Lakseelva Surna

Etter 2-3 års møte- og planleggingsaktivitet er nå Surna Elveeierlag fullt operativt og tre tidligere styrer for elva er nedlagt.
- Mye møtetid og mange arbeidstimer har gått med, forteller Georg Solem.

Styremedlemmer 2018-05-21 17.50.49.jpg

Styremedlemmer i Surna Elveeierlag, fra venstre: Terje Børset - leder, Georg Solem - nestleder og Arne O. Sæter - styremedlem.

Terje Børset var tidligere leder for Rindal Elvalag, Georg Solem var leder for Surnadal Elveeigarlag, og Arne O. Sæter var leder for Samarbeidsorganet for Surna.

For noen år siden sendte Miljødirektoratet ut pålegg om at alle lakseførende vassdrag skulle ha bare ett samlende forvaltningsorgan. Dermed starta en prosess med å danne et slikt organ for Surnavassdraget, og det endte opp med dannelse av Surna Elveeierlag.

Bare rettighetshavere – de som har fiskerett i elva - er medlemmer i det nye forvaltningsorganet. Det er bestemt av Miljødepartementet.

Endelige vedtekter og representasjon for de ca 320 medlemmene i laget ble bestemt ved jordskiftedom.

Organisasjonsform
Øvrste organ er Representantskapet (RS) på 15 medlemmer som er valgt av medlemmene de 5 sonene Surna er delt opp i.

Sone 1: Fra sjøen til Trollheim kraftstasjon + Vindøla - 6 representanter

Sone 2: Videre oppover til Rinnosen, Rinna, Bølu og Folda - 4 representanter

Sone 3: Fra Rinnosen til Tiosen (Tiåa møter Lomunda) - 3 representanter

Sone 4: Lomunda med Toråa - 1 representant

Sone 5: Tiåa - 1 representant

RS har et årlig møte etter at sonene har hatt sine valgmøter og valgt sine representanter.
RS velger et styre på 5 medlemmer og 2 varamedlemmer der 1.vara møter fast.

Styret i 2018:
Terje Børset, leder
Georg Solem, nestleder
Arne O. Sæter
Ole Geir Schanke
Ola Krangnes

1. vara: Bjørnar Mogstad
2. vara: Geir Ove Lo

I tillegg til dette som er vedtektfesta, har styret valgt å opprette en administrasjon med minimum to fra styret som rapporterer til styret. Georg Solem er administrativ leder, i tillegg til Arne O. Sæter og Ragnar Mauset.

Det nye laget vil fortsette med et årlig medlemsmøte der alle medlemmene er innkalt for å gi en årlig rapport.

Oppgaver - forvaltning
Oppgaven til Surna Elveeierlag er å stå for forvaltninga av elva og laksestammen til beste for elva og medlemmene. Laget skal ikke selge fiskekort. Det er det medlemmene som organiserer fremdeles.

Til hjelp i denne forvaltninga har laget anbefalinger fra NINA og Vitenskapelig råd for lakseforvaltningen. Gytebestandsmålet som er satt for Surna er at minimum 1000 holakser på 5 kg skal være igjen i elva før gyting. Holaksfredning fra midt i fiskesesongen er et viktig ledd i å kunne oppnå dette.

Videre skal elveeierlaget gi bindende fiskeregler, fiskeoppsyn for hele vassdraget og overvåking av fiskebestanden. Laget er også ansvarlig for fangstrapportering og fangststatistikk.

Skal elva være åpen for fiske, er en helt avhengig av korrekt rapportering, og det er det medlemmene og fiskerne som har ansvar for. Det er den skriftlige rapporteringen og den årlige gytefisktellinga hver høst som er avgjørende for hvilke fiskeregler som til enhver tid gjelder for elva.

Hvert år er det midtsesongevaluering basert på fangstrapporter og observasjoner. Vassføring er også medvirkende her. På grunnlag av denne evalueringa blir det avgjort om de fastsatte fiskereglene skal gjelde ut hele sesongen, eller om de må endres.

I tillegg kommer flere andre oppgaver som hører inn under formålsparagrafen. Som blant annet gjengroing og elveforbyggingssaker, og saker vedr kraftregulering og lakseoppdrett.

Sjøørreten
Georg Solem understreka at de også var opptatt av sjøørreten. Den er nesten borte fra Surna nå, og det får lakselusa skyld for. Sjøørreten lever store deler av livet i fjordene våre, og der står laksemerdene, og der lever lakselusa godt.

Det har vært lagt ned stort arbeid med kartlegging av alle sidebekkene i hele Surnavassdraget for å sjekke gyteforholda. Det er lagt fram forslag om tiltak for å forbedre gyteforholda, men det er gledelig at vasskvaliteten er god.

Eksempel på en slik gytebekk er Honnstadbekken i Surnadal. Den har 5 km lang strekning for oppvandring av fisk fra elva. Etablering av skjuleplasser og utlegging av gytegrus er utførte tiltak her.

Samarbeid
Surna Elveeierlag er medlem i organisasjonen Norske Lakseelver som er en paraplyorganisasjon for elveeierne. Den arbeider mellom anna for at fjordsystema skal få mindre lakselus.

Ei ny utfordring blir det for Surna Elveeierlag når Rindal fra nyttår overflyttes til Trøndelag fylke. Da må laget forholde seg til to fylkesmenn med det merarbeidet det fører med seg.

Spenning
Ellers er alle fiskeinteresserte spente på årets laksesesong som starter 1. juni. Det var mye stor laks i i god forfatning i fjor. Spenninga knytter seg derfor til hvor mange av disse som kommer tilbake i år som enda større laks!

Les mer om laksefiske i Surna på surna.no!

Sameiet Surna Elveeierlag er medlem av Trollheimsporten.