Åpning etter koronastenging Bårdshaugen barnehage 2

Kunne ikke hatt en bedre start, omstendighetene tatt i betraktning

I dag åpnet barnehagene i Surnadal, og Trollheimsporten har snakket med Ann Elin Øyen Løfald som er daglig leder ved Bårdshaugen barnehage. Der var alle ansatte på jobb og så å si alle barna var på plass. Solen strålte og barna koste seg både inne og ute. -Barna har gledet seg, kunne Løfald fortelle i dag tidlig.

Toppbildet: Barna koser seg i finværet på barnehagen.

Vellykket start

Da er barnehagen åpnet og godt i gang med den nye arbeidssituasjonen. De har planlagt det godt, og alle ansatte var tilstede første dag for å se hvordan det gikk seg til og for å være med å evaluere etter første barnehagedag.

-Det kunne ikke vært bedre, sier en fornøyd Ann Elin til Trollheimsporten.


Oppdelinger

Barnehagen er oppdelt i 11 kohorter; 9 på Bårdshaugen og 2 oppi Sæterlia. En kohort er en gruppe med én voksen og maksimalt 6 storbarn eller 3 småbarn.

Gruppene bytter på å være ute og inne hele dagen, for å dele seg opp mest mulig. Det fine været gjorde at det ble en veldig bra start på utelivet i barnehagen.

Åpningstiden denne uka er 8.00-14.30. De eldste barna starter ute. Det er bedre for de yngste å komme ut senere på dagen da det er kaldt på morgenen ennå.

For anledningen er alle 10 førskolebarna på Sæterlia. Til vanlig er Sæterlia åpen tre dager i uka for barn i ulike aldre.


Sæterlia

Sæterlia er en friluftsbarnehage som er åpen tre dager i uka, men som de nå tar i bruk hver dag for å være best mulig organisert, ha mer plass å fordele seg på, og for at barna skal slippe å skifte plass. På Sæterlia er det nå to faste voksne og maks ti barn fordelt på to kohorter.

-Nå er førskolegruppen oppi Sæterlia hele uka. Det er en ryddig oppdeling, og de slipper å rullere. Samtidig er de eldst, og er derfor de som passer best der hvis det skulle komme en periode med dårlig vær.

I Sæterlia har barnehagen en hytte med innlagt vann, do og strøm. Gammen de tidligere brukte har de gitt til alpintsenteret, noe barnehagen ønsket å gi de etter mange års godt samarbeid.


God planlegging

Om det var flott utevær i dag, var også barna glade for å få inn å leke igjen. Det er lenge siden sist de var på barnehagen, og gjensynsgleden var stor.

De ansatte har lenge planlagt hvordan de skal gjennomføre barnehagedagene. Det har vært mange møter, og Ann Elin er ekstra glad på at hun har fått vært med på beredskapsmøtene som kommunen har hatt, selv om Bårdshaugen barnehage er privat.

-Det har vært viktig og det har fungert kjempegodt, sier den fornøyde lederen.

Det har vært mange forberedelser, som nye prosedyrer, sjekklister og risikoanalyser.

-Vi vil etterstrebe det, og gjøre det ordentlig, legger hun til.


Organisering

-Det er viktig å organisere dagene på en måte som passer her på huset, mener Løfald.

I dag var alle ansatte møtt opp for å se hvordan det fungerer, og å vurdere om det skulle gjøres endringer.

-I dag er vi alle ansatte, og alt fungerer fint, kunne Ann Elin bekrefte.


Godt å være tilbake

Hun forteller videre om da en av kohortene hadde samlingsstund - som de kalte møte – før lunsjen. Å ha møte syntes barna var veldig spennende. Der fikk de spørsmål om hva korona er, og de snakket om håndvask, og hvordan de skal hoste og nyse.

-Det er viktig å repetere. Nå er det ekstra fokus på dette.

Barna synes det er artig å komme tilbake til barnehagen. Da Ann Elin spurte de hvordan det er å være på barnehagen igjen, var svaret: -«SÅÅÅ GØYTT»!

Åpning etter koronastenging Bårdshaugen barnehage. Foto Ann Elin Øyen Løfald, Bårdshaugen barnehage.jpg
Det er godt å være tilbake i barnehagen igjen.


Viktig å følge retninglinjene

-Vi er heldige i Surnadal når vi åpner barnehagene. Her er det omtrent null korona. Det er mye enklere, men det er desto viktigere å holde dette, og følge retninglinjene så godt som råd, understreker Ann Elin.

Åpning etter koronastenging Bårdshaugen barnehage 3. Foto Ann Elin Øyen Løfald, Bårdshaugen barnehage.jpg
Vasking av uteleker.


Kontinuerlig evaluering

Videre forteller Løfald at det var en bra start. De tar dag for dag, og evaluerer kontinuerlig.

Etter barna har dratt, har de tid til å forberede neste dag, vaske leker og diskutere om det er noe de bør gjøre annerledes.

-Nå er det begrenset åpningstid, og vi er avhengige av godt samarbeid med foreldrene, og det fungerte veldig godt.

Åpningstidene for neste uke er ikke bestemt ennå.

-Så lenge alle holder seg friske, ser dette ut til å gå bra. Men vi ser at det er sårbart om det vil bli sykdom blant personalet. 


Mange positive tilbakemeldinger

Etter barnehagedagen var over kunne Løfald fortelle at de har fått mange positive tilbakemeldinger om blide, opplagte unger. Det var gjensidig gjensynsglede med barn og personalet, og det er samarbeidsvillige, positive foreldre som tydelig har snakket godt med barna sine i forkant av at de skulle tilbake til barnehagen.

-Det blir godt når vi blir innkjørte på nye rutiner, og krysser fingrene for en fin vår med godt vær, avslutter den optimistiske lederen.


Alle foto er tatt av Ann Elin Øyen Løfald, Bårdshaugen barnehage.