Anne Grete Kvendset

Natur og kunst i samsvar

Neste søndag markerer den første offisielle åpningen av Surnadals første Land Art-utstilling i Torvik. I forbindelse med prosjektet inviteres både lokale mennesker, turister og gjester i kommunen til å bli med og beundre og bevare bygdas fine natur.

Land Art

Land art, også kjent som Earthworks eller Earth Art, er en form for moderne kunst som gjerne blir sett på som kunstnerens dialog med naturen. Et av hovedmålene med et slikt prosjekt er å gi gode følelser, lære å sette pris på samt det å ta vare på naturen.

Land Art kom fra Amerika i 1970-årene, og ble siden veldig populært i europeiske land som Storbritannia og Frankrike. Nå gjør kunstformen sin entré i Surnadal.

- Like viktig er det å lage attraksjoner for lokalbefolkningen, turister og gjester i kommunen ved å omfavne de naturlige omgivelsene i området, forteller Anne Marie Rognskog fra Surnadal Kunstforening.
 

Virkeliggjør ideene

Initiativtakeren bak prosjektet i Surnadal er Ramute Baltruniene. Opprinnelig er Baltruniene fra Litauen, men er nå bosatt i Torvik. Med mange års erfaring og inspirasjon fra noen av de mest kjente prosjektene i hjemlandet, i tillegg til en utdannelse innenfor kunstfaget, hadde Baltruniene mange ideer å videreformidle til kunstforeningen i Surnadal – som raskt fanget surnadalingenes interesse.

- Det er ikke alltid like enkelt å virkeliggjøre ideene man har, så derfor er det ekstra greit å ha modige og åpensinnede mennesker på laget, forteller Baltruniene, og trekker fram Anne Marie Rognskog og Nina Torvik som to sterke ressurser for kunstprosjektet.

LANDART Anne Marie Rognskog Anne Grete Kvendset Ramute og Nina Torvik.png
F.v. Anne Marie Rognskog, Nina Torvik, Anne Grete Kvendset og Ramute Baltruniene, avbildet foran kunst laget av barn under deltagelse i kunstskolen KunSTudio OPP, i regi av Torvik og Baltruniene.


En løype for alle

Prosjektet, som er blant de første av sitt slag i Norge, er et samarbeid mellom initiativtaker Ramute Baltruniene, Surnadal Kunstforening og aktivitetssenteret OPP & UT. Utformet som en turløype i naturens vakre rike, består kunstutstillingen av i alt 17 verk laget av lokale sambygdinger og internasjonale bidragsytere. 

- Slik sett kan man beskrive det som et internasjonalt samarbeid, sier Rognskog, før Kvendset fortsetter:

- Alle som hadde en idé som det går an å plante ut i naturen var velkomne til å delta i prosjektet. Målet er at dette skal bli en årlig tradisjon, så alle som ønsker kan bare begynne å tenke litt på hva de vil lage til neste år, oppfordrer Kvendset.

Ove Magne Aasen, Domantas Baltrunas, Ramute Baltruniene, Berit Anne Botten Røkkum, Marianne Fjærvik, Elisabeth Krogh, Torbjørn Kvande, Anne Grete Kvendset, Ole Mauseth, Anne Marie Rognskog, Gabija Strockyte, Siri Skjerve og KunstLab Nordmøre Folkehøgskule er kunstnerne som bidrar i år – alle med ideer, entusiasme og kjærlighet til naturen.

Tar man turen rundt hele løypen kan man regne med å bruke rundt en times tid. 

- Dette er en løype for absolutt alle. Hele familien kan ut på tur, noe som passer godt inn i friluftslivets år, understreker medarrangør Nina Torvik fra OPP & UT.

 

Siste finpuss

Prosjektet vil etter planen være ferdigstilt til åpningen på søndag, og vil holdes åpent til 1. november. Da forsvinner noe av kunsten, men noen verk skal også stå over vinteren.

- Det er veldig spennende å se hvordan Land Art utvikler seg i løpet av årstidene. I løypa har vi også noe som heter environmental art, der kunstnerne også tar i bruk elementer som ikke går tilbake til naturen, men det viktigste fokuset ligger på det naturlige, forklarer Kvendset.

Under åpningen den 27. september vil det selvfølgelig bli anledning for å bli med rundt løypa, sammen med Nina Torvik som guide. Trollheimsporten oppfordrer alle til å besøke dette spennende og innovative prosjektet, og ønsker arrangørene lykke til!

 

En liten sniktitt på Surnadals første Land Art:

Landart kvister.jpg
Arkitektstudenten Gabija Strockyte fra Vilnius i Litauen har bidratt med dette flotte verket.

LandArt @ NOFO.jpg
KunstLab-gruppa fra Nordmøre Folkehøgskule har jobbet hardt med sitt bidrag til prosjektet. (Foto: Nordmøre Folkehøgskule)

LandArt runding.jpg
Baltrunienes sønn, Domantas Baltrunas, har laget denne sirkelen av tre, som forandres etter hvert som det blir flo og fjære. (Foto: Surnadal Kunstforening)