Nå gir surnadalingene råd
Mandag stemmer innbyggerne i Surnadal på om de ønsker å bestå som egen kommune eller slå seg sammen med Rindal og Halsa i kommunereformen. Hugo Pedersen, Beret Kvammen, Mari Negård Aunebakk og Alf Magne Sande i stemmestyret for Mo krets er klare for å ta imot folket.
I Mo krets er det 383 stemmeberettigede, og to timer etter at valgurnene ble åpnet hadde et førtitalls øvre surnadalinger avlagt stemme. I forkant hadde 17 forhåndsstemt, og blant disse finner vi nærmere halvparten av 16- og 17-åringene i kretsen. Det synes stemmestyret er svært positivt. Det føres egen statistikk for de under 18 år.
Stemmestyret bistår med kyndig veiledning for selve gjennomføringa, men er tydelige på at det ikke er tillatt for å påvirke utfallet på noen måte - selv om flere nok kunne tenkt seg gode råd før de krysser av på stemmeseddelen.
- Det er nok flere som er usikre, for de spør oss. Slik er det ikke ved andre valg, smiler Pedersen.
Surnadalingene har to valgalternativer, enten å bestå som egen kommune eller bli slått sammen med Rindal og Halsa.
Olav Joli forteller gjerne Trollheimsporten hva han stemte.
- Jeg stemte for sammenslåing. Når det først skal være en reform, synes jeg det høres greit ut, sier han.
Olav Joli råder politikerne til å gå for alternativet med sammenslåing.
Eirik Fiske (øverste bildet) avla også sin stemme mens vi var innom, og i likhet med Joli har også Fiske troen på sammenslåing. Om de to representerer flertallet i Surnadal, gjenstår å se.
Resultatet ventes i kveld
Stemmestyret på Mo venter mange flere når arbeidsdagen er over og middagen inntatt, men tør ikke gjette på hvor mange som kommer, eller hva majoriteten i Øvre Surnadal ønsker for kommunereformen.
Klokka 20 teller styret selv opp stemmene, noe som skiller seg fra eksempelvis stortingsvalg hvor stemmene telles sentralt. Når kretsene har talt sine stemmer sendes de til kommunehuset, og resultatet vil etter planen offentliggjøres sent mandag kveld.
Stemmelokalene er åpne frem til kl. 20 mandag kveld. Her kan du se valglokalene i de ulike kretsene. Man må ikke stemme i den kretsen man tilhører.