Lærer mye av hverandre
I august i fjor startet Rindal kommune opp med egen voksenopplæring for flyktninger. Når har de holdt på i snart ett år, og flere har kommet til. Det ser ut til at både lærere og elever trives godt. Lærerne forteller at de har et godt miljø ved voksenopplæringa, med mye humor i hverdagen.
De har vært i Rindal i mindre enn ett år, men de trives godt, både på voksenopplæringa og i bygda ellers. Fra venstre: Lemlem, Mebrahtom, Tekeste, Fitsum, Senait, Akberet, Isak.
Snart ett år med egen voksenopplæring
De første flyktningene kom til Rindal på nyåret i 2015. De var med på voksenopplæringa til Surnadal det første halvåret. Etter hvert kom det flere flyktninger til Rindal, og det ble bestemt at man skulle starte egen voksenopplæring i Rindalshuset. Tre lærere arbeider nå med dette, to på heltid og ei på deltid. Elevene ved voksenopplæringa synes det er fint å ha voksenopplæringa hjemme i Rindal, og de samarbeider fint med Rindal skole.
Voksenopplæringa bruker møterommet i Rindalshuset. Der kan rommet deles med skillevegg. Delvis bruker de også skolens musikkrom som grupperom. De har matpause i kantina ved ungdomsskolen. Neste skoleår flyttes voksenopplæringa til Øvre Rindal skole, for å få bedre plass.
I utgangspunktet skal flyktningene gå på voksenopplæringa i to år. Her fokuseres det hovedsaklig på norsk og samfunnsfag. Det er mulig å søke om et tredje år på voksenopplæringa, dersom man føler behov for det. Det er jo ulike historier som ligger bak, og ikke alle har vært like lenge i Norge før de ble bosatt i Rindal.
- Hovedmålet er at de skal komme seg ut i arbeid eller utdanning, forteller lærer Maja Bævre. - Vi prøver å finne ut hvilke erfaringer og styrker de har, som de kan bruke til noe nyttig i framtida.
Voksenopplæringa tilbyr også grunnskolefag som gir muligheter til søking på videregående til yrkesfag eller kvalifisering til høyere studium.
De fleste elevene har fått språkpraksis på ulike arbeidsplasser i bygda en eller to dager i uka. Maja Bævre forteller at de setter stor pris på dette. Det er veldig viktige erfaringer de får med seg fra arbeidsplassene, og de kommer tilbake til skolen og forteller om det de har lært.
Kulturforskjeller og mye humor
- Det er mye som skal læres når kulturene er ulike. Bare det å hilse er helt annerledes i Norge enn de er vant med fra før. Her trenger man jo ikke å gi hverandre et kyss på hvert kinn når man hilser. Det holder med å løfte handa og si hei når man møter en kjenning på butikken, smiler Maja.
- Men det er mye som er likt også, sier Berit Synøv Fugelsøy - Ikke minst humoren, den er ganske lik. Vi ler mye sammen! Vi har litt moro med kulturforskjellene, og misforståelser som oppstår av og til.
Lærerne forteller at flyktningene har stor respekt for den norske kulturen, og de spør mye, for de er redd for å trå feil. Og flyktningene gir uttrykk for at det synes det er veldig mye bra med Norge.
- Senest i går var det en som sa at han føler seg så heldig, med at han har et så godt støtteapparat rundt seg, sier Maja Bævre.
Mye sport og fritidsaktiviteter
Lærerne synes at integreringen går veldig bra i Rindal. De har språkkafeen med leksehjelp på Frivilligsentralen. De har også fått faddere til alle flyktningene. Nesten alle er med på sport i en eller annet form. Det er volleyball, fotball, friidrett og til og med ski. De går mye tur og sykler, og var med på "Lina roint". De er med på arrangementer i regi av menigheten, strikkekafe osv. Så flyktningene føler seg alle generelt velkomne i Rindal.
- Rindalingene har vært flinke og tatt veldig godt imot dem. Det gjelder skoleelevene også. De prater sammen, og spiller litt fotball og forskjellig. Og i høst var vi med skolen på fjelltur. Vi er veldig heldige med at vi er så nær skolen, sier Maja Bævre.
Dialekt er vanskelig, men interessant
Rindal har sagt ja til å ta imot 30 flyktninger over tre år. Litt over halvparten av disse har kommet nå. De første kom i januar 2015, og de siste så langt kom i desember, og startet på voksenopplæringa i januar i år. Alle er ikke like stødige på norsk enda. Men de som kan lite får tolkehjelp av de som kan mer. Undervisningen forgår på bokmål. For de fleste er dialekt vanskelig, men noen er også veldig ivrige med å lære dialektord og uttrykk.
- De spør ofte hva det og det heter på rindaling, sier Maja. - Så vi har lært dem en del ord, som "Ka så li", "E e svoltja/svoljtin" og "sykkjå, akjå, nikkjå"
Moro å prøve ski
De har prøvd seg litt med opplæring på ski i vinter, og Berit Synøv forteller at hun er veldig imponert over pågangsmotet og hvor fort de lærer.
- De synes det er moro, og de gir seg ikke, sier hun. - Om de faller så er det opp igjen og prøve på nytt.
De har også hatt en skidag på Nordmarka sammen med voksenopplæringa i Surnadal.
Lærer mye av hverandre
Lærerne forteller at det er en svært interessant jobb de har. Og det er moro å jobbe sammen med flyktningene. De har alle lært mye sammen dette siste året.
- Det er ikke bare flyktningene som lærer, men vi lærer mye av dem også. Flyktningene er generelt veldig opptatt av å ta vare på hverandre. De er opptatt av at alle skal ha det bra. Og de spør alltid om det er noe de kan bidra med. Det er vi jo ikke alltid så flinke til her i Norge.
Mye å lære om samfunnet
I tillegg til språkundervisninga er det mye de skal lære om det norske samfunnet. Maja Bævre trekker fram et eksempel som å lære dem forskjellen på sykehjem, sykehus, og legesenter. Sykehusene er jo mye større i Norge enn hva de har vært vant til før, og sykehjem og legesenter er kanskje helt nytt.
Nå skal de snart lære å skrive CV og jobbsøknader, og de skal også snakke litt om jobbintervju. Det er veldig mye nytt man må igjennom i et nytt land.
Flyktningkonsulent Odd Are Moe og lærer Idun Fivelstad forteller om søppelsortering og resirkulering.
Når Trollheimsporten er innom voksenopplæringa fredag formiddag er det søppelsortering og resirkulering som står på timeplana. Da lærer de at de kan få penger tilbake for flasker og bokser i panteautomaten i butikken, og ellers hvordan søppel skal sorteres, hvordan de får oversikt over Hamos sine tømmedager osv.
Trives godt i Rindal
Vi får også en liten prat med noen av de siste som har kommet flyttende til bygda. De forteller at de trives veldig godt. Dialekt er vanskelig, men de fleste rindalingene er flinke og snakker bokmål når det trengs. Alle flyktningene har faddere som de kan spørre om hjelp med praktiske problemer.
Vi spør hvordan det var å prøve å stå på ski, og her forstår vi at det er litt blandede erfaringer. Noen synes det var vanskelig, andre syntes det gikk veldig greit. Mange faller første gang de prøver, naturlig nok. Men til neste år blir vi flinkere, smiler de.
Mange av dem kjenner til Trollheimsporten, og bruker den aktivt for å følge med på hva som skjer i nærmiljøet.
Ønsker sommerjobber
Elevene på voksenopplæringa har 4 uker ferie. Resten av sommeren går de gjennom et eget sommerprogram. Det er blant annet et opplegg med NAV, bedriftsbesøk osv.
- Men de har fri i 4 uker, og da vil de gjerne ha sommerjobber, sier Maja Bævre.
Så om noen har en liten eller stor jobb, om så bare noen timer, eller flere dager; Ta kontakt med flyktningkonsulenten eller voksenopplæringa, så formidler de kontakt.