Kommunestyremøte i Rindal onsdag
Onsdag var det kommunestyremøte i Rindal. Årsmelding og regnskap for 2015 ble gjennomgått og vedtatt. Opplegg rundt innbyggerhøring og folkeavstemning om kommunereformen kom også på plass.
17 representanter møtte.
Møtet startet med spørretid.
Hege Gåsvand (H) og Mona Bolme Nonstad (Ap) spurte om helsestasjon for ungdom, hva som skjer med den saka og når stillinga blir utlyst.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) svarte at denne stillinga blir utlyst innen få dager. Ellers går det også bra med rekruttering og kompetanse i kommunen, sa han.
Møtet startet med en orientering fra renovasjonsselskapet HAMOS v/daglig leder Trygve Berdal.
HAMOS ble stiftet i 1995, og Rindal har vært med siden 1999. Det er nå 11 kommuner som eier HAMOS.
HAMOS vil være et innovativt miljøselskap, og har utarbeidet en ny strategisk plattform. Visjonen er "Vår jobb er å gjøre verden litt bedre", og et løfte til kundene "Vi gjør det lett å gjøre rett". Bedriften er ISO-sertifisert.
HAMOS Forvaltning IKS har flere datterselskaper; Retura, RESAN AS, Kystmiljø AS, Betalingspartner AS, Ecopro og Meldal miljøanlegg AS.
Rindal er den av HAMOS-kommunene der kundetilfredsheten er aller størst. Slik har det vært i mange år. Det har ikke minst sammenheng med at gjenvinningsstasjonen i Rindal drives på en god måte, sa Berdal.
Ordfører Ola T Heggem konkluderte med at HAMOS er fornøyd med rindalingene og rindalingene er fornøyd med HAMOS.
Saksdokumenter for hver enkelt sak finner du på Rindal kommune sine nettsider.
029/16 - 16/3491 - Godkjenning av møtebok
Møteboka ble enstemmig godkjent.
030/16 - 16/2830 - Regnskap Rindal kommune 2015
Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.
Økonomisjefen sa at enkelte kommunestyrerepresentanter har gitt uttrykk for at de visste for lite om utviklingen i kommunens økonomi på slutten av 2015. Kommuneadministrasjonen tar kritikk på dette.
- Det er nok noe vi kunne ha sett tidligere. Men 2015 var et unntaksår, sa Bjarne Nordlund.
I budsjettet for 2015 var det lagt opp til bruk av 8 millioner fra fond (gammelpeng) for å få budsjettet til å gå ut i null. Men i regnskapet for året 2015 gikk det mye bedre enn det som var budsjettert.
- Vi er stresset likviditetsmessig, og fondene er nesten tømt, sa økonomisjefen.
Enhetene gjorde en god jobb, og brukte 4,5 millioner mindre enn budsjettert i 2015. Dette særlig innen pleie- og omsorg. Barnehagene har spart det de har kunnet. NAV har også hatt mindreforbruk.
Næringsområdet gikk med mindreforbruk på 1,2 millioner.
Det var 0,8 millioner i mindreforbruk på renter. Dette kunne administrasjonen ha sett på et tidligere tidspunkt.
"Avsatt til tilleggsbevilgninger" på 1,5 millioner ble ikke brukt.
Revisor Arnfinn Glærum sa at det er bra at resultatet for 2015 ble bedre enn budsjettert, for om det hadde blitt som budsjettert så hadde kommunen hatt en utfordring. Regnskapsresultatet for 2015 er ikke bedre enn det bør være.
Flere av politikerne roste kommuneadministrasjonen og de ansatte i enhetene for å ha jobbet godt og spart penger gjennom året.
Revisor har påpekt at det burde vært gjennomført en budsjettregulering på kommunestyremøtet i desember, men dette hadde ikke hatt noen innvirkning på årsresultatet.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
031/16 - 16/1670 - Årsmelding for Rindal kommune for 2015
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Leder i driftsstyret Petter Baalsrud (Sp) sa at driftsstyret har brukt mye tid på årsmeldinga, men dette har vært vel anvendt tid, og god læring for de nye politikerne. Det har vært god måloppnåelse på nesten alle punkter. Han takket alle ansatte i kommunen for jobben de har gjort gjennom året. Flere andre representanter sluttet seg til dette.
Hege Gåsvand (H) sa at hun vi berømme de som arbeider på sykehjemmet, med lav bemanning, spesielt på kveld.
- Bemanningen er lav. Og det har den nok vært gjennom flere år. Så vi må se på grunnbemanningen, sa hun.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
032/16 - 16/243 - Valg av lagrettemedlemmer, meddommere, tingrettsmedlemmer og jordskiftemedlemmer
Saka utsettes til junimøtet.
033/16 - 16/3382 - Valg av skjønnsmedlemmer
Odd Geir Rønningsbakk, Rune Løfald og Line Flåtten ble enstemmig valgt.
034/16 - 16/3460 - Kommunereformen - detaljert opplegg for innbyggerhøring i Rindal
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch og plansjef Sivert Dombu.
Et informasjonshefte er gjort klart til å gå i trykken. Det kommer i postkassene i neste uke.
Odd Geir Rønningsbakk (Sp) mente at det er sørgelig at man skal jobbe så mye med noe som så mange ikke ønsker. Han fortalte at han har googlet ordet "reform". Reform en betegnelse på forandring til det bedre. Dette skjer lovlig, planlagt og fredelig, i motsetning til en revolusjon, som skjer raskt, og ofte med hjelp av makt. Rønningsbakk antydet at den prosessen kommunene går igjennom nå kanskje er mer av en revolusjon enn en reform, om man skal bruke disse definisjonene.
Petter Baalsrud (Sp) sa at det til tider har vært vanskelig å finne energi til denne prosessen. Men han har funnet en energikilde i å arbeidet med jorda som John Neergaard i sin tid kjøpte i Romundstadbygda. Målet er å gjøre en best mulig jobb for å bevare lokaldemokratiet.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
035/16 - 16/3492 - Delegerte saker
036/16 - 16/3493 - Referatsaker og orienteringer
Ola T Heggem opplyste at gang- og sykkelveg i Løfald er tilbake øverst på lista over prioriterte vegtiltak i fylket. Dette etter vedtak i Samferdselsutvalget tirsdag denne uka. Det er overhodet ikke aktuelt å omprioritere de avsatte midlene til ny Holte bru, slik kommunen har bedt om. Ordføreren mener likevel at vi må sette pris på at gangvegen er tilbake på lista, slik at de bevilgede midlene blir brukt til trafikksikkerhetstiltak i Rindal og ikke går til andre deler av fylket. Trollheimsporten plukket opp dette om saksframlegget til Samferdselsutvalget fra Driva i forrige uke.
Ola T Heggem og Line Flåtten orienterte om framdrifta i arbeidet med Fv65, der det blant annet skal gjennomføres en trafikkanalyse for å telle antall biler.