Kua Olava har produsert 100 tonn melk
Dette er Håkon Møkkelgård og kua Olava, og hun har gjennom sitt liv som melkeku melket over 100 tonn melk! Kua kom på gården som kvige når hun var 10 mnd. Siden har hun vært en av kuflokken hos Møkkelgård-Salberg Samdrift DA i Lomunddalen i Rindal, som driftes av Jarle Møkkelgård og Geir Salberg. Jarle kan fortelle at Olava har vært ei ku en ikke har lagt spesielt merke til før det kom så langt at denne prestasjonen kunne være mulig.
Kua ble født 03.03.2003, en nokså symbolsk dato, kan det ha noe med saken å gjøre? Nei, trolig ikke, mer har det nok å si at hun har holdt seg frisk. Kun fire ganger har Olava hatt dyrlege, første gang på grunn av eggstokkcyster i 2009. Den andre gangen for mastitt i sin 11. laktasjon. Da fikk hun også hjelp på slutten av laktasjonen med sinbehandling slik at prestasjonen 100 tonn melk lettere kunne nås. Siste dyrlegebesøk måtte hun ha nå etter kalving siden etterbyrden ikke ville komme.
Snar til å ta kalven har Olava også vært, tolv har det blitt i tallet. Kun sytten insemineringer har måttet til for å få ku drektig tolv ganger, inkludert problemene det året hun stod med eggstokkcyster. Fem oksekalver og syv kviger som i all hovedsak har kommet i august eller september hvert år. Hennes syv døtre har igjen blitt mødre til tjue barnebarn og deretter til elleve oldebarn. Etterkommerne finner en ikke bare i fjøset på Møkkelgård Utigard, det er også etterkommere etter Olava i et annet fjøs i Rindal og i Surnadal.
Far til Olava er okse nr. 4956 Fennefoss. Han har i dag en avlsverdi på 0, og melkeegenskapen ser ut til å ha holdt seg. Fruktbarhet er en egenskap han ikke er veldig god på, men kan ikke si annet enn at Olava motbeviser den. Olavas morfar er 4453 J. Tveiten, han har nå -14 i avlsverdi. Han ble født i 1990. Hans beste egenskap nå er bein og krysshøyde. Også han er svak på fruktbarhet, men dette er ikke noe vi får til å stemme når en ser på Olava.
På sine elleve gjennomførte laktasjoner har Olava i snitt melket 8650 kg 305-dagers avdrått, den beste var 9.laktasjon md 10 064 kg, og i løpet av september kom altså kua helt opp i 100 000 kg sammenlagt livstidsproduksjon. Det må legges til at det har vært en noe spesiell melk fra denne kua gjennom alle laktasjoner. Hun har alltid ligget høyt på frie fettsyre og urea. Fettprosenten har ikke vært spesielt høy, men proteinet har ligget godt over normalverdien.
Tekst og foto: Julie Nakken, fagrådgiver i TINE.