak øst i Fossdalen. Overføringa vil gi økt produksjon i Søa kraftverk. Mesteparten av krafta vil bli produsert der, men det er også planer om to mindre stasjoner lengre oppe i vassdraget.
Overføringa av Toråa har et potensial på ca. 30 GWh/år fordelt på: Søa Kraftverk 17 Gwh (17 Gwh fra Toråa) Ljøsåa Kraftverk 11 Gwh (5 Gwh fra Toråa) Sagbekken Kraftverk 2 Gwh (0 Gwh fra Toråa) Disse prosjektene er gjensidig avhengig av hverandre for å kunne bli realisert.
Utbyggerne mener at tiltaket medfører svært små inngrep i Fossdalen. Det vil bli bygd en terskel på mellom 0,5 og 1 m som leder deler av Toråa inn i en inntakskanal for tunnelen. Inntakskanalen vil skjules med vegetasjon og knapt være synlig.
Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.
Dette prosjektet har vært diskutert før, bl.a. i 1984. Den gangen var det sterk motstand lokalt. Det jobbes nå med å få til avtaler med grunneierne. Noen av grunneierne kan tjene gode penger på fallrettigheter.
Ola Syrstad (Sp) sa at han mener det fortsatt er mye motstand mot dette prosjektet lokalt, ikke minst av miljøhensyn. Han fremmet forslag om å legge til en presisering i rådmannens innstilling: "Rindal kommunestyre understreker at det ikke ligger noen forpliktelse fra Rindal kommune ved å gi sin tilslutning til at Toråa-overføringen kan sendes ut på høring. Rindal kommune sitt formelle standpunkt til overføringen vil først bli avklart når alle berørte parter og faginstanser har uttalt seg i løpet av perioden."
Ola Syrstad avsluttet med at han gjerne kan være med på å stoppe prosjektet i dag.
Line Flåtten (Ap) sa at hun er veldig skeptisk til dette prosjektet. Hun var i tvil om det er riktig å gi klarsignal på dette tidspunktet, dersom saken uansett blir stoppet senere i prosessen. Hun nevnte både laksen i elvene og elvemuslingene i øverbygda, som kommunen har plikt til å ta vare på.
John Ole Aspli (Ap) mente at vasskraft er positivt i utgangspunktet. Men han syntes likevel at dette er en vanskelig sak, og deler den skepsisen som har kommet til uttrykk. Han spurte om det egentlig er økonomi i dette prosjektet, nå som kraftprisen er lav og kan forbli lav i lang tid framover.
Tove Flåtten (Krf) sa også at hun også har mest lyst til å si nei allerede på dette tidspunktet.
Sivert Dombu sa at det er vanskelig å svare på om det er økonomi i prosjektet, men det vil utbyggerne vurdere forløpende.
Ola T Heggem (Sp) sa at det er ikke naturlig for Rindal kommune å være en pådriver i dette prosjektet. Heggem presiserte at han selv er grunneier i det aktuelle området, men har ingen fallrettigheter.
Katja Røen (Ap) mente at inngrep som dette kan gi uopprettelige skader. Hun spurte om vi har råd til å gamble med natur og naturressurser. Hun vil stemme imot innstillingene.
Tove Flåtten (Krf) støttet Katja Røen sitt syn.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) sa at ingen er veldig positive til dette prosjektet i utgangspunktet. Men Senterpartiets gruppe vil likevel gå for rådmannens innstilling, med det foreslåtte tillegget, for å få flere fakta på bordet.
Rådmannens innstilling ble vedtatt med 14 mot 2 stemmer.
Senterpartiets tilleggsforslag ble vedtatt med 14 mot 2 stemmer.
055/15 NY INTERKOMMUNAL REVISJONSORDNING I MØRE OG ROMSDAL - stifting
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret i Rindal aksepterer/godkjenner styringsgruppa for «Ny revisjonsordning i Møre og Romsdal» sitt forslag til selskapsavtale og eieravtale slik den er vedlagt denne saken(inkludert et innledende dokument). Selskapets navn er Møre og Romsdal Revisjon IKS.
Kommunestyret har imidlertid registrert at flere av de aktuelle eierkommunene ønsker en justert selskapsavtale og eieravtale. Kommunestyret i Rindal kan også akseptere disse justeringene.
Formannskapet gis fullmakt til å gi endelig svar fra Rindal kommune innen stiftelsesmøtet – planlagt til 17.11.2015.
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
056/15 Budsjettregulering september 2015
Rådmannens innstilling:
Det gjøres budsjettreguleringer som gjengitt i tabell 1 i saksframstillingen Det tas opp et nytt startlån – for videreutlån - fra Husbanken på kr. 600 000.
Bakgrunn:
Følgende forhold/saker fremmes for budsjettregulering:
EIENDOMSSKATT - innføringsprosjekt
Det er jobbet svært mange timer internt i organisasjonen med dette prosjektet. Det er da naturlig at det gjøres noe intern budsjettregulering.
Det foreslås at det gjøres følgende interne overføringer:
Kr. 100 000 fra administrasjon/eiendomsskatt til teknisk område (saksbehandling)
Kr. 50 000 fra administrasjon/eiendomsskatt til oppmåling.
Utover dette ser vi nå at budsjettet for 2015 ikke holder på innføringsprosjektet. Pr. nå ser det ut for at vi i 2015 vil komme ut på en totalkostnad på ca. kr. 1 000 000 mot budsjett på kr. 700 000.
Når det er sagt, ser det ut for at de avsatte midler for 2016 er rikelig, om det ikke blir svært mange klager.
RINDAL BARNEHAGE
Det har oppstått et nødvendig behov for spes. ped. Det koster kr. 40 000 (lønn inkl sosiale kostnader) for høsten 2015
LØNN NÆRINGSENHETEN
Det ble ved en feil i budsjetteringen i fjor høst lagt inn ca 80 000 kroner for lite i lønn inkl. sosiale kostnader. Dette foreslås rettet opp. Belastes RUF (på vanlig måte).
FELLES OPPVEKST
Kostnadene med innføring av nytt skole- og barnehageadministrativt datasystem ble dyrere enn antatt. Særlig gjelder dette integreringene mot andre systemer. Det trengs kr. 80 000 i tillegg.
SALG KONSESJONSKRAFT
Det foreslås å nedregulere inntektene her med kr. 700 000.
KIRKEN
Det ble lagt inn kr. 200 000 ekstra til kirke/gravplass i budsjettet for 2015. Det ble også lagt inn kr. 100 000 ekstra i 2016.
Arbeidet og opplegget med å sette kirken i stand igjen ble slik at de planlagte midlene i 2016 trengs nå i 2015. Det foreslås å gjøre denne endringen.
DIVERSE TILSKUDD/OVERFØRINGER TIL ANDRE INNEN KULTUROMRÅDET
Livsløpskomiteen behandlet en sak vedrørende dette i et møte 19.08.2015.
Der ble det fattet følgende enstemmige vedtak:
Livsløpskomiteen er positiv til at Rindal kommune fortsatt skal kunne støtte opp om private kulturtiltak som søker om kommunal støtte, dette på lik linje med behandling av slike søknader tidligere år. Det er ikke avsatt egne midler til dette i kulturbudsjettet, og livsløpskomiteen ber med bakgrunn i innkomne søknader nevnt i saksframlegget kommunestyret om legge inn en økning på kr 45.000,- for året 2015 i kommende budsjettreguleringssak. Rådmannen får fullmakt til å ferdigbehandle aktuelle søknader.
STARTLÅN
Hele summen i startlån for 2015 (1,2 millioner kroner) er nær på brukt opp.
Det er stor aktivitet på husfronten og mange søknader.
Det er søkt om og innvilget fra Husbanken nye 600 000 kroner, som kommunestyret kan si ja eller nei til. Det foreslås i si ja.
Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.
Kommunen har vært heldig å få innvilget startlån fra Husbanken, og økonomisjefen håper at kommunestyret sier ja til dette.
Bjarne Nordlund presiserte at det har vært jobbet veldig mye med boligproblematikk i kommunen det siste året.
Ordfører Ola T Heggem påpekte at inntektene på konsesjonskraft har variert mellom 0 og 6 millioner.
Nå ligger konsesjonskraftinntektene på ca 3 millioner, opplyste Bjarne Nordlund.
John Ole Aspli (Ap) anbefalte å gå for rådmannens innstilling. Med tanke på kommunens økonomi stilte han spørsmålstegn ved forslaget om økning i støtten til private kulturtiltak.
Tove Flåtten (Krf) mente at økning i støtten til kulturtiltak er et godt forslag, som vil komme mange til gode.
Line Flåtten (Ap) stilte spørsmålstegn ved de stadig økende og uforutsigbare utgiftene innenfor IKT. Hun spurte om budsjettet er feil. Kanskje må budsjettet økes, slik at man slipper å gi tilleggsbevilgninger så ofte på dette området.
Rådmann Birgit Reisch sa at det er vanskelig å forutse utgiftene innenfor IKT. Det dukker stadig opp nye krav. Har man sagt A, så må man si B. Hun påpekte at kommunen har spart inn en del bl.a. på fakturabehandling.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
057/15 Tertialrapportering 2. tertial 2015
Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.
- Vi styrer nå veldig nært budsjett, sa Bjarne Nordlund. - Det ligger ikke an til noen store avvik på noen av enhetene, slik vi ser det nå.
Kommunen taper inntekter på skatt og rammeoverføringer, blant annet på konsesjonskraft.
Likviditeten har vært bra i perioden.
John Ole Aspli (Ap) sa at det er gledelig å se at drifta i stor grad under kontroll. Han påpekte at det er viktig å sette mer fokus på boligsatsing framover.
Tove Flåtten (Krf) spurte om hva som blir gjort for å markedsføre de tomtene kommunen har tilgjengelig for salg.
Rådmann Birgit Reisch sa at kommunen har stort fokus på boligsatsing framover. Men det er ønskelig at det er private utbyggere, og ikke kommunen, som skal bygge.
Ordfører Ola T Heggem sa at kommunen er i rute med arbeidet med Selbrekka. Der vil det bli klart for bygging til sommeren. I år har det vært bygget flere boliger i Rindal enn det som har vært vanlig de siste åra, påpekte han.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
058/15 Skjenkekontroll- Krav om minst to kontrollører av skjenkesteder
Rådmannens innstilling:
1. Ny avtale om interkommunalt samarbeid om tobakk-, salg og skjenkekontroll mellom Aure, Halsa, Rindal, Sunndal, Surnadal og Tingvoll blir vedtatt.
2. For å etterkomme kravet i forskrift om omsetning av alkoholholdig drikk mv, om to kontrollører ved skjenkesteder, blir det tilsatt/kjøpt tjenester fra vaktselskap (alt etter resultatet fra prisinnhenting).
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Det er nå krav om at det skal være to kontrollører når de drar rundt på kontroller. Dette er et pålegg. Kommunen har ikke noe valg her.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
059/15 Møteplan for oktober - desember 2015
Det har vært tradisjon at det gamle kommunestyret legger møteplan fram til jul.
Tove Flåtten (Krf) poengterte at tidspunkt for møtene bør tas opp med de nye kommunestyrerepresentantene. Ordfører Ola T Heggem sa seg enig i dette. Tidspunktene bør være slik at flest mulig er bekvem med det.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
060/15 Godtgjørelse til folkevalgte
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
061/15 Delegerte saker
De delegerte sakene tas til etterretning.
Referatsaker og orienteringer
Tas til etterretning.
Til slutt gikk ordfører Ola T Heggem på talerstolen for å si takk til det gamle kommunestyret.
- Det har vært en krevende periode, og man kommer ikke unna å ta noen vanskelige valg. Men jeg er helt trygg på at framtida vil vise at det var riktig det vi gjorde, sa han. - Om noen år tror jeg at de investeringene vi har gjort vil være en selvfølge i rindalssamfunnet.
Ordføreren trakk fram positive trender innenfor det lokale næringslivet. For tida er det mange nyansatte innenfor næringslivet og flere nye stillinger som lyses ut.
Det foregår også mye internt i kommunen. Arbeidet med sammenslåing av skolene er i rute. Arbeidet med helse- og omsorgsplan er i gang igjen.
Arbeidet med kommunereformen vil nok ta mye tid. Ordføreren satte spørsmålstegn ved hvor mye tid og ressurser man bør bruke på denne prosessen, når man ser hvor mye motstand det er i hele landet.
- Det har vært en spesiell periode. Det at ett parti har hatt flertall har vært krevende for opposisjonen, men også krevende for oss som har vært i flertall, sa Ola T Heggem. - Men om vi er uenige i sak, så ødelegger ikke det de personlige forholdene oss i mellom. Dette er det viktig at vi fortsetter å arbeide med. Vi jobber alle best når vi trives.
Ordføreren avsluttet med å takke administrasjonen og kommunestyret for samarbeidet.
Rådmann Birgit Reisch takket også kommunestyret for samarbeidet.