Lomundalen

Lomundalen

Ligger i det nordøstlige hjørnet av Rindal og grenser mot kommunene Meldal, Orkdal og Hemne i Trøndelag. Hovednæringa er landbruk. Fra dalbunnen er det aldri langt til fjells, og det finnes mange turmuligheter både sommer og vinter. Er du først kommet til dalen, trenger du ikke ut med bil for å komme til fine turområder.

Mest brukt er Fossdalen. Sommers tid går det vei helt inn i fjellområdet. Om vinteren er det brøytet parkeringsplass ved Setertrøa. Vil du på en lengre tur, kan den legges til Ruten, 1039 meter over havet. Fra toppen har du en fantastisk utsikt til blant annet Trollheimen, Vinjefjorden og Hemnekjølen. Området i Fossdalen egner seg også godt for barnefamilier og andre som ikke ønsker så lange turer. Flere mindre fjelltopper er lett tilgjengelig både sommer og vinter. IL Rindøl har to trimbokser i området, Prestlifjellet og Fossdalen.

Rindal bygdemuseum har ei egen utmarksavdeling i Fossdalen som også er verdt et besøk. Avdelinga er godt skilta, og gir oss et innblikk i arbeidet som foregikk i utmarka en del år tilbake i tid.

I elva Lomunda er det en liten badeplass "Bruhølen". Den ligger som navnet sier, like ved brua der veien krysser elva. Øst i Lomundalen ligger Lomundsjøen, som er et bra fiskevatn. Mer kjent er den nok for fuglelivet. Myrområdene øst for Lomundsjøen er et fredet landskapsvernområde med et rikt fugleliv. Midt i Lomundalen ligger skytterlagets nye 100 og 200 meters skytebane. Banen har til sammen 16 standplasser med standplassoverbygg og ble åpna i 1997. Like ved den nedlagte Lomundsjø skule ligger Lomundsjø bedehus. På syttitallet sørget også bygdefolket i Lomundalen og Rørdalen for å bygge et eget grendehus, Lomunda Grendahus.