Oppistua Øye2

Matkasser, verdenshage og parsellhager

Når to så engasjerte damer som Solveig Haglund, Oppistua Øye og Britt G. Moen, Furkunnjmat slår seg sammen, blir det spennende resultat. Det dreier seg om mat til ulike sammenhenger og sammenkomster.

Matkasser

Sammen har Britt G. Moen og Solveig Haglund utarbeidet et matkasseprosjekt som de ønsker å formidle til i hovedsak hyttemarkedet, men selvfølgelig, dette er et produkt som alle kan kjøpe. Matkassen er et pilotprosjekt, og vil for andre gang bli lagt ut for salg nå til helgen.

Kassene rommer blant annet mat fra Todalen Meieri, Slettneset steinovnsbakeri, Sylte gårdsslakteri, Vorpå røkeri, Svealia og sist men ikke minst, produkter fra Oppistua Øye. Det vil bli «pick up» i Rindal og i Oppistua Øye i Surnadal fra og med fredag.

Matkasse.png
Solveig Haglund og Britt G. Moen med potetkasse. Nå jobber de med et matkasseprosjekt til blandt annet hyttefolk i Rindal og Surnadal. Foto: Fotograf Mari Næss Bolme

Eldhuset i Oppistu Øye

Trollheimsporten møter Solveig Haglund i det ganske så nyoppførte Eldhuset i Oppistua Øye. Et flott og lyst lokale med store vinduer og nærhet til naturen. God plass til å møtes og spise sammen, og et godt gjennomtenkt kjøkken som gir muligheter og rom for mange gode retter. Eldhuset har selvfølgelig en steinovn som kan brukes både til baking og matlaging.

Denne dagen får Solveig Haglund besøk av representanter fra Surnadal Kommune, Thon Hotel Surnadal og Den Gode Maten.  De har tatt seg en runde rundt i kommunen for å besøke noen av de spennende reisemålene og spisestedene vi kan tilby våre turister. Thon Hotel Surnadal har ansvar for turistinfo, og kjennskap til lokalmiljøet er svært viktig i den sammenhengen. Turen har i løpet av dagen, gått både til Todalen, Bæverfjord, Bøfjorden, Hammerstuene og skal avsluttes på Brekkøya Camping. Flere steder vil også bli besøkt etter hvert, fikk vi forståelse av.

Oppistua Øye4.png
Solveig ønsker sine gjester hjertelig velkommen til Eldhuset i Oppistu Øye.
Oppistua Øye3.png
Eldhuset er et flott tilbygg i glass, og er et godt tilhodssted om man ikke vil jobbe ute en regnfull dag.

Spennende prosjekter

For de aller fleste er nok Solveig Haglund mest kjent for Inn på tunet, som er hovednæringa på gården og samarbeidet med Surnadal kommune og Øy skule har vært i gang siden 2005. Det er et tilbud til alle i 2. og 6. klasse som avsluttes når de begynner i 3. og 7. til høsten, kan Solveig Haglund fortelle.

Solveig Haglund forteller videre om flere spennende prosjekter som hun ser for seg skal kunne foregå i Eldhuset i Oppistua Øye.  For igangsetting og oppbygging av Eldhuset har hun fått støtte fra Innovasjon Norge, noe hun forteller at hun er meget glad for. Bygget og området rundt er meget godt egnet til ulike aktiviteter for ulike grupperinger i samfunnet. Og Solveig forteller at hun har blant annet et aktivitetstilbud til eldre, litt demente, som hun henter og leverer. Dette er drevne gjester, som kan mye om dyrkning og hagebruk forteller hun, og de har mye å bidra med både i å hjelpe andre og med gleden i å delta med ulike arbeidsoppgaver. Hun forteller videre at det er inn under Inn på tunet-paraplyen at det blir gitt dagaktivitetstilbud til personer med demens, og tjenester til voksenopplæringen. Samtidig forteller hun også at hun tidligere har drevet Inn på tunet tilbud til Frisklivssentralen.

Verdenshagen

Ideen med Verdenshagen kom etter utallige forespørsler fra foreldre som har hatt barn som har deltatt på Inn på tunet. De har ytret ønsker om også å kunne lære seg å dyrke, og et ønske om en skolehage ble satt ut i livet. Her er det sosiale aspektet også sterkt medvirkende, da mange er nye i bygda og har behov for å finne nye bekjentskaper og venner. Og Solveig er opptatt av at man i disse hagene kan dyrke planter som kanskje har tilknytning til hvor man kommer fra, om det er ønskelig.

Parsellhage

Dette er parseller som man kan leie for å kunne lage sine egne hageflekker til å dyrke hva man måtte ønske.  Det er satt av 2-3 mål som etter hvert kan brukes til dette formålet forteller Solveig, og i første omgang har hun kun dannet en stiftelse som etter hvert vil bli dannet med statutter og regler. Først må folk komme til, og så er tanken at man i fellesskap skal bygge opp prosjektet. Her er det ikke undervisning og læring som er tanken, men at man kan samarbeide og gi hverandre hjelp og råd. Solveig ser på dette som et unikt tilbud til de som ikke har egne hager, eller som et fint tilbud til pensjonister som ønsker en egen hageflekk å jobbe på.

Et godt samarbeid

Britt G. Moen og Solveig Haglund har kjent hverandre og samarbeidet en god stund. I fellesskap ønsker de nå å kunne gi et alternativ til både hyttefolk, turister og lokal befolkning. Der Solveig bidrar med grønne vekster, frukt, bær og grønnsaker, stiller Britt med kokketjenester. De samarbeider også med andre aktører som produserer mat i lokalmiljøet og ønsker å styrke disse tjenestene gjennom et felles samarbeid. Britt G. Moen driver også catering og er nå i full gang med sin 3. kokebok.

Solveig orienterte også om at det er mulig for bedrifter og ulike typer foreninger å bruke lokalene til ulike sammenkomster, og at  det  da så absolutt bli mulig å få servert mye god mat.

Oppistua Øye6.png
Representanter både fra Surnadal kommune, Den Gode Maten og Thon Hotel Surnadal, lyttet oppmerksomt til det Solveig Haglund hadde å fortelle.
Oppistua Øye5.png