Lunsjmøte med Dialektplakat
Onsdag arrangerte Tom Godtland sitt første lunsjmøte som daglig leder i Rindal Næringsforum. El-Watch var vertskap, og deltakerne tok også en tur innom iTrollheimen for å høre suksesshistorien om Dialektplakat.
- Kjøle gøttj!
Åse Børset husker ikke lenger når hun laget sin første dialektplakat. Men hun laget den til seg selv, for å ha på veggen hjemme. Det gjorde hun for å ta vare på noen av de kule dialektorda vi har i Rindal. Etter hver var det flere rindalinger som ville ha en slik plakat, og det kom forespørsler fra et par nabobygder om hun kunne lage en dialektplakat fra deres sted også. Og slik ballet det på seg.
I 2015 startet Åse Børset sin egen bedrift Trialog, der hun blant annet jobbet med teambuilding. Gøran Bolme i nabobedriften iTrollheimen jobbet også med teambuilding, om enn på en litt annen måte. Etter hvert ble de enige om å slå sammen bedriftene, og Trilalog ble en del av iTrollheimen.
Med ca 200 følgere på Dialektplakat sin facebookside og ca 20 plakatvarianter fikk de et innfall som Åse selv synes er usedvanlig framoverlent til rindalinger og surnadalinger å være: De spurte om å få blir med i God Morgen Norge på TV2. 3. oktober i fjor var Åse gjest i TV-programmet, og det førte til en storm av henvendelser. Nå har det gått nøyaktig et halvt år siden hun var med i God Morgen Norge, og iTrollheimen har på den tiden omsatt plakater for ca 650.000 kroner.
Initiativ til plakatene og lister med dialektord mottar hun via facebook. Det går litt av seg selv. Ofte blir det diskusjoner om hvilke ord som er riktig eller ikke riktig. Åse mener at det ikke finnes noen fasit. Det er alltid noen variasjoner innenfor hver dialekt, og dialektene er hele tiden i forandring.
Til nå har Åse laget ca 120 plakatvarianter, og flere skal det bli. Hun har nettopp bestilt nye hyller for å få mer system. Ofte kan det være på små steder det selges mest plakater. Det kommer mest an på hvor store patrioter som bor der, tror hun. Plakater med skjellsord på dialekt har det også blitt.
- Det er mye humor i dette også. Kjøle gøttj, sier Åse.
"Kjem 'n fra Tynset trivs 'n overalt"
Tom Godtland flytta til Rindal for en måned siden, og starta i jobben som daglig leder i Rindal IL og Rindal Næringsforum. Opprinnelig kommer han fra Tynset, og han sier som Solan i Flåklypa: "Kjem 'n fra Tynset trivs 'n overalt". Han legger ikke skjul på at han har funnet både drømmedama og drømmejobben i Rindal.
På onsdagens møte presenterte han seg selv for medlemmene. Han beskriver seg selv som ukuelig optimist, og en som bli fort engasjert. Han viste nettsida si, positiveknagger.com, der han har samlet på positive opplevelser og erfaringer til inspirasjon og hjelp for seg selv og andre.
På mange måter blir næringsplanen for Rindal stillingsinstruksen hans i jobben som daglig leder i Rindal Næringsforum.
Tom Godtland er ikke redd for å tenke høyt, eller å prate høyt om det han tenker. For når man snakker høyt om ideene sine så øker man sjansen for å få det gjennomført.
Han tenkte høyt da han i et intervju på Trollheimporten i februar i år fortalte om sin ide om å bygge verdens største troll i Rindal. Dette spredte seg til flere aviser og fikk stor oppmerksomhet i media, ikke minst i Troms og på Senja, der de hadde Senjatrollet, som da var verdens største troll. Det ble en liten "trollkrig" i media, men Tom Godtland forsikrer at det det hele var mest morsomt og humoristisk fra begge sider.
Senjatrollet, som var bygd av isopor, brant uheldigvis ned torsdag i forrige uke. Da fikk Tom naturlig nok mange spørsmål, og ble utpekt som "hovedmistenkt" i saken, men selvsagt bare på spøk. Hendelsen med brannen var tragisk, men det ble mye humor ut av det også.
Mye aktivitet framover
Det må nevnes at Rindal Næringsforum fortsatt mangler styreleder. Medlemsbedriftene ble sterkt oppfordret om å hjelpe til med å løse dette. Men aktiviteten i organisasjonen har på ingen måte stoppet opp i mangel av styreleder. Det blir en aktiv vår og sommer.
Neste medlemsmøte i RNF blir allerede 8. mai. Det blir et litt utvidet lunsjmøte. Arild Klokkerhaug fra Innovasjon Norge kommer på besøk. Han spør "- Hva kan Innovasjon Norge gjøre for din bedrift?" Innovasjon Norge i Trøndelag besøker alle kommunene i fylket, og de har blant annet stort fokus på utvikling av mindre bedifter.
27. april blir det Sildballfestival i Rindal. Nytt av året er Sildballmarked, og det er flere nye aktiviteter på programmet. Nå blir Sildballfestivalen en skikkelig festival, med program hele dagen. Medlemsbedriftene oppfordres til å stille med lag på 4 mann i sildballstafetten.
En organisasjonskomite, med Tom Godtland i spissen, har tatt over ansvaret for å organisere Torgdagen i Rindal. Han har mye erfaring med den type arrangementer fra tidligere. Torgdagen i år skal arrangeres 6. juli.
12. oktober blir den store Hyttedagen i Rindal, og i 2020 kommer Norsk vandrerfestival tilbake til Rindal. Tom Godtland er også ny styreleder i Norsk Vandrerfestival.