Stian Bekken og Ole Furuhaug

Ny prosjektleder hos El-Co

Ole Furuhaug har jobbet som elektriker hos El-Co AS i 23 år. Han har gjennomført et treårig deltidsstudium i elkraft på teknisk fagskole, og har nå blitt prosjektleder i arbeidsgiverbedriften. Han trives godt i bransjen, med et stort spekter av oppgaver, og målet er å bli el-installatør.


Viktig å ha alt på stell

Ole Furuhaug presiserer at en installatør ikke er det samme som elektriker/montør. Installatøren er faglig ansvarlig i bedriften, og har det overordnede ansvaret for å sikre at foretaket leverer el- og brannsikre elektriske anlegg. Alle elektroforetak må derfor ha minst en installatør ansatt.

Daglig leder Stian Bekken forteller at El-Co har ansatt en ny installatør som skal ta over jobben som faglig ansvarlig etter Nils Stokke på nyåret. Bekken ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt med flere installatører.

– Dersom vi skal etablere flere avdelinger er vi avhengig av flere installatører også, sier han.


Kan gå opp til eksamen om tre år

– Det er veldig strenge krav i vår bransje, så det er viktig å ha alt på stell, sier Ole Furuhaug.

Konsekvensene av feil med elektriske anlegg kan være katastrofale, både for liv, helse og verdier, så det er naturlig at det stilles strenge krav også.

Selv om han fullførte elkraft-studiet i fjor må han nå jobbe i tre år som saksbehandler/prosjektleder før han han gå opp til eksamen som installatør. Og det er en krevende eksamen med ekstremt høy strykprosent. Det er forståelig at det til tider er mangel på folk som har fullført denne utdannelsen.

Som prosjektleder skal han ha kontakt med kundene, skrive tilbud i henhold til de kravene som gjelder, og følge opp fremdriften i prosjektene. Han forteller at han har jobbet en del med slike oppgaver tidligere også, så det ikke helt nytt for han. Og han trives godt med å jobbe i elektrikerbransjen.

– Det som er bra med El-Co er at vi driver på med så mye forskjellig innenfor faget. Det er husinstallasjon, fritidsboliger, landbruk, industri og svakstrømsanlegg, som brannvarsling, innbruddsalarmer og overvåkning. Hele spekteret gjør at det er veldig interessant å holde på med, sier han.


Stadig nye krav til sikkerhet

– Hele faget er i stor endring. Det vi gjør i dag er noe helt annet enn det vi holdt på med for 20 år siden, sier Ole Furuhaug.

Smarthus er et av områdene som El-Co vil satse på framover. Det er også stadig mer utstyr som går på strøm i private hjem. Og ikke minst flere el-biler. Stian Bekken synes det er betryggende at flere har fått øynene opp for risikoen med å lade el-bil på fast basis gjennom en vanlig stikkontakt.

Lading av el-bil, og også hybridbiler, krever et strømuttak som er beregnet på dette, og det skal tilfredsstille helt spesielle krav til sikkerhet.

– En vanlig stikkontakt vil som oftest ikke ha de rette forutsetningene, og skal bare brukes som en nødløsning, forklarer Ole Furuhaug.


Må bruke strøm på en smartere måte

Sammen med mye annet innebærer ladning av el-biler også en økt belastning på strømnettet. Det vil lønne seg å ta i bruk løsninger for smartere bruk av strøm, altså bruke strøm til rett tid for å utnytte kapasiteten bedre. 

Varmekablene på badet trenger ikke å stå på mens du koker poteter, for å ta et enkelt eksempel. Komforten for brukeren blir ikke dårligere av det. Med slik styring unngår man høye belastninger på strømnettet.

Modernisering og utskifting av gamle anlegg kan også gi store endringer i strømforbruket, og i mange tilfeller overraskende stor økonomisk besparelse. Ole Furuhaug trekker fram et eksempel der han skiftet ut belysningen i et lagertelt for en industribedrift. Gammel belysning ble byttet ut med moderne led-belysning med bevegelsessensorer.

– For det første gir led-belysningen et mer behagelig og naturlig lys. Men hovedpoenget er at bedriften sparte 80.000 kwh på ett år! Det tilsvarer strømforbruket i 3-4 bolighus i ett år. Kostnaden ved å bytte ut belysningen var tjent inn igjen på to år, sier Furuhaug. 

Han synes det er godt å kunne levere noe som kunden virkelig trenger, og er veldig godt fornøyd med i ettertid.


Vær obs på mobil-ladere!

El-Co er sentralt godkjent og har sertifiserte montører for brannvarslingsanlegg. Et av de siste store oppdragene med brannvarsling for Ole Furuhaug var på Trollheimshytta. De har nå et system med adressert varsling, det vil si at når alarmen går kan man øyeblikkelig se hvilket rom det gjelder.

El-Co har ellers både prosjektert og montert store og små anlegg i næring og landbruk, og har årlige kontroller.

I næringsbygg er det strenge krav til bannvarslingsanlegg, men i private hjem er det ikke like mye fokus på dette. El-Co anbefaler brannvarslingsanlegg ut over det som er påbudt i private hjem. Det brukes stadig mer elektrisk utstyr, og bruksmønsteret har endret seg. Mobil-ladere er som kjent en potensiell brannfare, og nå har kanskje de fleste, også barn, mobil-lader på soverommet. 

Ole Furuhaug påpeker at en ulmebrann i en mobil-lader kan ha katastrofale følger. Et brannvarslingsanlegg til noen få tusenlapper kan gjøre en stor forskjell.


Er bevisst på den lokale tilknytningen

El-Co har nå 22 ansatte, derav 4 lærlinger. I tillegg til kontor i Rindal, har de montørstasjoner både i Surnadal og i Meldal. Stian Bekken påpeker at de er opptatt av å støtte opp om lokal aktivitet, og samarbeid med andre lokale bedrifter er også svært viktig.

– Det er viktig at vi bruker hverandre i næringslivet lokalt, sier Ole Furuhaug. 


Fortsatt nok å gjøre

Som mange andre bedrifter har også El-Co opplevd litt roligere tider på grunn av korona-krisen. Det har vært litt mindre tilbudsregning og litt mindre småoppdrag i privatmarkedet. Men noen har jo også brukt denne tiden på oppussing, så det har ikke vært voldsom nedgang i markedet.

– Industrien er viktig for oss. Vi er så heldige å ha oppdragsgivere som satser på utvikling, miljøtiltak, sikkerhet og lokalmiljøet. Talgø MøreTre, Bøfjorden Sag, Alti, PipeLife og Letthus er noen av aktørene vi jobber hos, sier Stian Bekken.

El-Co har også et godt samarbeid med El-Pro, og har leid ut elektrikere blant annet til montering i lokalene til Isfjord-fabrikken på Orkanger.

Hyttemarkedet i området er også er svært viktig for bedriften. I noen tilfeller har de vært på oppdrag på hytteinstallasjon, der hytteeierne senere har ønsket dem til oppdrag hjemme, selv om det er langt unna. Det er gledelig med slike referanser, synes Bekken.

El-Co tilbyr uforpliktende befaring hos dem som vurderer oppussing eller ombygging. Det koster altså ikke noe å få et prisoverslag.

 

Bildet: Stian Bekken (t.v.) og Ole Furuhaug
 

El-Co AS er medlem av Trollheimsporten.