Ingebrigt Moen foto Britt Moen

«Minner frå 28. april 1940»

Dette er overskrifta på et håndskrevet dokument som Ingebrigt L. Moen viser fram. Nøyaktig 80 år etter at krigsflya fløy over Negard Moen på Vindøla. Tyske krigsfly som var på veg for å bombe Kristiansund.

Bildet: Ingebrigt L. Moen utenfor huset til foreldra Gerda og Lars Moen.
 

Ingebrigt vart født 28. april i 1940. John I. Moen, onkel til Ingebrigt, har skrevet ned hendelsa. Han var til stede og hjalp broren Lars og kona Gerda i et dramatisk døgn i starten av 2. verdenskrig.

«Tyskarane hadde okkupert Norge 9.april 1940. Det var krig i landet. Dei hadde ikkje kome til Surnadal enno, men vi hadde greie på at dei var komne til Storås i Meldal. Bombefly til og frå Kristiansund skaut på hus og bilane som for etter vegen. Vi var redde og utrygge og heldt oss mykje av tida i kjellaren» skriver John.

Gerda var dårlig og doktor Parelius vart henta. Han konstaterte at ho hadde barselkrampe og måtte komme seg på Orkdal Sjukehus så snart som mulig. Anders Dalsegg som jobba som sjåfør for Surnadal Billag kom og henta Gerda for å skysse henne til sykehuset. Før de fikk henne inn i bilen kom det et flyangrep og de måtte springe ned i kjelleren. Båra med pasienten måtte de sette igjen i gangen, den fikk de ikke med seg ned i kjelleren. Skuddene hørtes på hustaket, men det gikk heldigvis godt med alle inkludert pasienten. Turen til sykehuset kunne settes i gang og sykepleier Else Røv var med i bilen sammen med Anders Dalsegg. Lars fikk ikke være med for kameraten Anders mente at han ville ikke at hele slekta skulle utryddes hvis noe skjedde underveis.

Det var svært mye snø i april 1940 og dårlige veger. Turen til sykehuset gikk greit nok. De møtte tyskere som var på veg til Surnadal; vart stoppa og kontrollert. Da tyskerne såg at det var fødsel på gang fikk de kjøre videre. Ingebrigt vart født ved keisersnitt da mora Gerda hadde gjennomgått så store påkjenninger.

«Det var glade foreldre over at det heile var over, at det stod bra til med dei alle tre. Slekt og venner delte også gleda i lag med foreldra da dei kom heim med ein fin og velskapt gutunge. Det kom ikkje mindre enn 70-80 på besøk med mølsgraut, bakels og andre gåver til Negard utover våren»

Slik avslutter John (Jo) minna han skrev ned til Ingebrigt i april 1995. Han var da 89 år og Ingebrigt var 55 år.

IMG_20200428_132003.jpg

Det var en dramatisk dag i Surnadal, de tyske krigsflyene forsøkte også å bombe Surnadalsøra. Bombene traff elva, da det var vanskelig å treffe målet som låg innunder lia forteller Ingebrigt L. Moen. Ingebrigt som vart født under dramatiske dager for 80 år siden er i dag en høyst oppegående mann og har alltid gode historier å fortelle til de som kommer innom på kaffelag.


For ordens skyld: Ingebrigt L. Moen er faren til artikkelforfatter Britt Grete Moen.