Nabomøte med god tone
Surnadal, Rindal og Halsa møttes torsdag kveld i sonderingsmøte for å diskutere om tre kommuner kan bli én. Surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim ytret et ønske om å se nordover mot Trøndelag, hvor Rindal allerede er i startgropen med intensjonsavtaler, og ordfører i Halsa Ola Rognskog er enig i at diskusjonen må løftes opp.
Alle kommunene stiller med sine forhandlingsutvalg. De skal diskutere om kommunene vil være best sammen eller hver for seg, basert på fremtidig økonomi, gode tjenester til alle innbyggere i en eventuelt ny kommune, og nærhet til nevnte tjenester.
De tre ordførerne åpnet møtet med å kort oppsummere forhandlingsutvalgenes innstillinger.
Nyheim (Ap) mener det er på tide at fylkesgrensene diskuteres. Hun forteller at selv om det ikke blir sagt noe i offentlige møter i Surnadal, blir det mye snakket om på lunsjmøter. I sin periode som ordfører ser hun at det er en del bakdeler ved å bo i ett fylke mens man bruker tjenestene fra et annet – spesielt med tanke på helse og samferdsel. Hun peker på at sykehussaken ikke er avgjørende for fylkestilhørigheten i Surnadal da innbyggernes nærsykehus er St. Olav avd. Orkanger.
- Jeg kan ikke tie lenger. Vi må løfte diskusjonen for å se på hvilke fordeler og bakdeler det kan gi, fastslår Nyheim.
Halsaordfører Ola Rognskog (Sp) mener diskusjonen lever godt når den kommer frem i lyset, og hevder fylkesgrensa i Halsa på noen måter oppleves som en barriere. Han trekker frem det interkommunale samarbeidet mellom Surnadal og Rindal som en klar styrke og mener alternativet hvor de tre kommunene står sammen er det beste.
- Vi kan ikke vise til samme omfang interkommunal aktivitet mellom Halsa og Hemne, sier han.
Halsas forhandlingsutvalg er ydmyke ovenfor Surnadal og Rindal ønsker, fortsetter Rognskog, og foreslår at det legges som kompromiss for videre arbeid i Halsa. Rognskog oppfatter nemlig trøndelagsspørsmålet som en forutsetning for å samle de tre kommunene, og mener samtidig det er riktig å kreve en avklaring fra fylkesmannen for hvilke spilleregler som gjelder i et slikt alternativ.
Ordfører i Rindal, Ola Heggem (Sp), understreker at det ikke er kommunegrensene, men lokalsamfunnet, og utviklingen av dette, som er viktig. Som alltid har Rindals primærstandpunkt vært å stå alene, men de ser også farene med økonomiske utfordringer i en småkommune. Han opplyste at Rindal er i startgropen hva angår intensjonsavtaler med kommunene i Orkdalsregionen. Både Heggem og varaordfører Magnar Dalsegg (H) uttrykker positivitet til at også Surnadal søker seg i samme retning, men poengterer at det ikke holder å lese slike utsagn i media. Skal det gjøres alvor av planene må det fattes vedtak i kommunestyrene.
Mange tema å diskutere
Forhandlingsutvalgene rakk så vidt å berøre spørsmål både om sentralisering, økonomi, villaks og helsetjenester, men diskusjonen rundt fylkestilhørighet ble det sentrale temaet for kvelden. Varaordfører i Surnadal Helge Røv foreslo at neste steg i prosessen er vedtak for hvilken retning man går hva angår fylkestilhørighet. Dette kommer i tillegg til andre sentrale spørsmål i kommunereformen generelt - med andre ord er det ikke automatisk sagt at sammenslåing av de tre kommunene og veien mot Trøndelag henger sammen. De tre forhandlingsutvalgene er enige i at veien videre uansett må konkretiseres for å få fortgang i prosessen.
- Alle dataene for alle alternativene foreligger i rapporter, nå må vi bli mer konkrete, mener rådmann i Rindal Birgit Reisch og får støtte fra Knut Botten (H) fra Halsa.
Det blir utvilsomt en hektisk vår og sommer i kommunene. Folkeavstemning avholdes i slutten av april og 1. juli er frist for endelig vedtak for kommunereformen.