1500 koronavirus-tema SKAL KREDITERES Foto CDC, Alissa Eckert High resolution

Koronavirus: Her er siste status og retningslinjer fra kommunene

Både Rindal og Surnadal kommune har iverksatt tiltak i forbindelse med koronaviruset. Siste nytt fra kommunalt hold finner du i denne saken, som oppdateres etter hvert som kommunene legger ut ny informasjon.

Foto: CDC, Alissa Eckert.

Rindal og Surnadal kommunevåpen.png

 

SISTE OPPDATERING FRA SURNADAL KOMMUNE:

Oppdatert mandag 16. mars:

For å stoppe spredning av Covid-19 og bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester gjør kommuneoverlegen mandag 16.03.2020 følgende vedtak, etter smittevernloven § 4-1:

1. Alle som ankommer kommunen etter reiser eller opphold i områdene angitt i punkt 4 i Norge ilegges hjemmekarantene i 14 dager. Vedtaket gis tilbakevirkende kraft fra og med 10.03.20 og gjelder til og med 26.03.20.

2. Surnadal kommune har mye gjennomgangstrafikk. Reisende i dette vedtaket er ikke å forstå som de som er på gjennomreise. Det forventes likevel at de som er på gjennomreise ikke oppsøker store folkemengder, og gjør sitt ytterste for å begrense smittespredning.

3. For personer som utvikler sykdom eller symptomer i karanteneperioden, gjelder myndighetens til enhver tid gjeldende føringer for konvertering av karantene til isolasjon.

4. Vedtaket gjelder per 16.03.2020 følgende områder: Fylkene Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestlandet. For studenter gjelder området hele landet. Transittopphold på flyhavn regnes ikke som opphold i området.
Studenter i utdanning etter videregående opplæring med tilhold ved undervisningssteder utenfor kommunen ilegges hjemmekarantene i 14 dager etter ankomst i kommunen.

Fører og personell av vare- og passasjertransport unntas fra dette vedtakets karantenekrav, men nasjonale føringer for karantene og isolasjon ved sykdom gjelder. Dette omfatter også personell som er nødvendig for å gjennomføre transporten.

Reisende som ikke har symptomer kan reise til planlagt oppholdssted, men bør under reisen så langt det lar seg gjøre holde avstand til andre.

Reisende med symptomer skal umiddelbart i isolering, og kan ikke bruke offentlig transport.
Ledelse av virksomheter som er opplistet etter DSB sin definisjon av samfunnskritiske funksjoner gis adgang til å gjøre unntak for eget nøkkelpersonell når dette er strengt nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner.

Vedtaket har virkning fra 16.03.2020 og gjelder inntil nytt vedtak er fattet.


Les meir på Surnadal kommune si heimeside.


Kommunehuset er stengt for besøkande.
 

Laurdag 14. mars: Ytterlegare stengingar i kommunen; dagtilbod for eldre, dagtilbod for demente og Surnadal alpinsenter. 

Torsdag 12. mars: Koronavirus: Surnadal kommune har heva beredskapsnivået og sett krisestab

Statusoppdatering kl. 14.47: Alle skular og barnehagar i Surnadal er stengt frå 12. mars-26. mars:

Surnadal kommune vil komme med meir informasjon om handteringa av dei nye nasjonale tiltaka som vart presentert av helsemyndigheitene og regjeringa kl. 14.00 torsdag. Kommunen arbeider no med å sikre at personell med samfunnskritiske oppgåver innan ulike tenester, bedrifter og institusjonar får tilbod om barnepass når alle skular og barnehagar blir stengt frå kl. 18:00 i dag 12. mars.  

Inntil vidare: Det er ingen som kan sende barna sine på skule eller barnehage i Surnadal kommune i morgon, utan at dei har fått beskjed om dette frå kommunen.

Kriseleiinga i kommunen vil komme med oppdatert informasjon i løpet av ettermiddagen/kvelden. I tillegg vil kommunen informere om kva for andre funksjonar i samfunnet som no blir stengt og oppdatere kontaktinformasjon til ulike samfunnskritiske tenester.

Stenging av skular, utdanningsinstitusjonar og barnehagar er ein nasjonal dugnad med omgripande tiltak innan ein førebels tidsperiode frå 12.mars- 26. mars. Det er ekstremt viktig at alle viser omsyn og følger råd og pålegg i denne perioden, slik at vi kanskje unngår å forlenge desse innstrammingane utover i tid.

Dette er oversikta over tiltak som Helsedirektoratet har innført frå kl. 18.00 12. mars:

Stenging av barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner

Helsedirektoratet har vedtatt å stenge barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner. Dette gjelder fra klokken 18.00 torsdag 12. mars til og med torsdag 26. mars 2020. Tiltakene kan bli forlenget.

Barnehager
Barneskoler
Ungdomsskoler
Videregående skoler
Universiteter og høyskoler
Andre utdanningsinstitusjoner

Opprettholde skole- og barnehagetilbud til visse grupper

Det er viktig å opprettholde virksomheten i helse- og omsorgstjenester og andre kritiske samfunnsfunksjoner, samt å unngå at personer i risikogrupper brukes til barnevakt.

Ledere av barnehager og rektorer ved barneskoler må derfor sørge for et tilbud til barn av foreldre, som jobber i helse- og omsorgstjenesten, transportsektoren eller innen andre kritiske samfunnsfunksjoner.

Dette gjelder følgende grupper:

Styring og kriseledelse
Forsvar
Lov og orden
Helse og omsorg
Redningstjeneste
IKT-sikkerhet i sivil sektor
Natur og miljø
Forsyningssikkerhet
Vann og avløp
Finansielle tjenester
Kraftforsyning
Elektroniske kommunikasjonstjenester
Transport
Satellittbaserte tjenester
Apotekene

Det samme gjelder for barn med særlige omsorgsbehov som ikke kan ivaretas når barnehage, skole eller andre dagtilbud er stengt.

Stenging og forbud

Helsedirektoratet har besluttet forbud mot og stenging av:

Kulturarrangementer
Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand.
Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
Treningssentre
Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
Svømmehaller, badeland og liknende

Detalj- og varehandel og arrangementer

Detalj- varehandel vil holde åpent. Det er ingen grunn til å hamstre mat. Dagligvarebutikkene vil holde åpent.

Forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell som jobber med pasientbehandling

Helsedirektoratet har vedtatt at helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser. Kostander vil bli kompensert.

Vedtaket gjelder fra i dag 12. mars kl 18.0 og foreløpig ut april 2020.

Reiser

Helsedirektoratet ønsker at innenlands transport skal gå mest mulig som normalt, men vi oppfordrer sterkt alle til å unngå fritidsreiser. 

Vi oppfordrer til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendig (både innenlands og utenlands), unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre.

Alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i hjemme-karantene i 14 dager, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Dette har tilbakevirkende kraft. Det vil si at, at hvis du kom hjem fra et land utenfor Norden mandag 9. mars, gjelder karantenen fra da.

Kollektivreiser og jobbe hjemme

Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Grunnen til dette er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.

Det innføres adgangskontroll i helseinstitusjoner

Helsedirektoratet anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel osv.

Det innføres restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner og innføring av adgangskontroll for å ivareta smittevern for pasienter i landets helseinstitusjoner. Personer som har risiko for å være smittet skal avvises fra alle landets helseinstitusjoner. Helsedirektoratet vil gi råd til helsetjenesten om dette

Innføring av smitteverntiltak på kommunehuset

I tråd med innføringa av nye nasjonale smitteverntiltak ønskjer vi å minske risikoen for smittespreiing ved å unngå fysisk oppmøte/besøk som ikkje er strengt nødvendig.

Vi ønskjer difor at folk tek kontakt på telefon eller e-post i tida framover. Dette gjeld både kommunehuset og Familiens hus. Vi har inntil vidare normal bemanning og utfører tenester som før, men ber om forståing for denne midlertidige innskjerpinga.

 

SISTE OPPDATERING FRA RINDAL KOMMUNE:

Oppdatert lørdag 14. mars: Det er innført ytterligere restriksjoner i Rindal kommune.

Les mer på Rindal kommunes informasjonsside om koronavirus.

Nasjonale tiltak innført, Rindal kommune følger opp

Skoler og barnehager stenges over hele landet, kultur- og idrettsarrangement forbys

På en pressekonferanse torsdag 12. mars klokka 14.00 informerte helse- og omsorgsminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg om nye, nasjonale tiltak mot spredning av koronaviruset. Tiltakene, som statsministeren omtaler som historiens mest inngripende i Norge i fredstid, gjelder fra torsdag 12. mars klokka 18.00 til 26. mars:

  • Barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner stenges.
  • Unntak gjelder for 15 definerte kritiske samfunnsfunksjoner. Skoler og barnehager må sørge for tilbud til barn med foreldre i disse funksjonene og til barn med særlige behov.
  • Kulturarrangementer, idrettsarrangementer, treningssentre og virksomheter som tilbyr frisør, hudpleie, massasje, kroppspleie og tatovering forbys. Også svømmehaller stenges.
  • Detalj- og varehandel driftes som normalt. Helseministeren fraråder folk fra å hamstre mat. Følg nasjonale sikkerhetsmyndigheters råd om hva du skal ha hjemme.
  • Transportsektoren driftes som normalt, men folk oppfordres til å unngå fritidsreiser. Unngå reiser som ikke er strengt tatt nødvendige.
  • Unngå offentlig transport, eller andre steder der du lett kan komme nær andre, og nærkontakt med andre.
  • Det innføres også restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner. Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, får heller ikke reise utenlands.
  • Alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden, skal i hjemmekarantene - uavhengig av om de har symptomer eller ikke.
  • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes, for at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til jobb og samtidig kunne holde avstand til hverandre.
  • Ikke besøk personer ved institusjoner med sårbare grupper, for eksempel eldre eller syke.

Tiltaka er nærmere beskrevet på Helsedirektoratets sider:

https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/helsedirektoratet-har-vedtatt-omfattende-tiltak-for-a-hindre-spredning-av-covid-19

Oppfølging i Rindal

Rindal kommune har satt krisestab og følger opp de nasjonale tiltaka med strenge smitteforebyggende tiltak. Så langt er ingen i Rindal smittet av koronaviruset.

Skoler og barnehager stenges

Rindal skole og de tre barnehagene i bygda stenges fra og med fredag 13. mars. De må likevel sørge for å ha et tilbud til barn i barnehager og småskole med foreldre i 15 nærmere definerte kritiske samfunnsfunksjoner og til barn med særlige behov. Rindal skole rigger derfor nå et begrensa omsorgstilbud på SFO allerede fra morgenen fredag 13. mars. De som oppfyller krava og har et slikt behov, må ta kontakt med SFO eller skoleledelsen.

Skolen forsøker også å organisere et opplegg for nettbasert hjemmeundervisning. Nærmere informasjon blir gitt direkte til foreldrene. Planlagt leirskole er også avlyst.

Alle innendørs arrangementer må avlyses

Alle innendørs arrangementer i regi av lag og organisasjoner blir avlyst. Her er det ingen rom for vurderinger.

Rindalshuset og Rindalshallen er stengt med øyeblikkelig virkning. Kantina på Rindal skole og kantina ved Rindal helsetun er stengt for besøkende.

Kommunehuset i Rindal blir stengt for besøkende, men det vil fortsatt være mulig å ringe og gjøre avtaler, og bli sluppet inn. Rådmann Birgit Reisch forklarer dette med at det er en liten kommune og en sårbar organisasjon. For å klare å holde kommunen i gang er det viktig at kommunens ansatte ikke blir syke.

Ved Rindal helsetun er det innført økte restriksjoner for besøkende, og man fraråder besøk dersom det ikke er strengt tatt nødvendig. Det vil bli ført en logg over besøkende på helsetunet, slik at man til enhver tid har oversikt over hvem som er innom. Det er særlig viktig å holde seg unna helsetunet hvis man ikke er helt frisk.

Er du usikker - Hold deg hjemme!

Ordinære kontroller på legevakt og helsestasjon går foreløpig som vanlig. Men hvis man er syk, så må man holde seg hjemme, og utsette timen.

Sanitetsforeningens omsorgsberedskapsgruppe og Røde Kors vil bli spurt om å organisere hjelp til dem som ikke selv kan dra på butikken.

Kommuneoverlegen understreker også viktigheten av å overholde alle reiserestriksjoner, i det hele tatt å reise minst mulig.

Viktig med god håndhygiene

Mari Wold presiserer at god håndhygiene er utrolig viktig. Såpe og vann er å foretrekke, og det er viktig å vaske godt og lenge nok. Man skal vaske hendene i minst 20 - 30 sekunder.

Hvis man ikke har såpe og vann, og må bruke sprit, så skal man bruke såpass mye sprit at hendene blir skikkelig våte (3 ml), gni det inn og la det lufttørke før man gjør noe annet.

Karantene, isolasjon og testing

Alle som har vært på reise utenfor Norden, eller har vært i nær kontakt med påvist eller mistenkt smitte, blir satt i karantene. Det er disse som testes for koronasmitte dersom de får symptomer på mulig sykdom. De som er syke, blir isolert hjemme.

Det er nå lange køer for å få gjennomført testing, så det kan ta en til to dager før man får svar.

Løpende vurdering

Situasjonen med tiltak mot korona-smitte endrer seg nå raskt. Krisestaben i Rindal kommune holder kontakt og har en løpende vurdering hele tiden. Det er kalt inn til ekstraordinært formannskapsmøte fredag 13. mars for å orientere om situasjonen.

Regler for ansatte i Rindal kommune:

  • Ansatte møter på jobb som vanlig, også de som jobber i barnehage og skole.
  • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling i helse- og omsorgstjenesten, forbys å reise til utlandet. Dette gjelder også for private reiser. Forbudet gjelder foreløpig ut april 2020.
  • Ansatte som føler seg syke, skal holde seg hjemme.
  • Ansatte som har vært på reise utenfor Norden, har karantene i 14 dager etter hjemkomst. Dette gjelder tilbakevirkende fra 27. februar.
  • Rindal kommune utvider rettigheter til å bruke egenmelding ved egen sykdom for hele perioden fra 12. mars klokka 18.00 til 26. mars. Det er derfor ikke nødvendig med sykmelding fra lege for å holde seg hjemme i denne perioden.
  • Den enkelte ansatte som holder seg hjemme på grunn av sykdom, må holde god kontakt med sin nærmeste leder.
  • Ansatte som har mulighet til å jobbe fra hjemmekontor, kan gjøre avtale med sin leder.

Oppdatert 12.3.2020 kl 16.00