bleikdoggnål

Naturarven vår - i det små

I 2009 var det redaktørskifte i Trollheimsporten. Det førte til at Naturmagasinet vart lite fulgt opp i fjor. Natursakene kom på nyhetsplass. Men ei sak landa likevel der - Naturarven vår og her fulgte "gammelredaktør" Gunnar Bureid opp. Det er han som har skapt Naturmagasinet, som vi nå rekapitulerer og legger på plass i nye Trollheimsporten - til nytte og glede for mange nye lesere i jubileumsåret. Det gjelder å følge med: 

Naturmagasinet på Trollheimsporten finner du under Trollheimen på den burgunderraude menylinja. Trykk på Trollheimen, så kommer Narurmagasinet med Planteliv, Dyreliv og årstallene for naturbildene opp. Vi har starta oppdateringa av 2004. Denne artikkelen finner du her under 2009. Sidene er under opparbeiding og du vil finne nye artikler etter kvart som ei markering av 10-årsjubileet til Trollheimsporten.

I fjor skreiv Gunnar "Naturarven - idet små":

Trollheimsporten skrev nylig at "Naturarven kan skape nye verdier". Men naturarv er ikke bare vakker natur (eksempelvis Trollheimen), det er også alt som lever, vokser og gror, kanskje rett utafor stuedøra vår. Også dét er et besøk og et studium verdt, et billig studium, skriver Gunnar Bureid i ei melding til Trollheimsporten.

Saka om naturarven på Trollheimsporten finner du her på heimesidene til Direktoratet for Naturforvaltning.

Gunnar Bureid fortsetter: For å sitere mottoet som jeg så en norsk biolog underskriver med: "Jordbunnen er den fattige manns regnskog." Men også trærne våre, gjerne når de nærmer seg livets slutt eller har slokna helt! Noen fotoglimt fra det botaniske livet på slike trær:

gjærsopp
Dette er litt av stubben etter ei stor gråor som ble felt i vinter. Sevja stiger fremdeles, men det lakserosa vi ser boble opp, er en gjærsopp. Ut av nettopp denne gjærsoppen utvinnes det et stoff som tilsettes fiskefôr og hønsefôr. Formodentlig for å forsterke fargen på laksen og eggeplommen... Vi forbrukere tar jo det meste for god fisk.
barksopp
En barksopp limer sammen tørre kvister. På engelsk heter denne soppgruppa nettopp glue fungus. Om den utnyttes industrielt, vet jeg ikke. Kanskje Casco eller 3M vet. Bildene av gjærsopp og barksopp er ikke tatt i Rindal, men i fotografens barndomstrakter i nedre Telemark, for 2-3 uker siden.
bleikdoggnål
Vi fortsetter i det riktig små: Denne morkne vedbiten er 13 mm lang. Og full av
ildkjuke
Mange av poresoppartene er flerårige, men en gang er livet slutt. Denne ildkjuka på ei gammal, morken selje ved bekken vest for Ner-Løset har neimen ikke lenge igjen. Ja, ildkjuka blei i gamle dager kasta i ovnen før folk la seg, glørne holdt seg gjerne til morgenen etter. Vi har forresten flere ildkjuke-arter (på osp, på bjørk, mfl.) like rundt oss, men det får kanskje bli en annen gang...
poresopp
Dagens skjønnhet! En ung utgave av en poresopp som heter rødrandkjuke (før rødfargen har trukket utover mot hattkanten). Den avbilda soppen sitter i øyenhøyde på ei lita, død gråor ikke så veldig langt fra Rindal sentrum, om noen skulle komme på den tullete tanken å kikke etter den. Nærmere bestemt langs Løsetskogsveien, på toppen av den første bratte bakken opp fra Løften. Litt innpå sletta der er det et lite myrdrag på venstre side - der står gråora, bare få meter fra skogsveien!
rødrandkjuke
Rødrandkjuke er ikke fullt så vakker lenger når den er utvokst - vil noen sikkert mene... Disse vokser på ei orkanfuru (nyttårsorkanen 1992) i lia rett bak T-Komponent.