Årsskrift Stangvik 2015

Nytt årsskrift fra Stangvik historielag

Her finner vi brev til en venn i vanskelige tider, bilder fra juletrefester på 40-tallet, gamle avisartikler, skolehistorie, konfirmanter og flere kulturvandringer. Årsskriftet fra Stangvik historielag byr med andre ord på variert og god lesning også i år.

Leder Einar Grønnes forteller i innledninga om et aktivt år for historielaget. Scanner og PC er kjøpt inn for å systematisere bildemateriale og Grønnes oppfordrer alle som ønsker å bidra med bilder om å ta kontakt. Tidligere i år ga historielaget ut boka om Søyådalen og inviterte til flere turer, blant annet til Årnesliene og "Noatun". I høst ble det i tillegg arrangert et populært GPS-kurs som kanskje gjentas til våren eller sommeren.

 

Mannevond bjørn og barndomserindringer

Årsskriftet inneholder flere fyldige turreferat med flotte bilder. Kåre Ellevseth har skrevet om en sommertur til Kvenndalen og Marit Haugen om kulturvandringene innover Søyådalen og Årnesliene. Skriftets mest omfattende tekst bærer tittelen En gammel byfogs barndomserindringer, og er hentet fra Årsskriftet for Nordmøre Historielag for 1969. Den er skrevet i 1934 av Johan Borchgrevink, født på Kvanne i 1858, og inneholder mange detaljerte minner fra "Nerlonna" hvor han vokste opp. 

Vi får også lese om eventyret om Stor-Åse fra Ålvundfjord, noen minner fra "farne tider" ført i pennen av Torstein Hamnes, og Sverre Kjølstad har skrevet om arbeidet med Todalsvegen i 30-årene. Sistnevnte akkompagneres av mange bilder av staute arbeidskarer. Årsskriftet har i det hele tatt en solid samling historiske bilder.

På forsidebildet (over) ser man Finnvikslettet, hvor man overnattet under markaslåtten. Harald K. Nes er på taket og bildet eies av Marit Haugen.

Julesider Stangvik årsskrift 2015_690x462.jpg

Bildet fra juletrefesten i Nistua i Torvika er utlånt av Karen Waag.

 

Stangvik historielag er medlem i Trollheimsporten.