Ny flyktningkonsulent i Rindal
Odd Are Moe og er tilsatt som flyktningkonsulent i Rindal kommune. Han begynte i jobben forrige torsdag, så nå har det skjedd mye på kort tid, forteller han og rådmann Birgit Reisch. Odd Are Moe kommer opprinnelig fra Halsa, men har bodd i Rindal de siste fem årene.
Odd Are Moe har bakgrunn og utdanning i hovedsak fra forsvaret, forteller han. Men han har også vært innom bilmarkedet, og de siste fire årene har han vært i oljebransjen. Han har til sammen nærmere femten års ledererfaring, og allsidig erfaring i arbeidslivet. Men jobben som flyktningkonsulent er noe helt nytt. Det er delvis nytt for Rindal kommune også, sier han, for det har ikke vært bosatt flyktninger i kommunen siden nittitallet.
Det var Marit Øvergård som ble ansatt som flyktningkonsulent i Rindal i høst, men hun er nå langtidssykmeldt. Stillingen har nå stått ubesatt i et par måneder. Odd Are Moe er tilsatt i 60% stilling, men arbeider litt ekstra nå i begynnelsen for å ta igjen noe av det tapte.
Det er seks flyktninger fra Eritrea og Somalia som kommer til Rindal på nyåret. Det er fem menn og en kvinne, og alle er enslige. - Dato for når de kommer er ikke satt, men kommuen har en avtale med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) at vi melder oss klare når alt er på plass over nyttår, sier Odd Are Moe. Man tar sikte på at flyktningene skal kunne komme i månedsskiftet januar/februar. - Boligene står klare, bygningsmessig, men det er fortsatt en del praktiske ting som må på plass før flyktingene kan komme, sier Birgit Reisch.
- Disse menneskene skal jo integreres i lokalsamfunnet vårt, sier Odd Are Moe. - Med det menes at vi skal flette sammen vårt og deres levesett slik at det fungerer best for begge parter. Her er det mange ting og tenke på, slik som etiske leveregler, religion, bekledning osv, påpekter han. - Nå i første omgang er det voksne enkeltpersoner som kommer til Rindal, men noen av disse har søkt om gjenforening med familiene sine, Så det kan komme familier hit snart. I så fall blir jo også skole/barnehage og helsetjenesten mer involvert, sier Odd Are Moe. - Behandling av søknader om familiegjenforening kan ta alt fra noen få månender til flere år, forteller Birgit Reisch. Her forholder vi oss til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), sier hun.
- Det er viktig at vi har det apparatet vi trenger klart for å håndtere mottak av flyktningene. Her også må vi spille litt på hverandre, og noen må kanskje bekle litt ulike roller, sier Odd Are Moe. - Det vi jobber med nå er å få boligene klare og fylt opp med møbler og innbo, fordele ansvarsoppgavene til den enkelte som blir involvert i bosettingen, og klargjøre for kursing i norsk og samfunnskunnskap, forklarer han. Vi skal kurse oss opp på bruk av tolk, hvilke stønader og støtte flyktningene har krav på, og ellers å ha klare regler/avtaler på plass til de kommer.
- Vi har jo sett at på ulike sosiale medier er det delt en del tanker om at Rindal skal motta flyktninger, sier Odd Are Moe. Noen bra saklige innlegg, og noen kanskje i andre enden av skalaen, synes han. - Det jeg vil utfordre og anbefale til de som er skeptiske er å si hei, smile og hilse til våre nye sambygdinger. Når integreringen feiler kan det skje at flyktninger slår seg sammen og lager sitt eget samfunn inne i vårt. Der lever de som de er opplært til, og føler avsky for at vi ikke legger til rette for deres levesett. Slik vil vi ikke ha det her i Rindal. Det handler om å gi og ta. Snur vi dem ryggen, da snur de oss ryggen, og vi blir boende i opposisjon mot hverandre. Det finnes innvandrere i Norge som har bodd her i fem år og aldri har sett innsiden av et norsk hjem. Da blir det også vanskeligere å skjønne vår levemåte og hvorfor vi gjør som vi gjør, sier Odd Are Moe.
- Heldigvis er det mange som er glade for at disse menneskene skal komme hit til oss, sier Odd Are Moe. - Folk i bygda gir bort utstyr, det er både familier og enslige som har meldt seg som faddere, og idrettsmiljø som har interesse for å få dem med. Vi trenger mer utstyr, så det kommer til å bli publisert en ønskeliste så snart vi har fått samlet inn det som folk har meldt inn og fått oversikt. Vi har også behov for flere faddere, sier han. Så ta kontakt med flyktningkonsulenten hvis du har lyst til å bli fadder for noen av flyktningene.
Flyktningene som er tildelt bosted i Rindal er nå på fire ulike mottak i Midt-Norge. - Jeg har vært i kontakt med disse mottakene, sier Odd Are Moe. - Mottakene opplyser at det er trivelige og lærevillige personer som kommer hit til Rindal. Flyktningene som kommer hit har bl.a. stor interesse for fotball, løping og volleyball, forteller han, så her bør idrettsmiljøet sørge for at de får utfolde seg. - To av flyktningene som kommer til Rindal har sittet i mottak siden 2012, og kan derfor litt norsk, forteller Odd Are Moe. De andre kan visstnok litt engelsk, så det skal være mulig å kommunisere litt med dem.
- Når flyktningene kommer til Rindal starter integreringen så fort som mulig, sier Birgit Reisch. Så fort som mulig blir det kjørt opplæring i brannforskrifter, matlaging osv. Planen er at de skal begynne på undervisning i Surnadal allerede etter få dager. Da skal de være med skolebussen til Surnadal de fleste dagene. En dag i uka skal de være på praksis og språktrening her i Rindal. Da er det ønskelig at hver enkelt flyktning får gå sammen med noen i arbeid hele dagen, og får språktrening på den måten. - En slik praksisplass kan være i en bedrift eller på en gård, for eksempel, sier Odd Are Moe.
Flyktningene som er tildelt plass i Rindal sitter naturligvis bare og venter nå. Kommunen er litt forsinket i prossessen, men det arbeides nå for fullt med å få alt på plass så fort som mulig. - Det er viktig at flyktningene vet at de ikke blir glemt, at vi holder dem informert gjennom prossessen, og at de føler seg velkomne når de kommer hit, sier Odd Are Moe. Han vil blant annet sende et velkomsbrev til hver enkelt, hvor han forteller litt om bygda og de tilbudene vi har her. Og så håper han at rindalingene tar godt imot flyktningene når de kommer.