Konge uten krone
I disse dager får ungdommene på Surnadal ungdomsskule oppleve konger uten kroner i en historisk gjennomgang av Slottets fotosamling. Trollheimsporten var med da Maja Frønes fra Nordmøre museum loset en gruppe tiendeklassinger gjennom 110 år med private, offisielle og kongelige øyeblikk.
Utstillingen Konge uten krone, som er en del av Den kulturelle skolesekken, er en felles pedagogisk produksjon i regi av Nordmøre museum, Møre og Romsdal fylkeskommune og Nasjonalmuseet. Maja Frønes presenterte først et utvalg offisielle fotografier fra Slottets omfattende fotosamling med en gjennomgang av historisk kontekst og billedtolkning. I forbindelse med kongeparets 75-årsjubileum ble fotoutstillingen laget som en gave til folket for å vise hva som befinner seg i Slottets rikholdige samlinger.
Elevene arbeidet siden i grupper, og fikk utdelt et sett bilder for hver konge eller tronarving som de undersøkte og organiserte under seks ulike kategorier: offisiell, hierarki, privat, folkelig, kongelig og symbol. Arbeidet munnet så ut i miniutstillinger og -presentasjoner på egne vegger. Til slutt brukte elevene sin ervervede kunnskap i praktiske fotooppgaver der de skulle illustrere ett av stikkordene de nylig hadde jobbet med.
Ett av de mer kjente bildene i samlingen. Fra kong Haakon VII og dronning Mauds kroning i Trondheim i 1906.
Dette er det siste bildet av et norsk kongepar med krone på hodet. I 1908 ble grunnlovsparagrafen om kroningsseremonier nemlig fjernet og kroningsseremonier ble erstattet med signingsseremonier. Dette fordi kronen og kroningsseremonien representerer gudegitt makt, en symbolikk man ønsket å avskaffe. Riksregaliene er fortsatt med i kongelige seremonier og offisielle fotografier, men er aldri å finne på hodet til de kongelige. Haakon VII krevde i tillegg til kroningsseremonien en folkeavstemning for å være trygg på at det norske folk ønsket ham som monark.
Elevenes diskusjoner under gruppearbeidet var preget av refleksjon og læring: Narve og Solveig har lært at kong Haakon VII ville være folkevalgt og at kongefamilien var delt mellom USA og England under andre verdenskrig. På spørsmål om hva de mener om monarkiet, svarer Ragnhild og Eirik at det har jo gått godt så langt. Eirik påpeker at kongefamilien strengt tatt ikke gjør stort, men snarere fungerer som symboler. Og hvem har mest makt, dronning Elizabeth eller kong Harald?
Even jobber med bilder av kong Harald.
Prinsesse Ingrid Alexandra var naturligvis også med.
Bildeutvalget for kong Haakon VII. Bildet til høyre i front er det første fargefotoet som er tatt av kongefamilien.
Rakel, Thea, Kristoffer og Martin presenterer sitt arbeid med bilder av kronprins Haakon Magnus.
Arne, Henrik, Vilde og Inga tolker "kongelig". De har plukket opp V-tegnets symbolverdi, noe kongefamilien i blant brukte på fotografier tatt under andre verdenskrig for å styrke moralen til det norske folk.
Ana, Georg, Karoline, Sara og Elises tolkning av "offisiell". Maja Frønes fra Nordmøre museum bistår med fotografering.