Ny leder med erfarne støttespillere
Anne Kari Brødreskift er ny leder i Rindal Sanitetsforening. Da hun bestemte seg for å si ja til vervet var det avgjørende å vite at hun har mange gode støttespillere med seg i styret.
Anne Kari er avdelingssykepleier ved Rindal Helsetun. Her har hun jobbet siden 2002. Blant pasientene ved helsetunet er det flere tidligere aktive sanitetskvinner, har hun funnet ut. Sanitetsforeninga har lange og gode tradisjoner i Rindal, som de fleste andre steder i landet.
- Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) fyller faktisk 120 år i disse dager. 26. februar er dagen da foreninga ble stifta, forteller Anne Kari.
Flinke og erfarne folk i styret
Rindal Sanitetsforening har fire underavdelinger. Det er arbeidslaget på Rindal Sentrum, Bolme sanitetslag, Løfald sanitetslag og sanitetsklubben GGRT (Guste Gaue RindalsTause). Underavdelingene arbeider selvstendig og har alle eget styre, men de er underlagt Rindal sanitetsforening. Anne Kari har vært med i arbeidslaget på sentrum i noen år, før hun ble spurt om å bli leder i hovedforeninga nå i år.
- Jeg har ikke vært med i styre og stell før, så jeg måtte ta litt betenkningstid. Men jeg visste at jeg ville få med meg mange flinke og erfarne folk i styret, og derfor sa jeg ja, smiler hun. - Det hadde selvsagt vært mye verre om det hadde vært et helt nytt styre. Men vi har heldigvis med oss flere med mange års erfaring.
Organisasjonsarbeid, gaveutdeling og lokale tiltak
- Vi har tenkt å arrangere en opplæringskveld i organisasjonsarbeid en gang før påske. Gamle og nye medlemmer er velkomne der. Jeg trenger jo litt opplæring selv også, smiler Anne Kari.
Rindal Sanitetsforening gir mye tilbake til lokalsamfunnet. De har en egen gaveutdeling hvert år. I fjor ga de bort nesten 60.000 kr, og i år er budsjettet på 70.000 kr. Sanitetsforeinga støtter også trivelstilstak for de eldre. De har blant annet leid inn en trubadur for å underholde på åpen dag på Eldesenteret. Sanitetsforeninga var også med å starte opp Rindal Frivilligsentral. De støtter Frivillingsentralen økonomisk, og har en representant i styret. Gjennom dette støtter saniteten også integreringsarbeidet for flyktninger i kommunen.
- Søk om støtte!
29. februar er fristen for å søke om støtte i Rindal Sanitetsforenings gaveutdeling i år. Sanitetsforeninga gir gaver til gode formål, som arbeid for eldre, barn og unge og tiltak for forebyggende helsearbeid. NKS har regler som i utgangspunktet forhindrer dem i å gi økonomisk støtte andre lag og organisasjoner, men Anne Kari oppfordrer likevel alle aktuelle kandidater til å søke.
- De som er i tvil bør ta sjansen på å søke. Da blir det opp til oss å avgjøre om vi kan gi en gave eller ikke, sier Anne Kari.
NKS sitt arbeid
Skjønnhetstyranniet er fortsatt en fanesak for sanitetsforeninga. Kvinnehelse og kvinners livsvilkår gjennom hele livet er strategiområder. Dette henger også sammen med arbeidet for barn og unge. Anne Kari trekker fram betydningen av det årlige maiblomst-salget. Det er en betydelig inntektskilde som har vært med å fremme velferden opp igjennom åra.
NKS har startet flere ulike fond som medlemmene bidrar til. Anne Kari nevner spesielt kvinnemedisinsk forskningsfond og "Min dag i dag", som kan gi en drømmedag til vanskeligstilte barn.
- Som ny leder har jeg ingen visjoner om store forandringer, men jeg håper at vi kan tenke litt nye tanker sammen. Sanitetsforeninga er aktive på så mange plan som er litt fjernt fra Rindal. Vi må få øynene opp for det også, sier Anne Kari.
Gjennomsnittsalderen er høy nok
Anne Kari synes at gjennomsnittalderen i sanitetsforeninga begynner å bli høy nok, så hun ønsker alle nye medlemmer hjertelig velkommen. Noen yngre medlemmer har heldigvis kommet til hvert år, særlig gjennom GGRT. Hun presiserer at det er plass til nye medlemmer i de andre underavdelingene også. Og om man ikke ønsker å være så aktiv som medlem kan man uansett støtte saniteten ved å være medlem i hovedforeninga. - Kvinner og menn, unge og gamle, alle er velkomne som medlem av sanitetsforeninga.