IMG_5938

Kommunestyremøte i Rindal onsdag

Rindal kommunestyre hadde et kort møte onsdag. Saker på dagsorden var tilstandsrapport for grunnskolen i Rindal 2015, og en del referatsaker og orienteringer.


​17 representanter møtte.

Teknisk leder Nils Heggem orienterte kommunestyret om framdrifta på boligfeltet i Seljebrekka. Arbeidet er i rute. Tomtene som er solgt skal være klare til oktober, og ett av husene blir påbegynt i høst. Arbeidet vil fortsette så lenge det er forhold til det utover høsten. 


Spørretid:

Hege Gåsvand (H) ønsket å høre litt om hvordan Rindal kommune og skole jobber i forhold til mobbing.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) svarte at han vet at det jobbes med tema mobbing i skolen. Spørsmålet bør besvares bedre i et senere møte.

IMG_5937.jpg

Magnar Dalsegg (H) opplyste om et brev som har kommet til Rindal kommune angående manglende jordmordekning mens fast ansatt jordmor har permisjon. Dette skaper en del problemer for de gravide, som må reise til Orkdal på kontroller. 

- Hva har Rindal kommune gjort, og hvorfor har vi ikke klart å få tak i ei jordmor i 20% stilling? spurte han.

Birgit Reisch.jpg

Rådmann Birgit Reisch svarte at dette ikke handler om sparetiltak, men det er vanskelig å få tak i folk med den rette kompetansen. Man har også ringt til nabokommunene for se på muligheten for et samarbeid der ei jordmor kunne ha en kontordag pr uke i Rindal, men det var ikke mulig å få til en slik avtale. Det er ikke riktig at en søker har fått tilbud om lønn under tariff.


Saksdokumentene til dette møtet finner du som vanlig på Rindal kommune sine nettsider.


Sak nr 051/16 - Godkjenning av møtebok


Sak nr 052/16 - Tilstandsrapport for grunnskolen i Rindal 2015

Saken ble lagt fram av skolefaglig ansvarlig Gunnhild Strupstad.

I undersøkelsen i 2015 var det ingen elever i 7. trinn som meldte fra om mobbing. Resultatene for 10. trinn var også bra.

- Jeg vil minne om at skole og utdanning handler om mye mer enn nasjonale prøver og tall, sa Gunnhild Strupstad. - Vår jobb er samen med hjemmet å bidra til at elevene mestrer skoledagen sin og utdanningen, og til slutt kommer ut  jobb.

Rindal skole har en handlingsplan mot mobbing, og en MOT-plan.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) fortalte at han har dialog med rektor ved Rindal skole også når det gjelder mobbing. Han påpekte at det er en ny type mobbing som foregår nå, som tidligere var helt ukjent.

- En ting er å ikke bli invitert. En annen ting er å se bilder av hvor morsomt de andre har det der du ikke er med.

Ordføreren har vært på skolen og deltatt i undervisning i forbindelse med lokalsamfunnsprosjekter hvert år. Der har han fått et positivt inntrykk av skolemiljøet. Han har også deltatt på gründercamp, blant annet som jurymedlem, og der har han også fått et godt inntrykk.

Magnar Dalsegg (H) påpekte at det mest bekymringsfulle i rapporten er synkende elevtall, men det er det vanskelig å gjøre vedtak på. Han ga honnør til skolen for godt arbeid.


Orientering om Surnadal vidaregåande skole v/rektor Mons Otnes

Surnadal vgs har 283 elever (opptelling mandag denne uka), av disse er 44 fra Rindal. 22 elever er hybelboere. Det er 54 ansatte. 7 av disse er fra Rindal.

Første uka jobbes det blant annet med "Vip-makkerskap", der to og to elever jobber sammen. Dette fungerer som i arbeidslivet, der du ofte må samarbeide med folk du ikke kjenner fra før. Slik blir man bedre kjent, og det er med og tryggere elvene. Skolen arrangerer aktivitetsdag og treff for hybelboere.

Skolen har både yrkesfag og studiespesialisering. Innenfor yrkesfag har skolen tilbud om bygg- og anleggsteknikk, elektrofag, helse- og oppvekstfag og teknikk og industriell produksjon.

Noen tror kanskje at det er lett å komme inn på yrkesfag, men slik er det ikke lenger. Søkertallene øker, og det er ventelister på flere av yrkesfagene. En del elever kommer ikke inn. Hver elev har rett til å gjøre ett omvalg, og begynne på nytt med et annet fag.

- Rindalingene som kommer til oss har gode arbeidsvaner, sa Otnes.

Her kan du lese mer om Surnadal vgs.

Rindal kommune opplever et problem med at innvandrere ikke kommer inn på videregående skole, siden de ikke har ungdomsrett. Otnes opplyste at skolen har tatt inn en del flyktninger, men han ønsker at de kan ta inn enda flere. Man har ønske om å opprette et alternativt tilbud for slik utdanning.


Sak nr 053/16 - Referatsaker og orienteringer

Ordfører Ola T Heggem og varaordfører Magnar Dalsegg orienterte om møtet forhandlingsutvalget i Rindal nylig hadde med representanter fra fylkesmannen i Møre og Romsdal og fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Det er lite sannsynlig at fylkesmannen vil tilrå at Rindal består som egen kommune. Den endelig avgjørelsen tas som kjent av Stortinget.