Mindre budsjett - mer kino
I en tid med rekordlavt kulturbudsjett kan Surnadal kino vise til solide besøkstall og rekordomsetning på én million i fjor.
I 2015 hadde kinoen tett oppunder 11.000 besøkende. Til sammenligning var det 9.400 kinogjengere i 2014. Kinosjef Pål Norman betegner derfor fjoråret som et godt år for Surnadal kino. Norman og Steinar Hasselø sier seg i tillegg godt fornøyd med snittbesøket på 28 pr. visning. I romjula passerte omsetninga ganske nøyaktig én million, noe som er et stort hopp fra tidligere år hvor det har ligget på rundt 700.000. Årsaken til de positive tallene ligger naturlig nok i mange storfilmer, men oppstarten av lørdagskino med familiefilmer på dagtid er også en medvirkende årsak, mener Hasselø. Han forteller at tilbudet helt klart skal videreføres, og i tillegg skal kino på dagtid hverdager utvides med filmer for et voksent publikum. Norman presiserer at det utvidede kinotilbudet ikke går på bekostning av reduserte tilskudd ellers.
- Mange har fri på dagtid, derfor tror vi det kan være et godt tilbud med filmvisninger som Søsken til evig tid: Amerikareisa og En mann ved navn Ove, sier Norman.
På toppen av lista for kinoåret 2015 troner den norske katastrofefilmen Bølgen suverent med 1336 besøkende, med James Bond: Spectre på andreplass og Fast & Furious 7 på tredje. Topp ti-lista preges i tillegg av flere familiefilmer, som helt klart er med på å dra opp besøkstallene. Solan og Ludvig hadde premiere i romjula, og rakk på kort tid å bli en real publikumsfavoritt for store og små.
Mindre tilskudd og tryggere valg
- Kulturhuset har mange hundre besøkende i løpet av en dag, på biblioteket, kulturskolen, kinoen og Storstuå, sier Hasselø.
Kultursjef Lilli Husby opplyser at kulturhuset passerte tre millioner i billettinntekter i 2015, dette inkluderer både kinoen og Storstuå. Spesielt i sistnevnte er det mye aktivitet med mange ulike brukere, som skoler og teaterlag, som bruker lokalet flittig. Men i år er man tvunget til å se noe annerledes på hvilke bookinger man gjør, mener Norman. Forestillinger og konserter som helt sikkert vil appellere til et bredt publikum må prioriteres.
- Vi kan ikke ta noen sjanser, men tenke et tryggere tilbud, fastslår Norman.
Husby beskriver nedskjæringene innen kultur som drastiske, og mener det aldri tidligere har vært et dårligere utgangspunkt for avdelinga. Ramma for 2016 er på 6,4 millioner kroner, en reduksjon på 17%. Torsdag morgen ble konsekvensene konkretisert, og noen av tiltakene inkluderer reduserte åpningstider på museene og på biblioteket. I tillegg vil tilskudd til festivaler og lag og organisasjoner begrenses betraktelig, og det vil bli langt mindre, om noe, tilskudd til ad hoc-prosjekter, forklarer Husby. Hun understreker at eksisterende avtaler, som rydding av stier og oppkjøring av skiløyper, vil bestå. Kultursjefen håper tilstanden vil bedre seg om noen år, og ser fremover med det hun beskriver som en positiv og fleksibel kulturgjeng.
- I år vil vi ferdigstille kulturplana, fortsette arbeidet med bygdebøkene og jobbe for å øke aktiviteten på kulturhuset på dagtid, sier Husby.