tp_leserinnlegg

Noen sommerrefleksjoner om kommunale avgifter mm

Kommunale avgifter[1].JPG

I avisa Sør – Trøndelag stod det den 27.07. en interessant artikkel om kommunale avgifter i vår region. Den er interessant av mange årsaker, men for meg er det først og fremst følgende jeg reflekterer over:

Økonomisjef Bjarne Nordlund sier «Vi har ansvaret for å rense Surna…». Det kan vel umulig være rindalingenes ansvar alene? Eller er det et ansvar vi har påtatt oss frivillig?

Ass. rådmann i Rennebu forklarer på en god måte hvorfor de har så lave avgifter? Kanskje har Rindalspolitikerne noe å lære der? Sliter vi eksempelvis fortsatt med gammel renseteknologi i et overdimensjonert avløpsrenseanlegg tilpasset en annen tid med meieridrift på elvekanten og manglende oppgraderinger og vedlikehold?

Interessant er det også at Rindal har eiendomsskatt som påfører den enkelte huseier en fast kostnad på i snitt ca 6 – 8.000 kr. pr. år uten hensyn til inntekt og betalingsevne. Høylandet kommune som også har SP – ordfører og rent flertall i kommunestyret (ref. vg.no den 25.07.), ble som kjent utropt til landets dyreste kommune å bo i. De har kommunale avgifter som er ca kr. 2.000 høyere enn hos oss, men har ikke eiendomsskatt. Samlet er dermed faste eiendomsavgifter i Rindal faktisk høyere enn i Høylandet. I tillegg har vi som kjent  tvungen fritidsrenovasjon for hytter og fritidsboliger som nesten ingen har bedt om og ser hensikten med.

Etter en litt «opphetet» kommunestrukturdebatt bruker ordføreren nå argumentet om at «...vi er for få å dele kostnadene på…». Denne saka illustrerer derfor godt hvilke utfordringer rindalspolitikerne bare må ta på alvor for å klare å opprettholde statusen som egen kommune framover. Bevisst effektivisering og modernisering av løpende drift vil bli helt nødvendig. Bla. a. vil teknologiutviklingen gi uante muligheter framover for dyktige folk som vet å utnytte den. Den har heller ikke stort «sykefravær».  

Framover må en prioritere å gjøre vedtak som en tror er til beste for fellesskapet og totaliteten på lengre sikt. Selvfølgelig må det følges opp administrativt med organisasjonsmessige tiltak og tilpasninger som ikke alle nødvendigvis vil like. Men: Rindal er vel en «MOT – kommune» fortsatt og politikerne en del av den?

Rindal er en av landets beste kommuner å bo og leve i. La det være helt klart! Nettopp derfor er det så viktig at alle ressurser settes inn på at det også skal være slik i framtida.

Rindal, 30.07.16

Odd Inge Løfald