Erling Solem

Lever ut musikkdrømmen

Erling Solem har drevet med musikk hele livet. Nylig ga han ut EPen «Abracadabra» med Armoda, et uortodokst musikkprosjekt som spenner seg fra Bæverfjord til Alta.

Musikkarven har Solem hovedsakelig fra 1970-tallet, nærmere bestemt 1969-1974.

- Da var det mye nytt og mange fine lyder, smiler han.

Selv har han spilt gitar siden tenårene, og når låtskriveren skal hente inspirasjon til egen musikk finner han den like gjerne hos Grieg som hos Black Sabbath. Og kanskje var det farens trekkspillmusikk som la grunnlaget for folkemusikksmaken? I Bæverfjord kombinerer Solem musikkinteressen med hverdagen hvor gårdsbruk og skogdrift står i sentrum. Disponering av tid blir dermed en avgjørende faktor, medgir han. Mens noen står i elva i timevis, kjører Solem milevis for å holde hobbyen og drømmen i hevd.

- Men det spiller ingen rolle hvor man er når man kan drive med musikk på internett, sier Solem.

 

Fant tonen på nett

Det var i februar i år at gitarist Solem og makker, vokalist og trommis Bjørn Oskar Lomeland Hansen «fant hverandre» på nett og begynte å utveksle musikk. Solem sendte noen av sine gitarriff nordover som Hansen bygget videre på, og siden har gitarriff, trommepartier og tekster gått i skytteltrafikk mellom Nordmøre og Vest-Finnmark. Når godt over 150 mil skiller de to bandmedlemmene har man ikke mange arbeidsmetoder å velge mellom. De to har så langt ikke møttes i virkeligheten, men kommunikasjonen over nett har gått smertefritt, mener Solem. Utvekslingene mellom Bæverfjord og Alta fortsetter til den ferdige låten er et faktum, og musikken produseres delvis i Hansens hjemmestudio i Alta, mens Solems gitar spilles inn i Skansen Lydstudio i Trondheim. Så langt har samarbeidet resultert i en femspors EP med tittelen «Abracadabra».

- Jeg sendte en demo til Bjørn som endte opp med å bli åpningslåta på EPen, forteller Solem.

 

Bred bakgrunn

Både Solem og Hansen har sine røtter i rock og metal, fortrinnsvis sytti- og åttitalls sådan. Band som Dream Theater, Metallica og Deep Purple har fulgt begge musikerne siden tenårene og innflytelsen fra disse er lett å høre i Armodas musikk. Solem har dessuten spilt i et utall bandkonstellasjoner opp gjennom årene, i alt fra folkemusikkbandet Grendesvingom, som brukte tekster blant annet av Jørgen Gravvold, til tributebandet Kiss Alive. I sistnevnte er han for øvrig fortsatt gitarist parallelt med Armoda-prosjektet – så noe live musikk får da Solem også praktisert.

 

En mannsalder med armod

I ti år var Solem del av folkrockbandet Transistor, som hadde hovedbase i Trondheim – og litt på Surnadal kulturhus. Med Transistor var Solem blant annet med på å gi ut to fullengde-album, så albumutgivelse er for så vidt ikke noe helt nytt for 46-åringen.

- Jeg har gjort mye tidligere, men responsen på Armoda-prosjektet er minst like bra som det som er gjort før.

Nå har Armoda ambisjoner om å nå ut nasjonalt og internasjonalt, og håpet er å gi ut et fullengde-album i løpet av 2017.

Men hvorfor akkurat Armoda?

- Det er jo egentlig bare armod å drive med musikk, ler Solem.

- Men så klinger jo navnet godt på engelsk også, legger han til. 

 

Her kan du høre et utdrag fra hele EPen, som ble tilgjengelig 18. november:

Hele EPen finner du på Spotify - klikk på albumcoveret under.

Abracadabra Armoda.jpg