Lars Olav Lund og Lisbet Evjen Halgunet[2]

Lisbeth er årets ildsjel i Rindal

Lisbeth Evjen Halgunset ble veldig overrasket, og ikke minst veldig glad, da hun fikk vite at hun er utnevnt til årets ildsjel i Rindal. Mandag fikk hun overrakt blomster av Lars Olav Lund i Rindal idrettsråd. Prisen blir utdelt på Idrettens hederskveld i Trondheim 1. november.

Årets Ildsjel er en hederspris for fortjenestefullt arbeid for idrettens sak. Prisen utdeles av Trøndelag idrettskrets.


Uventet, men veldig gøy

Lars Olav Lund, som er leder i Rindal idrettsråd, forklarer at det er idrettsrådene i hver enkelt kommune som tar i mot forslag og utpeker en lokal vinner som får prisen på Idrettens hederskveld. Dette er et årlig arrangement som omfatter både toppidrett og breddeidrett i Trøndelag idrettskrets. Det blir foretatt prisutdelinger i flere kategorier. I fjor var det Håkon Solvik og dugnadgjengen i Rindal IL som fikk utmerkelsen som årets ildsjel i Rindal.

I år har Rindal idrettsråd utpekt Lisbeth Evjen Halgunset til årets ildsjel, for hennes utrettelige arbeid for håndballen i bygda.

Lisbeth var intetanende om prisen da hun satte seg på bussen til Sandnessjøen sammen med 3. divisjonslaget  og resten av støtteapparatet sist fredag. Underveis ringte Lars Olav Lund til laget kaptein, som gikk fram i bussen og leste opp begrunnelsen for prisen. Etter hvert skjønte Lisbeth at det handlet om henne, og det brøt løs full jubel i bussen.

- Det var uventet, men veldig gøy, smiler Lisbeth.

 

​Startet med håndball som 13-åring

Lisbeth forteller at hun starta som aktiv håndballspiller som 13-åring, høsten 1980. Da kom Inge Hermann Foss til Rindal, og startet opp med organisert håndball. I den sammenhengen må det nevnes at Inge Hermann Foss har fått Sigurd Røen idrettspris for sin innsats for håndballen i Rindal.

Lisbeth spilte back/midtback på aldersbestemte lag, og senere som senior. Hun var aktivt med fram til høsten 1994, så hun var aktiv håndballspiller i til sammen 14 år! 

Da hun vokste opp spilte de håndball på asfaltbanen ved Bolme skole. Det var mye lek med ball, forteller hun. På aldersbestemt spilte de på asfalt- og grusbaner. Som senior var det endelig tid for innendørsspill.


Mange funksjoner i idrettslaget

Men det er ikke bare som aktiv håndballspiller Lisbeth har utmerket seg opp gjennom åra. Hun startet som leder for barneidretten i to år, fra 1982 - 1984, sammen med to andre. I de to påfølgende sesongene, 1984 - 1986, hadde hun styreverv. I 1992 og 1993 var hun trener. På slutten av 90-tallet gikk hun Trener 1 og Trener 2-kurs.

Lisbeth var trener for aldersbestemte lag fra 2006 - 2015. I 2012 ble hun med og utdannet sju barnekampledere. Da kjørte hun hver helg til diverse håndballbaner der jentene skulle dømme. Hun ble også dommeransvarlig for jentene denne sesongen, samtidig som hun var trener for dem.


Fra 5. divisjon til 3. divisjon på tre år

Fra 2016 til dags dato er hun lagleder for Rindal IL sitt damelag, som har gått fra D5, opprykk til D4 og opprykk til D3 på tre år. Lisbeth er fortsatt lagleder og omsorgsperson for alle på laget. Hun tar alt organiseringsansvar når laget er ute og reiser, samt organisering av kamper og kontakt med andre lag. Men alt som har med treningen å gjøre overlater hun nå til lagets trener Anders Moe Sæter.

- De har jo blitt så gode! Dette er vår andre sesong i 3. divisjon, og vi klarer oss veldig bra så langt. Det er jeg mektig imponert over, sier hun.

Selv om laget fortsatt er litt sårbart på grunn av litt for få spillere har de likevel et mål om å holde seg i 3. divisjon. Og det ser bra ut så langt i sesongen.

- Vi er veldig glad for at både bedrifter og privatpersoner som gir oss tomflasker, slik at vi får inn penger til laget. Det er ikke billig å reise rundt som vi gjør. Jentene har også fått hver sin private sponsor, som er lokale bedrifter. Det er vi veldig takknemlige for.

I tillegg har Lisbeth styreverv i Rindal håndball, og har vært materialforvalter fra 2017. Den jobben har hun fortsatt. Hun er ansvarlig for utstyr og drakter til alle håndball-lagene i Rindal. Hun deltar også på sonemøter i Orkdal, noe hun synes er svært interessant og nyttig.
 

Det sosiale er veldig viktig

Men ikke nok med det... Hvert år siden 2006 har hun invitert håndballjentene til sosiale sammenkoster på hytta si, både sommer og vinter. Hun har også invitert laget til diverse lek og moro hjemme hos seg selv. 

- Skal jentene prestere på banen må de være trygge på hverandre. Da er det viktig med sosialisering. Vi har hatt mye moro, sier Lisbeth.

Det har vært viktig for Lisbeth å være en trygg person for jentene, og hun føler at hun har lyktes med det. Det er spesielt viktig for henne å ta seg godt av de nye spillerne på laget til en hver tid.

- Jeg tror at jentene har hatt det bra rundt meg. Jeg synes jo at det er så gøy, og det gleder meg så mye!

Hun har også mange gode historier å fortelle. En gang var to av jentene på et aldersbestemt lag forelsket i samme gutt, og det førte til litt gnisninger på trening. Da samlet Lisbeth hele laget og sa fra om at hun hadde hørt at det hadde kommet en ny kjekk gutt til bygda, og da var det best om jentene ble enige om hvem som skulle ha han. Og de ble faktisk enige.

- Jeg har sagt mange ganger at jeg skal slutte, men så blir det så kjedelig. Håndballen gir meg mye energi og livsglede. Mitt motto er: "Gjør dagen god for alle!", sier den nyutnevnte ildsjelen.
 
 

Begrunnelse for prisen:

Lisbeth er et fyrverkeri av en ildsjel som lever opp til sitt motto: "Gjør dagen god for alle". Hun har vært med i håndballmiljøet i Rindal helt fra oppstarten i 1980. Først som aktiv spiller i 14 år, siden som utdannet trener for aldersbestemte lag i til sammen 12 år og nå som lagleder for senior de siste 4 år. Hun har hatt styreverv i 5 år, og sitter fortsatt. Lisbeth har vært dommeransvarlig og sørget for å utdanne og følge med våre barnekampledere rundt om i kretsen. Og ikke minst er Lisbeth det sosiale limet som er så viktig i ett hvert idrettslag. Hun har tatt ansvar for både laget og enkeltpersoner gjennom ett utall arrangement både i heimen og på hytta, og ikke minst vært initiativtaker og lagleder under cuper i hele Trøndelag krets. Lisbeth er rett og slett en ekte ildsjel.

Lisbeth.jpg

Kriterier for Årets ildsjel:
• En god representant for trøndersk idrett
• Et forbilde for andre
• En person/personer som gjør det lille ekstra – gjør en forskjell
• En pådriver for et sunt og trygt oppvekstmiljø
• En innsats for fysisk aktivitet og god helse
• En representant for en åpen og inkluderende idrettskultur
• Et arbeid med glede, helse, fellesskap og ærlighet som rettesnor
• Vår visjon skal speiles av vinneren/vinnerne - Trønderidretten, flest i bredden og best i toppen
 

Oversikt over Årets Ildsjel, Rindal kommune:

2010 – Kåre Romundstad, IK Rindals -Troll
2011 – Idar Moe, Rindal Pistolklubb
2012 – Tor Jarle Bolme, Rindal IL, IK Rindals-Troll
2013 – Øyvind Dalen, Rindal IL
2014 – Tursti-gruppa i Rindal IL
2015 – Bjarte Rindal, Rindal IL
2016 - Morten Møller, Rindal IL
2017 – Johan Landsem, Rindal IL
2018 – Håkon Solvik og Dugnadsgjengen, Rindal IL


Rindal Idrettsråd består av de organisasjonene i Rindal som er tilknyttet Trøndelag idrettskrets. Det er Rindal IL, Trollheimen klivarlag, Rindal Sportsskyttere og NMK Surnadal og Rindal.

Dette er styret:

Styreleder: Lars Olav Lund, Rindal IL
Nestleder: Jon Solem, Trollheimen Klivarlag
Sekretær: Vigdis Trønsdal, Rindal IL
Kasserer: Idar Moe, Rindal Sportsskyttere
Medlem: Mali Beate Norli, NMK Surnadal og Rindal