Picasa

Ny salmebok

Helge Gudmundsen, høttrindalingen som er kjent fra NRKs Salmer til alle tider, presenterte denne søndagen på Rindal bedehus.den nye salmeboka som kan tas i bruk i kirkene fra 1.søndag i advent.

 

Her studerer Ingeborg Nordlund, Astrid Flø, Daniel Bjørlo, Johan Helgetun og Helge Gudmundsen den nye salmeboka og har tydeligvis funnet noe svært interessant!

 

 

Utgangspunktet for Helge Gudmundsens presentasjon av den nye salmeboka i Rindal bedehus søndag, var «advent», som jo direkte oversatt betyr «komme». Det er jo nettopp det den nye salmeboka gjør, fra 1.søndag i advent kan den takes ibruk i alle norske kirker.

 

I den nye salmeboka er det 271 nye salmer, men du vil kjenne igjen svært mange av de eldre salmene som du husker fra før også.

 

Som en prolog, før de emnekatalogiserte salmene kommer Petter Dass sin kjente Herre Gud, ditt dyre navn og ære som nr.1. - Bedre prolog kan ikke salmeboka ha, sa Gudmundsen.

 

Derfor åpnet han også programmet med å synge denne salmen i lag med forsamlinga, akkompagnert av kantor Daniel Bjørlo, og den kjente salmen gav god klang i veggene på Rindal bedehus.

 

Så tok han oss videre inn i de første sidene i boka, der både Odd Nordstoga sin melodi til Kingosalmen Opp, gledast alle og Trygve Hoffs salme Velsigna du dag over fjordan, som er kalla Nordnorsk julesalme, har fått plass. Og den siste er på dialekt! - Denne kan synges av hjertet i Rindal som har både «fjellet og åsan» og «dyran på båsan.»

 

Adventssangen Tenn lys ble skrevet av Eivind Skeie til Portveien 2 på Barne-TV. Den er på plass som nr.25 i adventsdelen i denne boka. Salmene i hvert avsnitt er plassert kronologist med de eldste først.

 

Gudmundsen var ikke overraska over at Jakob Sandes mye brukte Det lyser i stille grender er på plass, men salmen etterpå overrasker mange, og den var nok mer omdiskutert: Prøysens Julekveldsvise Nå har vi vaske golvet står på nr. 64 - i Prøysens målform.

 

Like bak følger en salme som ikke ble godtatt i salmeboktillegget Salmer 97. Nå er den hellige timen (Eivind Skeie/Thor Aas) er innspilt av mange artister, til og med av prinsesse Märtha Louise. Det har gjort denne salmen til det norske folks felleseie og forsvarer plassen i salmeboka.

 

Helge Gudmundsens julesalme nr.1 er Brorsons Mitt hjerte alltid vanker. I den nye salmeboka står den på tre språk: bokmål, lulesamisk og kvensk. Flere salmer står på flere språk. Det kan virke forvirrende når teksten står i lag med notene, men på denne måten har Den Norske Kirke nok med én salmebok.

 

Gundersen mener faktisk at utvalget i den nye salmeboka er så bredt og har med så mange av bedehusets sanger fra Sangboken, at den også er ei fullverdig bedehusbok.

 

Til slutt kom radiomannen Gundersen med aktuelt fra NRK.

 

I disse dager utvider NRK tilbudet sitt med den nye DAB-kanalen NRK P1+. Den sender andakten hver morgen kl. 8.50 og på søndager sendes en time Salmer til alle tider på NRK P1+ kl. 20.00 – 21.00 og på NRK nettradio når du vil.

 

Når NRK reduserer det religiøse programtilbudet, skriker kristenfolket, men hvor er de når tilbudet utvides? spurte Gudmundsen.

 

Salmer til alle tider går fortsatt på FM-båndet søndager kl.22.00, understreket han.

 

Helge Gundersen oppfordret alle som liker salmer om å ringe sine ønsker og gjerne fortelle om sin favorittsalme til telefonsvareren 73 88 12 48.

 

- Ring og fortell om din salmeopplevelse, ba han Trollheimsporten å formidle!