Øvre rindal skole

Nynorsk eller bokmål

Siden vi nå nærmer oss den rådgivende avstemningen om målform ved Øvre Rindal Skole, føler jeg trang til å skrive noen ord. Trollheimsporten har mottat et leserinnlegg fra Arild Haugen:

Jeg må be leserene om unnskyldning for den dårlige rettskrivingen, men dette skyldes kanskje et hode som er forvirret av de to skriftspråkene vi har her i landet. I utgangspunktet er jeg sterkt imot at vi skal ha to språk her i landet, noe jeg mener er bare til forvirring, og som er en sløsing med ressurser. Det gjør det heller ikke lettere for elevene i skolen. Men det er bestemt fra høyeste hold at vi skal ha to språk og da er det lite å gjøre med det.

I Rindal har vi prøvd å gjøre forvirringen komplett ved å ha forskjellig målform ved skolene. Tidligere Bolme skole, som grenser mot ikkje-land, var vel først ute med bokmål. Og skolen i Øverbygda, som heller mot litt mer bynære strøk, holder på nynorsken. Virker faktisk feil for meg... At skolene ikke skal ha samme målform er også med på å opprettholde skillet melllom øverbygda og det såkalte sentrum og nerbøgda. At enkelte mener det er så viktig å ta vare på nynorskkulturen er ikke noe godt argument. Nynorsk burde vært valgfag på ungdomsskolen og så kunne de som ville studere nynorsk videre gjøre det.

Jeg kan til en viss grad akseptere at det skal være nynorsk som hovedmål, men da må det gjelde alle skolene i bygda. Vi er faktisk bare en liten bygd, selv om enkelte snakker om bydeler, og derfor bør vi ha samme målform i hele bygda. Det er også et problem med læremateriell på nynorsk, da det som regel tar mye lenger tid å skaffe enn bokmålsbøker. Dette er en stor ulempe for nynorskelever, og det kreves derfor mye av skolen for å hindre at disse får mangelfull opplæring.

Jeg håper derfor at bokmålsfolket mobiliserer på samme vis som nynorskfolket og møter opp og stemmer, og at de folkevalgte tar hensyn til resultatet. Blir det bestemt at det fortsatt skal være nynorsk ved øvre, så håper jeg også at det blir tatt grep for å få nynorsk i hele bygda, slik at vi kan få en samlet språkbygd.

Arild Haugen