else kåss furuseth streaming

Surnadal Sanitetsforening melder:

Mannespråk, kvinnespråk og kvinnehelse i fokus

Surnadal sanitetsforening inviterte lørdag til streaming av Norske Kvinners Sanitetsforening sin direktesendt Kvinnehelsedag fra Oslo Kongressenter på Surnadal vidaregåande skole. Til tross for ruskevær var det godt oppmøtte av sanitetsdamer fra tre kommuner. 

Bildet over: Else Kåss Furuset og organisasjonsleder i N.K.S. Ellen-Sofie Egeland som takket Else for hennes viktige og tydelige stemme for å fremme tabu om selvmord og psykisk helse.

Professor og forfatter Helene Uri satte det norske språket i fokus med hvordan dette ofte vinkles ut i fra menn og kvinner. Vi har leger, og kvinnelige leger. Forfattere, og kvinnelige forfattere... Psykolog Kari Anne Vrabel tok for seg stress, press og den velkjente og krevende tidsklemma. Et tankevekkende innlegg om å ta litt mere vare på seg selv og sine med fordel bør prioriteres for at vi kan få det litt bedre med seg selv. Hun minnet oss på om at vi er mer enn våre prestasjoner og vårt utseende.

Mens de fremmøtte var i auditoriet ved kantina, var Inn på Tunet med Solveig Haglund og Helga Bele i full sving på kjøkkenet sammen med et knippe syriske innvandrere som skulle servere dagens lunsj. De disket opp med spennende lokale retter fra sitt hjemland og i tillegg til vår lokale spesialitet «skoffkak». Og det smakte fortreffelig!

1955_690x518.jpg

1958_690x518.jpg

Etter pausen var det nok Fredrikkeprisvinner Else Kåss Furuset sitt innlegg som berørte tilhørerne mest. Hun fortalte om sin oppvekst med en psykisk syk mor som til slutt valgte å ta sitt liv, og verdens beste bror som også valgte selvmord som eneste utvei etter hvert. Else Kåss Furuset har valgt å være åpen om sin families tragedier, da med humor som sitt sterkeste virkemiddel. Kanskje brutalt for noen, men eneste utvei for familien Kåss Furuset. Derfor var detnok  ikke langt mellom latteren og tårene til de fremmøtte sanitetskvinnene heller.  

1959_690x518.jpg
Siri Vullum fra venstre og Mette Helen Mikkelsen i Surnadal sanitetsforening registrerte at dette ble et vellykket arrangement både med tanke på faglig innhold, smaksopplevelser og sosialt. I tillegg til nye medlemmer. -Vi gleder oss allerede til neste år!