toåa tursti offisiell åpning

Lavterskeltilbud ved elvebredden

Søndag var det offisiell åpning av Toåa tursti i Todalen. Turstien er et stort samarbeidsprosjekt mellom lokalt næringsliv, organisasjoner og frivillige, og er den første i sitt slag i Møre og Romsdal. 

Bildet over: Stig Husby fikk æren av å klippe snoren. Eirik Halle og Nils Ove Bruset holder hver sin ende. 

Det var i utgangspunktet planlagt en stor åpningsfest for Toåa tursti, men den ble utsatt på grunn av korona-restriksjoner. Søndag ettermiddag var grunneiere, sponsorer og andre bidragsytere samlet til offisiell åpning ved den nye gapahuken ved elvebredden.

- Før vi sa ja til å starte prosjektet, var det viktig for oss i Todalen IL å få med grunneierne og flere organisasjoner - slik at vi kunne dra lasset sammen. Vi møtte positivitet fra første stund, og Toåa tursti er derfor et stort fellesprosjekt, sier prosjektleder Michal Heimlund. 

Prosjektgruppa har bestått av Michal Heimlund, Elinor Bolme, Carten Bohle, Ståle Ansnes, Nils Ove Bruset og Ola Røe. 

Heimlund nevner spesielt Surnadal jeger- og fiskeforening som sponset prosjektet med 100 000 kroner, som dermed finansierte fiskeplassen. Dette er penger som kommer fra overskuddet av andeløpet som ble arrangert i forbindelse med Laksedagene. 

toåa tursti ragnar halle ola røe.jpg
Ola Røe og Ragnar Halle i Surnadal jeger- og fiskeforening skal ha mye av æren for den flotte fiskeplassen

I tillegg fikk Toåa tursti 100 000 kroner av Møre og Romsdal 4H, via prosjektet "Draumeplassen". Gapahuken og området tilknyttet prosjektet er den første som er ferdig i Møre og Romsdal.

Heimlund takket Lilli Husby i Surnadal kommune for hjelp med søknad om tippemidler. Halvparten av kostnadene er dekket av midler fra Norsk Tipping. Totalkostnad for prosjektet er på i underkant av 1,3 millioner kroner. 

Videre rettet Heimlund en stor takk til de mange frivillige. 

- Dette har ikke vært mulig uten den enorme dugnadsinnsatsen i bygda. Det er lagt ned minst 1300 timer dugnad, og har vært helt avgjørende for at resultatet ble så bra, sier han. 

Leder i Todalen idrettslag, Nils Ove Bruset, takket alle som har bidratt til å realiserere idrettslagets turstiprosjekt.

- Vi må rette en stor takk til Talgø, Olav Thon Stiftelsen, Surnadal jeger- og fiskeforening, Norsk Tipping, 4H Møre og Romsdal, Gjensidigestiftelsen, Sparebank 1 Midt-Norge, Surnadal Sparebank, Todalen elveeigarlag, Gjensidige, Surnadal kommune, Svorka Energi, VB Varme og Bad, Næss Rør & Interiør AS, AS Elektro og minnegaven vi fikk etter Georg Mossing. Ikke minst må vi takke alle velvillige grunneiere. Uten dere hadde ikke dette vært mulig. Vi må også takke prosjektgruppa, og Per Gjeldnes og Arne Gjeldnes. Alle fortjener en stor applaus, sier han. 

Kjetil Moen i Olav Thon-gruppen overbrakte hilsen fra Olav Thon. 

- Olav Thon ønsker å gratulere dere med prosjektet. Jeg lover å skryte når jeg kommer tilbake til Oslo. Dette ble skikkelig bra, sier Moen. 

Også kulturleder Lilli Husby var imponert over turstien.

- Toåa tursti er fylkets føste tursti som er tilrettelagt for handikappede, og dette er fylkets første fiskeplass som er tilpasset handikappede. Dere er virkelig dyktige som har fått til dette. Jeg har Husby som etternavn, men er ikke todaling. Likevel er vi alle todalinger i dag, smilte Husby.

Turstien er ferdig fra Bønnavollen og frem til området vak Grunnøya. Prosjektet vil bli helt ferdig i løpet av 2020. 

toåa tursti prosjektgruppe_690x396.jpg
Prosjektgruppa: Michal Heimlund, Elinor Bolme, Ståle Ansnes, Nils Ove Bruset og Carten Bohle. Ola Røe var ikke til stede da bildet ble tatt. 

- Min første skogstur på seks år 
Toåa tursti er 1,7 kilometer lang, og går langs elvebredden ved elva Toåa i Todalen. Den første delen av veien er universell utformet, og går helt frem til den nye gapahuken . Der er det også oppført en universell utformet fiskeplass. Videre går veien over til tursti, hvor det går fint å trille med barnevogn til endes.

Eirik Halle er rullestolbruker, og har med litt hjelp kjørt hele veien tre ganger de siste dagene. 

- Dette er et fantastisk tilbud, og jeg er skikkelig imponert over arbeidet som er lagt ned. Jeg vil beskrive det som et artisteri av Per Gjeldnes og Arne Gjeldnes i Per Gjeldnes Maskin, smiler Halle. 

29-åringen ble i 2014 utsatt for en ulykke som gjorde han helt avhengig av rullestol. En universelt utformet tursti er derfor gull verdt for todalingen som er bosatt i Trondheim. 

- Dette er første gang siden 2004 at jeg har vært på en skogstur. Det er en utrolig fin opplevelse for meg, og dette er en tursti jeg kommer til å bruke mye når jeg er hjemme i Todalen. Fiskeplassen kommer jeg også selvsagt til å benytte meg av, sier Halle. 

toåa tursti eirik halle.jpg
Eirik Halle ser frem til å kunne benytte seg av fiskeplassen og turstien som er universelt utformet 

Toåa Tursti vil være åpen for bruk for alle som måtte ønske det, inkludert fisking med dagskort i sesongen som varer fra 15. juni - 15. august. Fiskekort kan kjøpes via nettet eller på Todalshytta.

- Her er alle velkommen. Området kan brukes til både bading, grilling, fisking og rekreasjon. Det er flatt og fint, og passer absolutt alle - uansett fysisk form og alder. Et lavterskeltlbud i vakre omgivelser, smiler prosjektleder Heimlund.

toås tursti ragnar halle lilli husby.jpg
Kulturleder i Surnadal kommune, Lilli Husby, og Ragnar Halle i Surnadal jeger- og fiskeforening